20 Nëntor 2019

Për të eksportuar në BE kërkohet rritje e cilësisë

Kaçanik, 14 qershor  - Për të eksportuar produktet kosovare në tregun evropian, duhet cilësi më e lartë dhe plotësim i kërkesave dhe standardeve të BE-së.

Kjo u tha në diskutimin që Zyra e BE-së në Kosovë, në bashkëpunim me Ministrinë e Integrimeve, e organizuan në kuadër të diskutimeve për të njoftuar qytetarët për MSA-në, në komunën e Kaçanikut me temën “Prodhimi vendor dhe tregu i BE-së”.

Aty u theksuan edhe nevojat dhe kërkesat e prodhuesve vendor të cilët kërkuan rregullim të tregut dhe më shumë mbështetje.

Duke folur për rëndësinë e bujqësisë në komunën që ai drejton, kryetari i komunës së Kaçanikut, Besim Ilazi tha se përmes këtyre projekteve janë fermerët ata që përfitojnë.

“Fermerët nuk duhet të orientohen vetëm drejt subvencioneve, por të kërkojnë edhe këshilla e trajnime se të arrihet cilësi dhe rendiment më i lartë. Këto këshilla e trajnime ofrohen falas nga Bashkimi Evropian, nga Banka Botërore, nga Ministria e Bujqësisë, Agjencia e Ushqimit e Veterinës, etj.”, ka thënë Ilazi.

Ndërkaq, kryetari i komunës së Hanit të Elezit, Rufki Suma, u shpreh se problemi kryesor është tek tregu, pasi sipas tij pikat grumbulluese janë duke bërë manipulime dhe nga ana e institucioneve qendrore nuk ka masa që i kushtëzojnë ato.

“Ajo që është shqetësuese për ata që kanë mbjellë mjedrat, është dashur t’i asgjësojnë ato pikërisht për shkak të tregut; këto pikat grumbulluese thjeshtë po tallen me qytetarët. Nuk kemi ndonjë masë prej nivelit shtetëror që i kushtëzon pak dhe ata që merren me blerje dhe shitje”, tha Suma.

Menaxherja e programeve në sektorin e bujqësisë pranë Zyrës së BE-së në Kosovë, Daniela Topirceanu, theksoi rëndësinë e MSA-së dhe kërkesat që i ka BE-ja për produktet e Kosovës për t’u bërë konkurrues në tregun e BE-së.

“Tregu evropian ka shumë kërkesa të cilat ceken edhe në legjislacionin e BE-së dhe Kosova që të mund të eksportojë në tregun e saj, duhet t’i ketë parasysh të gjitha këto kërkesa që i ka tregu evropian. Shumica e audiencës këtu janë prodhues. Ajo çka duhet të mbani në mend është që të gjitha produktet që eksportohen në Bashkimin Evropian, duhet të plotësojnë kërkesa të caktuara dhe të kalojnë kontrollimet e caktuara”, tha ajo.

Për mbështetjen e institucioneve, foli shefi i divizionit për përkrahje direkte dhe politika tregtare në kuadër të Ministrisë së Bujqësisë, Habil Zeqiri. Ai shpjegoi disa nga masat që ka ndërmarrë ministria për t’i subvencionuar fermerët dhe për të përmirësuar këtë sektor.

“Ne jemi në fazën e hartimit të një strategjie për avancimin e ndërmarrjeve agro-ekonomike. Kjo lidhet me produktet që kanë nevojë për përpunim shumë të shpejtë, mjedra, dredhëza, vishnje. Jemi në hartimin e draftit të parë”, tha ai.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 nëntor 2019

- Ambasada e Finlandës, UBT dhe UNDP organizojnë bashkërisht konferencën “Towards Small Scale Innovative Ecosystems in Kosovo”. (Kampusi Inovativ i UBT-së në Lipjan, ora 9:00)

- Kryeministri në detyrë, Ramush Haradinaj, merr pjesë në konferencën “Small-Scale Innovative Ecosystems in Kosovo”, organizuar nga ambasada e Finlandës në Prishtinë në bashkëpunim me UBT. (Magjistralja Prishtinë - Lipjan, kampusi i UBT-së, ora 9:00)

- Me rastin e shënimit të 20 nëntorit - Ditës Ndërkombëtare të Konventës për të Drejtat e Fëmijëve, Komuna e Gjilanit organizon vizitë nga Asambleja e Fëmijëve në tri shkollat fillore: Selami Hallaqi, Thimi Mitko, Rexhep Elmazi për nder të Ditës Ndërkombëtare të Konventës për të Drejtat e Fëmijëve. (Objektete e shkollave, ora 10:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve hap dyert për fëmijët, prindërit dhe të gjithë qytetarët që dëshirojnë të vizitojnë ambientet e KOMF për të biseduar bashkë për të drejtat e fëmijëve. (Zyret e KOMF, ora 10:00)

- Fillon punimet Kongresi i parë ndërkombëtarë për trajtimin e hershëm të infarktit të miokardit. (Hotel International Prishtina, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e rregullt e Komitetit për Politikë dhe Financa i Komunës së Mitrovicës. (Salla e mediave të Komunës së Mitrovicës, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e gjashtë e rregullt e Këshillit Komunal për Siguri në Bashkësi në komunën e Rahovecit. (Salla e Kuvendit Komunal në Rahovec, ora 10:00)

- Zyra e UNICEF-it në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë si dhe Shtëpinë e Evropës në Kosovë organizojn aktivitetin kryesor për shënimin e 30 vjetorit të Konventës për të Drejtat e Fëmijës. (Holli i Bibliotekës Kombëtare të Kosovës, ora 11:00) 

- OQJ Integra organizon publikimin e raportit “Instituti i Vetizoluar - Vlerësim i Shoqërisë Civile për Institutin Albanologjik të Prishtinës”. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Fëmijët e çerdhës "Dardania" në Gjilan dhurojnë 120 pako dhurata për fëmijët me nevoja të veçanta. (Gjilan, ora 11:00) 

- Mbahen aktivitete argëtuese për fëmijët e zgjedhur nga Handikos, Asambleja e Fëmijëve, fëmijët nga komunitetet si dhe nga shkollat SHFMU, Gjilan mbështetur nga 'Albanica' dhe 'Kimi'. (Gjilan, ora 12:00)

- Komuna e Gjilanit organizon program nga Qendra e Vallëzimit Modern “Dancing House” Vallëzim Modern, Balet dhe Popullore. (Teatri i Qytetit, Gjilan ora 15:00)

- Qendra Multimedia shfaq "Pesë stinet e armikut te popullit" me regji të Blerta Nezirajt. (Teatri "Bekim Fehmiu" në Prizren, ora 20:00)