21 Mars 2019

Te rastet e dhunës në familje të veprohet me urgjencë

Gjilan, 5 shtator - Kryeprokurori i Prokurorisë Themelore të Gjilanit, Jetish Maloku, ka mbajtur takim me të gjitha strukturat të cilat merren me rastet e cilësuara si dhunë në familje, brenda kompetencës së kësaj prokurorie, me qëllim të bashkëpunimit sa më efikas, gjatë trajtimit të këtyre rasteve.

Në takim ishin të pranishëm, prokurorët e caktuar për rastet e dhunës në familje, gjyqtarë, mbrojtësit e viktimave, qendra për punë sociale, zyra për barazi gjinore, sektori për dhunë në familje në polici, strehimorja, përfaqësuesi i OSB-së si dhe përfaqësuesi nga Avokati i Popullit.

Gjatë takimit, Kryeprokurori Maloku, nga të pranishmit, ka kërkuar që të rrisin bashkëpunimin, në mënyrë që trajtimi i rasteve të dhunës në familje të jetë me përparësi absolute, me qëllim që viktimat të trajtohen dinjitetshëm dhe që në kontaktin e parë me këto struktura të krijojnë besim dhe të ndihen të sigurtë, pasi që mostrajtimi i duhur i tyre sjell riviktimizim.

Gjithashtu, është kërkuar që gjatë raportimit të rasteve të tilla, të veprohet me urgjencë, në mënyrë që menjëherë të vlerësohet rreziku, të sigurohet viktima dhe të veprohet me urgjencë në marrjen e provave.

Gjatë këtij viti, në këtë prokurori janë pranuar 130 (njëqind e tridhjetë) raste, të cilësuara si dhunë në familje, të natyrave të ndryshme, por që dominojnë kryesisht rastet me lëndime të lehta trupore, lëndime të rënda trupore dhe sulme, si dhe viktimat në të shumtën e rasteve janë femra.

Në fund të takimit, u premtua bashkëpunim maksimal në mes të gjithë akterëve, të cilët merren me rastet e cilësuara si dhunë në familje dhe të njëjtit u pajtuan të zhvillojnë takime më të shpeshta, me qëllim të luftimit sa me efikas të rasteve të tilla.

Kalendari

Ngjarjet e datës 21 mars 2019  
- Ministri i Punëve të Jashtme i Republikës së Kosovës, Behgjet Pacolli, do të jetë nikoqir i homologut të tij nga Mali i Zi, Srdjan Darmanoviq. (Ambientet e Ministrisë së Punëve të Jashtme, ora 8:50)

- Përurohem hapësirat e reja të Shoqatës Down Syndrome Kosova qendra në Prishtinë. (Qyteza Pejton Lokalet e NPB-së, ora 9:00)

- Institucioni i Avokatit të Popullit organizon tryezën me temë"Përgjegjësia juridike e shtetit për shkeljet e të drejtave të njeriut". (Institucioni i Avokatit të Popullit, ora 9:30)

- Instituti Demokraci për Zhvillim  organizon diskutim me rastin e publikimit të dokumentit të politikave “Matja dhe vlerësimi i politikave të riintegrimit”, (Hotel Sirius, ora 9:45)

- Ministri i Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Fatmir Matoshi do të takohet me kryetarin e Komunës së Prishtinës, Shpend Ahmeti ku do të diskutojë për hartat zonale, krijimin e zonave të gjelbra, veturat elektrike, policia mjedisore si dhe tema të tjera mes dy institucioneve. (Kabineti i Ministrit Matoshi, ora 10:00)

- Mbahet konferenca e përbashkët për media e Ministrit të Jashtëm, Behgjet Pacolli, dhe ministrit të jashtëm të Malit të Zi, Srdjan Darmanoviq. (Ambientet e Ministrisë së Punëve të Jashtme, ora 10:00)

Shoqata Down Syndrome Kosova organizon konferencen “Aftësia e Kufizuar Intelektuale në Kosovë”. (Hotel Sirius, ora 10:30)

- Qendra Mediale në Çagllavicë organizon debatin publik me temë "Platforma e Kosovës për dialog - realiteti apo fundi i dialogut?". (Qendra Mediale në Çagllavicë, ora 10:30)

- SHL-Kosova themelon Rjetin e Qendrave Rinore të Kosovës ku edhe mban Kuvendin për zgjedhjen e Bordeve të këtij Rjeti. (Zyra e KDI-së, ora 11:00)

- Lëvizja Vetëvendosje mban konferencë për media në të cilën flasin deputetët Glauk Konjufca dhe Arbërie Nagavci. (Holli i Kuvendit, ora 12:00)

- Ministri Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Fatmir Matoshi, do të vizitoi Termocentralin Kosova B lidhur me prezantimin e fillimit të investimeve madhore mjedisore në Termocentralin Kosova B, nga ana e menaxhmentit të KEK-ut. (Termocentrali Kosova B në Obiliq, ora 13:00)

- Partia Socialdemokrate mbanë koferencë për media. (Selia Qendrore e PSD-së, në lagjen Arbëria.  ora 14:00)