22 Shtator 2021

Tregu i automjeteve në Bashkimin Evropian u rrit 36.9 për qind

Bruksel, 30 korrik - Shoqata Evropiane e Prodhuesve të Automjeteve (ACEA) ka bërë të ditur se tregu i automjeteve komerciale në Bashkimin Evropian u rrit 36.9 për qind duke arritur në 1 milion në gjysmën e parë të vitit 2021.

Kjo shifër pasqyron kontributin e fitimeve të mëdha të regjistruara në mars të këtij viti deri në maj, sipas grupit tregtar.

Shumica e tregjeve të rajonit regjistruan fitime dyshifrore të përqindjes, përfshirë katër më të mëdha: Italia (53.7 për qind), Spanja (38.4 për qind), Franca (36.4 për qind) dhe Gjermania (21.7 për qind).

Nga janari në qershor, segmenti i automjeteve të lehta komerciale gjithashtu shënoi rritje me 38.1 për qind në 856.926 njësi, duke përfituar nga ecuria pozitive e muajve të fundit.

Kërkesa e BE-së për kamionë të rinj të mesëm dhe të rëndë u rrit 39.3 për qind në 128.333 njësi, ku të gjitha tregjet kryesore regjistruan fitime të jashtëzakonshme.

Sa i përket autobusëve të mesëm dhe të rëndë, kërkesa për kamionë të rinj në të gjithë BE-në u rrit me 3.2 për qind në 12.887 njësi në të njëjtën periudhë.

"Në prag të performancës pozitive të qershorit, rëniet për gjysmën e parë të vitit ishin më pak të rëndësishme si në Spanjë (-13.5 për qind) ashtu edhe në Gjermani (-0.04 për qind) krahasuar me periudhën janar-maj", tha grupi.

Në qershor, regjistrimet e automjeteve komerciale në tregjet e BE-së u rritën me 12.4 për qind nga viti në vit në 185.573 njësi.

"Kërkesa paraprihej kryesisht nga vendet e Evropës Qendrore (+ 43.4 për qind), ndërsa vetëm dy nga katër tregjet kryesore të Evropës Perëndimore treguan rezultate pozitive: Gjermania (+ 28.5 për qind) dhe Italia (+ 5.3 për qind)", tha grupi tregtar.

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 Shtator 2021

- Ministri i Shëndetësisë, Arben Vitia, raporton në Komisionin për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale për menaxhimin e situatës me Covid-19. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës në bashkë organizim me Komunën e Prishtinës, Policinë e Kosovës, OJQ-të shënojnë “Ditën Ndërkombëtare pa Makina”. (Para ndërtesës së Qeverisë, ora 10:00)

- Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit shqyrton formon grupin punues për Projektligjin për Gjykatën Komerciale, shqyrton raportet e Komisioneve të përhershme  për Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për përgjegjësinë disiplinore të gjyqtarëve dhe prokurorëve, etj,. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 10:00)

- Kryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, Glauk Konjufca, pret në takim kryetaren e Kuvendit të Shqipërisë, Lindita Nikolla. (Kabineti i kryetarit, ora 10:00)

- Mbahet takimi i 203-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Përmes formës online, ora 10:00)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Financave Publike shqyrton rekomandimet e dala nga raporti i auditimit të performancës “Parandalimi dhe reagimi i situatave emergjente: Vërshimet”, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 12:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Raportin vjetor financiar të Agjencisë Kosovare të Privatizimit, raportin vjetor Financiar i Agjencisë Kosovare për Krahasim dhe Verifikim të Pronëssi dhe Raportin vjetor Financiar i Institucionit të Avokatit të Popullit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 13:00)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë bën rishikimin e Planit të punës së Komisionit për sesionin vjeshtor. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 13:00)

- Instituti Kosovar për Kërkim dhe Zhvillim i Politikave dhe Qendra Kosovare për Studime të Sigurisë në bashkëpunim me Programi i Universitetit Columbia për Ndërtimin e Paqes dhe të Drejtat e Njeriut organizojnë një konferencë me temë 'Sfidat e Kosovës që vijnë Rusia dhe Kina' me Holden Triplett Agjenti Special i FBI -së dhe Drejtor për Kundërzbulimin në Këshillin e Sigurisë Kombëtare, ret. (https://zoom.us/j/98242813908?pwd=cFBiZGdMV3pRTTV3RDJBbTE5UEtVQT09, ora 16:00)