22 Maj 2018

GDP kërkon debat parlamentar lidhur me kartonin e gjelbërt

Prishtinë, 7 maj  - Deputetet e Grupit të Deputetëve të Pavarur (GDP) te kryesuar nga Faton Topalli dhe te mbështetur nga Deputetët: Dardan Sejdiu, Dardan Molliqaj, Visar Ymeri, Aida Dërguti, Fisnik Ismaili,  Dukagjin Gorani, Driton Çaushi, Besa Baftiu, Salih Salihu, Frashër Krasniqi, Shqipe Pantina i kanë dorëzuar Kryesisë së Kuvendit kërkesë për debat parlamentar lidhje me kartonin e gjelbërt.
 
"Në bazë të nenit 65 të Kushtetutës mbi kompetencat e Kuvendit të Republikës së Kosovës dhe në bazë të Nenit 15, pika 8 të Rregullores së Kuvendit të Kosovës parashtrojmë kërkesë me të cilën kërkojmë nga Kuvendi i Republikës së Kosovës që të organizojë një debat të veçantë në lidhje me kartonin e gjelbërt", thuhet në kërkesesn e deputetëve te pavarur. 
 
Kosova është i vetmi vend në Evropë dhe i vetmi vend në rajon qytetarët e të cilit nuk gëzojnë te drejtën e Kartonit të Gjelbër.

GDP konsideron se për qytetarët e Kosovës mungesa e Kartonit të Gjelbër shkakton shpenzim të lartë për çdo udhëtim jashtë vendit për në shtetet e Bashkimit Evropian.

Qytetarët tonë që jetojnë jashtë vendit ballafaqohen gjithashtu me shpenzime të dyfishta për polica kufitare.

"Sigurimi i tyre nuk është i vlefshëm për shkak që Kosova nuk është anëtare e Këshillit të Byrove për Kartonin e Gjelbër në Gjenevë. Sikur kjo çështje të ishte e rregulluar mërgimtarët e Kosovës nuk do të detyroheshin të paguanin asnjë cent shtesë. "
 
"Megjithatë ata kanë paguar deri më tani mbi 200 milion Euro dhe kanë përfituar jashtëzakonisht pak. Sa për ilustrim po marrim periudhën prej vitit 2000 deri në vitin 2014", thekson me tutje GDP. 
 
Të hyrat për policat e sigurimeve (polisat kufitare) gjatë kësaj kohe kanë qen 57.784.494 Milion. Dëmet e shkaktuara nga bashkatdhetarët për të njëjtën periudhë 5,660,082. Shpenzimet e përgjithshme pra përbëjnë pak më pak se 10%.

Në vitin 2014, të hyrat nga policat kufitare kanë qen 14.7 milion Euro ndërsa shpenzimet e shkaktuara nga dëmet 1.25 Milion, që i bie rreth 8.4 % të shumës së përgjithshme. Nga Policat Kufitare për Kartonin e Gjelbër, kompanitë e sigurimeve kanë arritur fitime marramendëse. 
 
Në qershor të vitit 2001 ishte marrë një vendim nga Asambleja e Përgjithshme e Këshillit të Byrove në Gjenevë për ta instaluar një model të veçantë për Kosovën për Kartonin e Gjelbër. Ky vendim nuk u shfrytëzua kurrë dhe nuk u bë asnjëherë publik. 
 
Në shtator të vitit 2011, Byroja Kosovare e Sigurimit ka njohtuar se  më 30 shtator 2011, ka paraqitur kërkesën për aplikim në Këshillin e Byrosë për Karton të Gjelbër.

Ajo njofton gjithashtu se nga ky institucion është kthyer një përgjigje pozitive, duke dërguar edhe pakon me pyetësorin për aplikim në KBKGJ, të cilin duhet ta plotësojë BSK-ja dhe ta dërgojë në Bruksel para 28 tetorit të  vitit 2011. Se çfarë ndodhi më pas nuk ka njoftime konkrete.
 
Në fillim të muajit prill të vitit 2014, Këshilli i Byrosë Evropiane ishte pajtuar që të lejojë shitjen e kartonit të gjelbër për Kosovën, por marrëveshja nuk u finalizua për shkak të refuzimit nga kompanitë e sigurimit në Kosovë. 
 
Prej kësaj kohe e deri më sot nuk kemi asnjë informacion të saktë dhe publik se far është bërë, ku kanë mbetur bisedimet për implementimin e Kartonit të Gjelbër dhe cilat janë hapat e planifikuar për këtë çështje.

BQK, në maj të vitit 2015, pas një var g kërkesash në Kuvendin e Kosovës nga deputet të Lëvizjes Vetëvendosje uli çmimin e plisave kufitare për 50%. Kjo ulje erdhi me një vonesë prej më shumë se një dekade. Asnjëherë nuk u dha asnjë arsyetim pse një ulje e tillë e çmimit nuk ishte bërë para 3,5 oder 10 vitesh më parë.
 
Ajo që sipas GDP-se dihet është gjithashtu fakti që Kosova kishte mundësi të bënte marrëveshje bilaterale me vende të tjera për të rregulluar këtë çështje.

Nga 46 shtete të anëtarësuara në Gjenevë, 12 prej tyre kanë vetëm marrëveshje bilaterale. Vendi ynë ka memorandume mirëkuptimi vetëm me Shqipërinë dhe Maqedoninë.

Nuk ka ndonjë informacion zyrtar nëse ka pasur përpjekje për marrëveshje bilaterale me vendet prej të cilave vinë shumica e mërgimtarëve nga Kosova si Gjermani, Zvicra, Austria, Franca apo vendet Skandinave.  

Polica Kufitare, respektivisht Kartoni i Gjelbër është bërë monopol i Kompanive të ndryshme të sigurimeve. Kjo bie në kundërshtim me Ligjin e Konkurrencës dhe Ligjin për Mbrojtjen e konsumatorëve . (Neni 4, pika 1.1, 1.2 dhe 1.5 e Ligjit të Konkurrencës dhe Pika 13 e Ligjit për mbrojtjen e konsumatorëve, ligje këto të cilat kanë për qëllim ruajtjen nga monopoli, sigurimin e çmimeve reale dhe mbrojtjen e konsumatorëve).
 
Situata në të cilën ndodhemi duket të jetë e mjegullt. Kuvendi i Kosovës duke qen organ mbikëqyrës mbi BQK, Autoritetin e Konkurrencës dhe të Konsumatorëve duhet ta analizoj situatën dhe të marr rekomandimet e nevojshme për të ndalur nga kjo situatë dhe për të vënë në binar drejtimin e zgjidhjes së problemit për të cilin është ftuar debati.
 
Parashtruesit e kërkesës për debat qëllimisht nuk kanë bërë rekomandime paraprake. Rekomandimet duhet të vinë pas përfundimit të debatit nga përfaqësuesit e të gjitha partive politike duke u mbështetur mbi diskutimet dhe rekomandimet që do të jepen gjatë debatit. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 Maj 2018 - Ministri i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Shyqiri Bytyqi, do të vizitojë komunën e Kaçanikut, ku do të takohet me kryetarin e Komunës, Besim Ilazi. (Zyra e kryetarit Ilazi, ora 9:00)

- Ministri i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Shyqiri Bytyqi, do të vizitojë shkollën fillore dhe të mesme të ulët “Jusuf Gërvalla” në Biqec. (Objekti i shkollës në Biqec, ora 9:45)

- Instituti për Politika Zhvillimore organizon tryezën ”Sistemi Pensional në Kosovë: sfidat dhe mundësitë”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Në kuadër të kampanjës “Drejtësia dhe biznesi” Ministri i Drejtësisë, Abelard Tahiri, së bashku me përfaqësues nga KIESA dhe Oda Ekonomike Amerikane, do të takojnë bizneset nga rajoni i Mitrovicës. (Hotel Palace në Mitrovicë, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike në të cilen do të behët shqyrtimi i raportit të Auditimit për PVF-të e Autoritetit të Aviacionit Civil, shqyrtimi i raportit të Auditimit për PVF-të e Organit Shqyrtues të Prokurimit, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 10:00)

- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi, Gjinore, Persona të Pagjetur dhe Peticione, nesër, më 22 maj 2018, viziton Burgun e Dubravës, me rastin e shënimit të përvjetorit të masakrës së vitit 1999. (Dubravë​, ora 10:15)

- Ministri i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Shyqiri Bytyqi, do të vizitojë shkollën e mesme “Feriz Guri dhe Vëllezërit Qaka”. (Objekti i shkollës, ora 10:30)

- Oda Ekonomike e Kosovës publikon studimin “Bottleneck” me qëllim identifikimin e barrierave që pengojnë të bërit biznes në vendin tonë. (Oda Ekonomike e Kosovës, ora 11:00)

- Nënshkruhet memorandum bashkëpunimi mes MKRS-së dhe OJQ George Williams Youth Association in Kosovo me qëllim financimi në projektin “Qendra e edukimit jo-formal për rini” me lokacion në fshatin Pjetërshan në komunën e Gjakovës. (Ministria e Kultures, Rinise dhe Sportit, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Zhvillim Ekonomik, Infrastrukturë, Tregti, Industri dhe Zhvillim Rajonal në të cilen do të behët shqyrtimi i Raportit vjetor të Komisionit të Pavarur për Miniera dhe Minerale, shqyrtimi i Projektligjit për Masat Mbrojtëse në Importe, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 11:00)

- Me rastin e shënimit të 19-vjetorit të masakrës së Dubravës bëhen homazhe në nderim të burgosurve të vrarë në burgun e Dubravës nga forcat paramilitare serbe. (Dubravë, ora 11:00)

- Kryetari i Gjilanit, Lutfi Haziri, pret në takim futbollistët e FC Drita, të cilët të dielën u shpallën kampion. (Zyra e Kryetarit, objekti i ish-gjykatës, ora 12:00)

- Ambasadori i Republikës së Shqipërisë në  Kosovë, Qemal Minxhozi viziton komunën e Dragashit, ku do të pritet nga kryetari i komunës, z. Shaban Shabani (Komuna e Dragashit, ora 12:30)

-  Ministri për Punë dhe Mirëqenie Sociale, Skender Reçica dhe Ministri për Komunitete dhe Kthim, Dalibor Jetviq raportojn para Komisionit për të Drejtat, Interesat e Komuniteteve dhe për Kthim lidhur me implementimin e projektit për ndërtimin e shtëpive për komunitetin joshumicë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 13:00)

- Ministrja e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor Albena Reshitaj do të vizitojë komunën e Vitisë, ku bashkë me kryetarin e komunës do të nënshkruajnë një memorandum bashkëpunimi për realizimin e një projekti në fushën e mjedisit. (Objekti i komunës së Vitisë, ora 13:00)

- Zëvendëskryeministri i Kosovës, Fatmir Limaj bashkë me shefen e Zyrës së BE-së në Kosovë, Natalyia Apostolova dhe Ambasadorin e Republikës së Shqipërisë në Kosovë, Qemal Minxhozi, marrin pjesë më inaugurimin e rrugës Krushevë-Shishtavec, e financuar nga BE.. (Krushevë, Komuna Dragashit, ora 15:00)

- Shefja e Zyrës së BE-së në Kosovë, Natalia Apostolova së bashku me autoritetet e Kosovës do të përurojnë rrugën e ndërtuar rishtas midis Krushevës dhe Shishtavecit, që lidh Kosovën dhe Shqipërinë, të financuar nga Bashkimi Evropian. (Vendkalimi kufitar mes fshtarave Krushevë dhe Shishtavec Komuna e Dragashit, ora 15:00)

- Drejtori i misionit të USAID-it Xhejms Houp do të flasë me rastin e ceremonisë zyrtare që do të shënojë partneritetin me Cacttus Education. (Cacttus Education, rr. Bashkim Fehmiu. Arberia 3, BC2/11, nr. 4,  ora 16:45)

- Dega e OVL te UÇK-së në Kaçanik në bashkëpunim me SHIL, SHFD, institucionet komunale organizon orë përkujtimore me rastin e 19 të rënies heroike të dëshmorëve: Danush Kurtaj, Mejdi Dalloshi, Tefik Raka, Avdylgafurr Luma dhe Suad Brava, të rënë në Masakrën e Dubravës së Istogut me 22 maj ’99. (Shtëpia e Kulturës “Xheladin Kurtaj” në Kaçanik, ora 17:00)

- Bëhen homazhe me rastin e 19 të rënies heroike të dëshmorëve të rënë në Masakrën e Dubravës së Istogut me 22 maj ’99. (Varrezat e dëshmorëve dhe martirëve, ora 18:30)