03 Tetor 2022

Scandinavian Airlines paraqet kërkesë për mbrojtje nga falimentimi në SHBA

Washington, 5 korrik - Scandinavian Airlines (SAS) njoftoi se ka paraqitur kërkesë për mbrojtje nga falimentimi në SHBA për të përballuar barrën e borxhit, duke theksuar grevën e pilotëve si arsye për ndikimin negativ në likuiditetin dhe gjendjen financiare të kompanisë.

Pilotët e SAS hynë në grevë pasi nuk arritën marrëveshje për pagat dhe kushtet e punës, gjë që vlerësohet të rezultojë në anulimin e afërsisht gjysmës së të gjitha fluturimeve të planifikuara të SAS, nga e cila pritet të preken rreth 30 mijë pasagjerë në ditë.

Përmes një deklarate kompania thekson se do të vazhdojë t'u shërbejë klientëve të saj gjatë procesit të falimentimit, megjithatë greva e sindikatës së pilotëve do të ketë ndikim në fluturimet e planifikuara.

"E rëndësishme është, se ne presim të kemi likuiditet të mjaftueshëm për të mbështetur biznesin tonë dhe për të përmbushur detyrimet tona në një afat të shkurtër. Përveç 44 milionë dollarë në para të gatshme që nga 30 qershori 2022, ne kemi ecur mirë në diskutime për të marrë financim shtesë", thuhet në deklaratë.

"Për të vazhduar me zbatimin e elementeve kyçe të planit, SAS dhe disa nga filialet e saj kanë depozituar vullnetarisht kërkesë për kapitullin 11 në SHBA, një proces ligjor për ristrukturimin financiar, e cila kryhet nën mbikëqyrjen e gjykatës federale të SHBA-së", thuhet në njoftim.

Kryetari i Bordit të SAS, Carsten Dilling, deklaroi: "Në kuadër të këtij procesi, SAS është përgatitur gjithashtu për opsionin për të përdorur procedurat e ristrukturimit të gjykatës për të adresuar gjendjen financiare të Kompanisë".

Greva e vazhdueshme paraqet sfida shtesë për aftësinë e kompanisë që të ketë sukses me transformimin, nënvizoi Dilling.

"Ne kemi besim se veprimet që po ndërmarrim do të forcojnë aftësinë e SAS duke përfituar nga mundësitë e rëndësishme që janë para nesh, ndërsa industria vazhdon të rikuperohet nga pandemia", shtoi ai.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 tetor 2022  - Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit interviston kandidatët për anëtarë të Këshillit Gjyqësor të Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 9:00)

-  Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione diskuton lidhur me procesin e nxjerrjes së akteve nënligjore, bazuar në Ligjin për Mbrojtjen e Fëmijës me të ftuar, Habit Hajredini - Drejtori i Zyrës për Qeverisje të Mirë, Ahmet Kryeziu - Drejtor i Sawe the Children për Kosovë, dhe Naser Lajqi – përfaqësues i OJQ “Syri i Vizionit”. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)
 
- Avokati i Popullit organizon dëgjim publik lidhur me hetimin e përgjithshëm për shëndetin riprodhues. (Salla e Kuvendit Komunal në Gjakovë, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C301, ora 10:00)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 11:00)

- Kryetari i Komunës së Prishtinës, Perparim Rama përuron hapjen e Sahat Kullës e cila edhe do t'i ndez dritat e Sahat Kullës, duke ndriçuar kështu këtë monument magjepsës të trashëgimisë kulturore në Prishtinë. (Prishtinë, ora 19:00)