26 Maj 2018

Kthimi i karateistëve nga Serbia shkelje flagrante e Konventave Ndërkombëtare

Prishtinë, 9 maj - Kryeministrit të Republikës së Kosovës Ramush Haradinaj ka reaguar për kthimin e karateistëve kosovarë nga autoritetet serbe në Merdare.

"Ndalimi i Kombëtares së Kosovës për të marrë pjesë në Kampionatin Europian të Karatesë në Novi Sad, kryeqytetin e Vojvodinës, është akt i papranueshëm, i papresedan dhe i tmerrshëm, për shekullin 21 të kontekstit të integrimeve europiane dhe nuk i kontribuon normalizimit të marrëdhënieve ndërmjet dy shteteve", theksoi Haradinaj.

Kthimi nga Merdarja në shtëpi i karateistëve tanë duke mos i lejuar që të garojnë në një event sportiv sipas tij është shkelje flagrante e të gjitha Konventave Ndërkombëtare për lëvizje të lirë dhe diskriminim në baza entike.

Autoritetet serbe janë njoftuar më tre maj për këtë udhëtim dhe pretendimi se ato nuk janë informuar më kohë sipas Haradinajt është i paqëndrueshëm.

Po ashtu, Zyra  Ndërlidhëse e Kosovës i ka njoftuar autoritetet e Serbisë për udhëtimin e sportistëve tanë për në Novi Sad.

Haradinaj ka thënë se marrëveshja ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit për paralajmërimin e vizitave 48 orë përpara ka të bëjë me zyrtarët shtetëror, përkatësisht me politikanët e rangut të lartë, por jo edhe me sportistët.

Por edhe sipas kësaj Marrëveshjeje, Serbia është dashur të reagojë pas 24 orëve nëse është kundër vizitës, por këtë nuk e ka bërë.

"Këtë akt ndalese të shtetit serb, të dytin më radhë, brenda një kohe të shkurtë, e konsiderojmë të papresedan dhe veprim që sinjalizon se Serbia po qëndron në politikat nacionaliste të konfliktit dhe refuzimit, në vend të bashkëpunimit dhe frymës së vlerave të përbashkëta europiane", ka theksuar në fund ai.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 26 Maj 2018

- Komisioni për Rekrutim i Këshillit Gjyqësor të Kosovës organizon mbajtjen e testit kualifikues për kandidatet të cilët kanë aplikuar për pozitën e gjyqtarit në gjykatat Themelore të Kosovës. (Hapësirat e Akademisë Policore në Vushtrri, ora 9:00)

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Ramush Haradinaj, merr pjesë në “Lutjet e Mëngjesit” në kuadër të Takimit të Evropës Juglindore “Love Your Neighbor”, të organizuar nga Kuvendi i Republikës së Shqipërisë. (Hotel Plaza, Tiranë, ora 10:30)

- Instituti ATOMI organizon ceremonin e shpërbilimit të më të mirëve të Garës Ndërkombëtare të Matematikës Kangaro. (Salla e Kuqe të Fakultetit të Filologjisë të Universitetit të Prishtinës, ora 14:00)