23 Prill 2018

"Plani Juncker" nxit 264.3 miliardë euro investime

Bruksel, 10 shkurt - Një raport i publikuar nga Komisioni i BE-së, thotë se "Plani Juncker" ka nxitur 264.3 miliardë euro investime, të cilat kanë favorizuar rreth 589 mijë ndërmarrje të mesme dhe të vogla.

Dokumenti thekson se deri në shkurt të këtij viti, Fondi i Investimeve Strategjike i Europës, ose i ashtuquajturi "Plani Juncker", ka investuar kryesisht në pesë vende të BE-së, si në Greqi, Estoni, Bullgari, Potugali dhe Spanjë.

Përballë rënies së investimeve në Europë pas krizës monetare ndërkombëtare dhe të krizës së borxheve, kryetari i Komisionit të BE-së, Jean-Claude Juncker, paraqiti në fund të vitit 2014 një plan investimesh, që krijoi Fondin e Investimeve Strategjike të Europës me një kapital prej 21 miliardë eurosh për të nxitur investime private e publike dhe që tre vjet më vonë arriti në 315 miliardë euro.

Në shtator të vitit të kaluar, Komisioni i BE-së, Parlamenti Europian dhe Këshilli i BE-së ranë dakord që ta zgjasin afatin e 'Planit Juncker' nga vera e vitit 2018 deri më 31 dhjetor 2020, me objektiv kryerjen e investimeve me një vlerë të përgjithshme prej 500 miliardë eurosh.

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 Prill 2018 - Ministria e Shëndetësisë dhe Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike me përkrahjen e UNICEF-it shënojn fillimin e Javës së Imunizimit 2018. (Ndërtesa e Ministrisë se Shëndetësisë, salla 128, ora 10:00)

- Komisioni për Punë të Brendshme, Siguri dhe Mbikëqyrjen e Forcës së Sigurisë së Kosovës diskuton rreth raportit të Komisionit Evropian për Kosovën për vitin 2018. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 302, ora 11:00)

Mbahet mbledhja e Komisionit për Bujqësi, Pylltari, Zhvillim Rural, Mjedis e Planifikim Hapësinor në të cilën do të bëhët shqyrtimi i strategjisë shtetërore për ujëra në Kosovë 2017-2036 si dhe shqyrtimi i raportit vjetor për vitin 2017 nga Autoriteti rregullator për ujëra.  (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 11:00)

- Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë Kundër Korrupsionit, do të shqyrtojë raportin për  Projektligjin për Kryeqytetin e Republikës së Kosovës - Prishtinën, Projektligjin për Ndërmjetësim si dhe do te shqyrtoj raportin vjetor te punës së Agjencisë për Ndihmë Juridike Falas. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N-10, ora 13:00) 

- InterPersonnel Kosova -  Shkollë e gjuhëve të huaja, organizon prezantimin e programit të saj “Migrim dhe punësim legal” të  infermierëve dhe punëtorëve sezonal në Gjermani dhe në vendet e tjera të Bashkimit Europian. (Objekti i IPK-së, ora 14:00)

- Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizon tryezën e diskutimit me temë “Në Kërkim të Konsensusit - Dialogu Kosovë-Serbi dhe perspektiva zgjeruese e Bashkimit Evropian”. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:30)