24 Tetor 2020

SHBA-të vazhdojnë mbështetjen e Kosovës në luftën ndaj Covid -19

Prishtinë, 26 gusht – Ambasada e Shteteve të Bashkuara në Prishtinë dhuroi tetë skanerë të temperaturave (termo) për të mbështetur përgjigjen e Kosovës ndaj shpërthimit të COVID-19. Këto skanerë, një donacion i USAID-it, do të vendosen në pikat e hyrjes kufitare të Kosovës, përfshirë aeroportin e Prishtinës dhe katër vendkalimet kufitare tokësore.

Qysh kur në Kosovë u identifikua rasti i parë me COVID-19 , USAID ka punuar me punëtorët e frontit dhe komunitetet për të ngadalësuar përhapjen, kujdesin për të prekurit dhe pajisjen e tyre me mjetet e nevojshme për të luftuar kundër COVID-19. Përveç skanuesve të termo-skanuesve, në fillim të këtij viti USAID shpërndau 239 pajisje higjienike në qendrat shëndetësore, 8.950 pajisje familjare dhe 1.200 komplete për fëmijë në të gjitha 38 komunat e Kosovës. Për më tepër, 50 ventilatorë krejt të rinj u dhuruan kohët e fundit për paketën mbështetëse që përfshin pajisjet shoqëruese të ventilatorëve, instalimin, garancitë, planet e shërbimit dhe webinaret në internet. USAID po ofron gjithashtu pajisje të testimit që do të forcojnë aftësitë laboratorike për të rritur numrin e testeve të kryera në Kosovë.

"Vendosja e këtyre skanuesve të temperaturës në tetë pikat e hyrjes, përfshirë Aeroportin Ndërkombëtar të Prishtinës, do të lejojë kontrollimin adekuat të pasagjerëve në hyrje - duke kontribuar në përpjekjet parandaluese për të ndaluar transmetimin e mëtejshëm brenda Kosovës," tha Zëvendës Shefi i Misionit Nicholas J. Giacobbe, Jr në ceremoninë e qarkullimit me Ministrin e Shëndetësisë Ministri i Shëndetësisë Armend Zemaj, Drejtori i Financave i Aeroportit Ndërkombëtar të Prishtinës Z. Omer Kuyucu dhe Koordinatori i Zhvillimit i KB Ulrika Richardson.

Sigurimi i skanuesve termo dhe pajisjeve të testimit është pjesë e afro 1.6 milion dollarëve që Departamenti i Shtetit i Sh.B.A-së dhe USAID-i i janë përkushtuar Kosovës në përgjigje të pandemisë për të ndaluar transmetimin e mëtejshëm dhe për të zbutur ndikimin e COVID-19. Për më shumë informacion në lidhje me përgjigjen e USAID ndaj COVID-19, ju lutemi vizitoni https://www.usaid.gov/coronavirus-covid-19. Për të mësuar më shumë rreth ndihmës së Ambasadës së Sh.B.A në Kosovë, ju lutemi vizitoni https://xk.usembassy.gov/ dhe https://www.usaid.gov/kosovo ose kontaktoni Zyrën e Shtypit të Ambasadës.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 Tetor 2020

- Federata e Futbollit e Kosovës rifillon fazen finale te projektit “Elite Youth Development U15”. (Fusha “Top Football” në fshatin Mazgit, ora 9:00)

- Federata e pingpongut të Kosovës organizon kampionatet individuale për U21/e (1999), dhe Veteran. (Shkolla fillore Tefik Çanga në Ferizaj, ora 10:00)