20 Nëntor 2018

Rriten çmimet e biletave e transportit rrugorë të udhëtarëve

Prishtinë, 7 qershor - Sot në Odën Ekonomike të Kosovës u mbajt takimi me shoqatën e transportit rrugorë të udhëtarëve, kunder të tjerave u aprovua statuti i shoqatës si dhe u diskutuan edhe pregaditjet dhe problemet që i percjellin operatorët e transportit rrugor të udhëtareve për sezonën verore ‘’Vera 2018’’ .

U shqyrtua situata e përgjithshme e transportit rrugorë të udhëtarëve si dhe transporti urban, nder-urban nderkombëtar i udhëtarëve.

Si problematika më e madhe u potencua qështja e hyrjeve dhe daljeve të udhëtarëve në stacionin e Prishtinës , gjithashtu u diskutuan tarifat e pagesës së peronizimeve për të gjitha destinacionet, gjithashtu u diskutua edhe për çmimet sezonale të sezonës.

Gjatë këtij takimi u arrit një konkluzion, që për shkak të rritjes së çmimit të derivateve të naftës mbi 20% , krahasuar nga viti i kaluar dhe për shkak të ngritjes së çmimit të furnizimit me pjesë kryesore si goma,vajra,etj..  dhe sherbimeve tjera, do të ketë rritje të çmimit  të biletave për të gjitha drejtimet sipas regjioneve, për secilin operator ekonomik, në bazë të shpenzimeve të veta,për transportin turistik veror,për udhëtimet drejt Shqiperisë dhe Malit të Zi.

Gjithashtu shoqata pati një takim të rëndesishem me stacionet regjionale të autobusëve nga Prishtina,Prizreni,Gjakova,Peja,Gjilani,Ferizaji dhe Mitrovica edhe pse nuk u arrit ndonjë marrëveshje u diskutuan shumë probleme sidomos problemet në stacionin e Prishtinës si pengesë për zhvillimin e operimeve në transportin ndër-urban dhe nderkombëtar të udhëtareve si dhe u kërkuan që të zbriten tarifat e peronizimeve në transportin ndër-urban dhe nderkombëtar të udhetarëve.

Shoqata e transportit rrugor të udhëtareve është këmbengulese në kërkesat e tyre për zbritjen e këtyre tarifave sikurse në të njejtën kohë kerkon nga operatorët e transportit qe të gjitha nisjet të bëhen nga të gjitha regjionet pas zbritjes se ketyre tarifave te behen nga stacionet e autobuseve duke ju siguruar udhetarëve sigurinë maksimale gjateë imbarkimit(shkarkimit) të udhetarëve.

Shoqata më tutje deshiron të njoftojë opinionin e gjerë se është duke punuar fuqishëm me të gjithe operatorët ekonomik të transportit rrugor të udhetarëve dhe institucionet e vendit për të krijuar siguri një udhëtim dhe një imazh pozitiv për zhvillimin e transportit të turizmit.

Në të njejten kohë shoqata denon qdo aktivitet të mundshëm joligjor të çdo operatori që dëmton imazhin e sektorit të transportit rrugor të udhetarëve .

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 nëntor 2018 - Ministri i Tregtisë dhe Industrisë, Endrit Shala nënshkruan marrëveshje bashkëpunimi me IFC-në. (Holli i MTI-së, ora 10:00)
- Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizon panelin e diskutimit, me temë “Integrimi i Gjyqtarëve dhe Prokurorëve Serb në Sistemin e Drejtësisë në Veriun e Vendit”. (Qendra e konferencave Orion, ora 10:30)

- Menaxhmenti i Universitetit te Prishtinës “Hasan Prishtina” mban konferencën ekskluzive për të informuar opinionin lidhur me rangimin e UP-së në databazën shkencore ndërkombëtare për institucione, Scimago. (Salla e Senatit në Rektorat, ora 10:30)

- Ministri për tregti dhe industri, Endrit Shala raporton para Komisionit për Zhvillim Ekonomik, Infrastrukturë, Tregti, Industri dhe Zhvillim Rajonal lidhur me realizimin e planit të punës së këtij viti dhe planifikimet për vitin e ardhshëm. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 10, ora 11:00)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Financave Publike shqyrton raportin e auditimit për Pasqyrat Vjetore Financiare të Ndërmarrjes Publike Hekurudhat e Kosovës - Trainkos dhe raportin e auditimit për Pasqyrat Vjetore Financiare të Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 225, ora 11:00)

- Promovohet libri i Ylli Cabiri i titulluar "Shqipëria mund të bëhët". (Biblioteka Kombëtare e Kosovës, ora 11:00)

- Në kuadër të aktiviteteve promovuese me qëllim të shënimit të Ditës Universale  të Fëmijëve Avokati i Popullit do të organizojë aktivitet me fëmijë të shkollave fillore, nga regjioni i Prishtinës, Gjakovës, Prizrenit, Gjilanit, Ferizajt, Pejës dhe Fushë Kosovës. (Zyrët Qendrore të IAP-së, ora 11:00)

- Ministri i Mjedisit dhe Planifikimit Hapesinore raporton para Komisionit për Bujqësi, Pylltari, Zhvillim Rural, Mjedis e Planifikim Hapësinor lidhur me gjendjen e mjedisit në Kosovë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 302, ora 12:00)

- Zëvendës Presidenti i parë i Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim Jürgen Rigterink i takohet me Ministrin e Financave Bedri Hamza ku edhe do të mbajnë një konferencë për media. (Ndërtesa e  Qeverisë, kati 11, ora 12:30)

- Drejtoria Komunale e Arsimit në Gjilan hap Zyrën për Këshillin e Nxënësve në nivel komunal me qëllim të bashkëpunimit dhe inkorporimit të kërkesave direkte të nxënësve si harmonizim i aktiviteteve të përbashkëta. (Objekti i Drejtorisë Komunale të Arsimit në Gjilan, ora 13:00)

- Ministri i Drejtësisë, Abelard Tahiri dhe Drejtori i Përgjithshëm i Shërbimit Korrektues të Kosovës, Nehat Thaçi raportojn para Komisionit për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit lidhur me gjendjen e institucioneve korrektuese në Republikën e Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

- Lëvizja Vetëvendosje! mbanë konferencë për media. (Zyrët qendore të Vetëvendosjes, ora 14:00 - shtyhet, ora 15:00)

- Kryetari Shpend Ahmeti do të nënshkruaj Memorandum Mirëkuptimi me përfaqësuesit e BERZh-it, për “Pristina Green City Action Plan”. (Komuna e Prishtinës, ora 15:00)

- Në kuadër të programit “Coca-Cola përkrah Rininë” mbahet eventi i rrjetëzimit i cili do të certikoj 150 të rinj të cilët kanë ndjekur trajnimin gjatë muajve Tetor-Nëntor 2018.  (Sheshi 21, ora 16:00)

- Kosovo 2.0 organizon hapjen e ekspozitës artistike dhe instalacionit “Handle With Care,” përgatitur nga artistet Jimini Hignett and Patricia Kaersenhout. (Hapësira e re e K2.0, rr. Ferat Dragaj 60-1, pas furrës Qerimi 1, ora 18:00)

- Galera e Ministrisë së Kulturës bën hapjen e ekspozitës “Peizazhet e Sejdi Kapllanaj”.  (Galeria e Ministrisë së Kulturës, ora 19:00)