03 Dhjetor 2020

Kontrata e telekomit me z-mobile grabitje neoliberale

Prishtinë, 31 tetor - Partia Socialdemokrate (PSD) ka vlerësuar se skandali Dardafon po merr epilog ku para syve tanë xhirollogaritë e Telekomit të Kosovës po zbrazën drejt Dardafonit të Blerim Devollit.

Kontrata e telekomit me z-mobile sipas PSD-se përbën grabitje të burimeve publike e shkatërrim të ndërmarrjes. Asnjë logjike të kontratës biznesore nuk e ka.

"Është thjesht transferim fondesh ku produktet e vales shiten nga z-mobile me çmime nën ato të valës. Transferim fondesh ishte kontrata, me një transferim përfundimtar fondesh po kryhet kjo marrëdhënie", thekson PSD.

PSD konsideron se në vendet e pazhvilluara si Kosova, pa industri e pa shërbime, akumulimi nuk vjen nga mbivlera e thithur prej punëtorëve në fabrika, as nga tregtia në bursa. Është grabitje, përvetësim e uzurpim.

"Neoliberalizmi grabitqar e pa pjesë përbërëse zyrtarin e korruptuar. Gjykatat, arbitrtazhet e përmbarimi, por edhe ligjet përbëjnë infrastrukturën shtetërore që i shërben kapitalit të madh, më parë sesa “të fortëve” me pushtet", deklaron PSD.

Telekomi i Kosovës ndër vite është zhvatur e ngarkuar nga klientelizmi partiak. Por, klientelizmi është fenomen tipik neoliberal që i karakterizon vendet e pazhvilluara si Kosova.

Aty ku shteti i ka tërhequr duart e mendjen nga orientimi i ekonomisë, papunësia strukturore është i vetmi rezultat logjik.

Njëkohësisht sipas PSD-se kjo mungesë e ekonomisë është përkthyer në fryrje të institucione e ndërmarrjeve publike.

Në anën tjetër, papunësia krijon shoqëri të ndarë e të atomizuar. Ky është kushti për ndërhyrjen klienteliste.

"Pra, marrëdhënie e partisë me individë apo klane, drejt punësimit në këmbim të votës, por pa ndërmjetësim të politikave zhvillimore, apo kushte të sindikatave. Kështu shpjegohen talljet urbane për telekomin me 5 punëtorë në një tavolinë pune."

"Për këtë rast skandaloz çdo person i përfshirë duhet dhënë përgjegjësi. Nga zyrtarët publik deri tek përfituesi privat i pasurisë publike. Drejtësia e vërtetë fillon me trajtimin e rasteve si ky", thekson PSD.

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 Dhjetor 2020

- Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Personave me Aftësi të Kufizuara, Handikos mban konferencën lansuese të Raportit vlerësues mbi qasshmërinë e fëmijëve me aftësi të kufizuara në ndërtesat shkollore të nivelit fillor dhe të mesëm të ulët në Kosovë. (Qendra e Resurseve të Handikos në Veternik, ora 9:30)

- Gjykata Themelore në Ferizaj mban seancën kundër të pandehurit Ibrahim Mustafa Keqpërdorimi i pozitës apo autoritetit zyrtar. (Gjykata Themelore në Ferizaj, ora 9:30)

- Kuvendi i Kosovës mban seancë te veçantë në të cilën do të mbahet debat parlamentar për gjendjen e të drejtave të personave me aftësi të kufizuara në Republikën e Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:00)

-  Komisioni për Integrim Evropian shqyrton Projektligjin për rimëkëmbjen ekonomike – COVID-19, me amendamentet e Komisionit funksional nga aspekti i përputhshmërisë me legjislacionin e BE-së. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

-  Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim shqyrton Projektligjin për Rimëkëmbjen Ekonomike - COVID-19, me raport amendamente të Komisionit funksional për Buxhet dhe Transfere. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303 Koha: 10:00  

- Për nder të Ditës Ndërkombëtarë për Personat me Nevoja të Veçanta, ushtruesja e detyres Presidentja, dr.Vjosa Osmani bashkërisht me ambasadorin Britanik, Nicholas Abbott dhe ministrin e Arsimit, Ramë Likaj  nënshkruajnë panon e zotimit për gjithëpërfshirje. Oborri i Kuvendit të Republikës së Kosovës (hyrja nga sheshi, ora 11:30)

- OJQ EC Ma Ndryshe organizon aktivitetet ndërgjegjësuese që ka qëllim të përcjell porosinë vetëdijësuese për eliminimin e pengesave që janë krijuar për shkak të mungesës së gjithëpërfshirjes. (Parku i Qytet në Prizren, ora 11:00 - Keji përballë xhamisë së “Sinan Pashës”, ora 12:00 - Marash, ora 13:00)