21 Mars 2018

Çmimet e Importit në Kosovë ngritën për 0.6 për qind

Prishtinë, 7 mars - Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar Indeksin e Çmimeve të Importit (IÇIMP) për tremujorin e katërt (TM4) 2017.

Indeksi i tërësishëm i Çmimeve të Importit në Kosovë u ngrit për 0.6% në TM4 2017, krahasuar me TM3 2017.

Ngritjet më të mëdha të çmimeve sipas sektorëve ishin te: produktet minerale (5.3 %); vajrat ushqyese (2.3 %); metalet bazë dhe artikujt prej tyre (1.6%); shtazët e gjalla dhe prodhimet e tyre (0.5%); artikujt e ndryshëm të prodhuar (0.5%); pajisjet e makinerisë dhe pajisjet elektrike (0.3%); prodhimet e industrive kimike (0.1%); mjetet e transportit (0.1%);  dhe druri dhe artikujt prej tij (0.1%).

Ngritja u neutralizua, kryesisht nga rënia e çmimeve sipas sektorëve te: letra dhe artikujt e saj  (-7.4 %); artikujt ushqimorë të përgatitur, pijet dhe duhani (-1.0%);  këpucët (-0.4%); artikujt e gurit, llaçit, prodhimet e qeramikës dhe të qelqit (-0.3%); prodhimet bimore
(-0.2%); tekstili dhe artikujt prej tij (-0.2%); dhe lëkura dhe artikujt prej saj (-0.2%).

Ndërkaq, krahasuar TM4 2017 me TM4 2016, çmimet e importit në Kosovë u ngritën në një mesatare prej 2.5%.

Ngritjet më të mëdha sipas sektorëve ishin te: prodhimet bimore (16.1%); metalet bazë dhe artikujt prej tyre (11.7%); prodhimet minerale (6.4%); tekstili dhe artikujt prej tij (5.2%); shtazët e gjalla dhe prodhimet e tyre (2.7%); plastika, kauçuku dhe artikujt e tyre (2.1%); druri dhe artikujt prej tij (0.9%); artikujt e gurit, llaçit, prodhimet e qeramikës dhe të qelqit (0.8%); dhe mjetet e transportit (0.2%).
 
Ngritja u neutralizua, kryesisht nga rënia e çmimeve sipas sektorëve te: letra dhe artikujt prej saj (-10.8%); lëkura dhe artikujt prej saj (-5.3%); artikujt e ndryshëm të prodhuar (-2.6%); pajisjet e makinerisë dhe pajisjet elektrike (-2.5%); këpucët (-2.4%); artikujt ushqimorë të përgatitur, pijet dhe duhani (-1.0%); dhe prodhimet e industrive kimike (-0.7%).
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 21 Mars 2018 - Kryetari i Kuvendit, Kadri Veseli, pret sot në takim ambasadorët e vendeve anëtare të Bashkimit Evropian dhe shefen e Zyrës së BE-së në Kosovë. (Kuvendi i Kosovës, salla C301, ora 9:00)

- Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, në bashkëpunim me GIZ-in, do të organizojë konferencë për medie për të filluar pjesëmarrjen e Kosovës në PISA 2018 dhe për të lansuar fushatën përkatëse, e cila është pjesë e Fushatës për Arsim më të Mirë në Kosovë. (Ndërtesa e MAShT-së, ora 10:00)

- Kolegji AAB, KFOR-i dhe Qendra Kosovare për Studime të Sigurisë mbajnë konferencë të përbashkët lidhur me misionin e KFOR-it në Kosovë. (Teatri i Kolegjit AAB, ora 10:30)

- Vazhdimi i seancës së jashtëzakonshme të Kuvendit të Republikës së Kosovës ku pritet te behet votimi i Projektligjit për ratifikimin e Marrëveshjes për Kufirin Shtetëror në mes të Republikës së Kosovës dhe Malit të Zi. (Kuvendi i Kosovës, ora 11:00)

- Kryetari Shpend Ahmeti do të merr pjesë në fillimin e punimeve për rregullimin e shkallëve të lagjes Arbëria.  (Lagja Arbëria, ora 11:30)

- Me rastin e shënimit të Ditës Botërore të Poezisë, studentët e Degës së Letërsisë Shqipe të Fakultetit të Filologjisë në bashkëpunim me mësimdhënësit e tyre, organizojnë aktivitetin kulturor të pagëzuar Mesdita poetike. (Amfiteatri i vogël i Fakultetit të Filologjisë, ora 12:00)

- Promovohen dy vepra, libri "Nato intervenation in Kosova' dhe filmi dokumentar "Deshmit e heshtura' të autorit Nysret Pllana. (Universiteti i Prizrenit, ora 13:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike në të cilën do të behët shqyrtimi i raportit të auditimit për PVF-të e Ministrisë së Arsimit Shkencës dhe Teknologjisë si dhe shqyrtimi dhe miratimi i raportit përfundimtar për Projektligjin për Kontrollin e Brendshëm të Financave Publike. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

-  Vazhdon Java e Gruas mban sesione plenare lidhur me këndvështrimin e një përfaqësuesi të zgjedhur se si të ndërtohen dhe mbahen marrëdhëniet me votuesit. (Hotel Emerald, ora 13:40)

- Mbahet takimi i radhës në Odën e Librit ku do të shënohet Dita Botërore e Poezisë. (Biblioteka Kombëtare e Kosovës, ora 17:00)