24 Tetor 2020

Grupi i Grave Deputete mbajti dëgjim publik për Projekt Kodin Civil

Prishtinë, 22 shtator  - Grupi i Grave Deputete në bashkëpunim me Komisionin për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe Mbikëqyrjen e Agjencisë Kundër Korrupsionit, sot ka mbajtur dëgjim publik me temën “Mbrojtja e të drejtave të njeriut përmes Projekt Kodit Civil”.  

Në këtë dëgjim publik, në të cilin ishin të pranishëm edhe përfaqësues nga shoqëria civile, u theksua nevoja e miratimit sa më të shpejtë të Kodit Civil në Kuvendin e Kosovës, por edhe përfshirja e të gjitha palëve në amendamentimin e tij.

Kryetarja e Grave Deputete, Vlora Limani-Hajnuni, tha se prioritet i Kuvendit është miratimi sa më parë i Kodit Civil.

Ndërsa kryetari i Komisionit për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregullore të Kuvendit dhe Mbikëqyrjen e Agjencisë Kundër Korrupsionit, Shkëmb Manaj tha se pas Kushtetutës së Republikës së Kosovës, Kodi Civil është akti më i rëndësishëm që nxjerr Kuvendi i Republikës së Kosovës.

Në anën tjetër përfaqësues nga shoqëria civile janë shprehur të pakënaqur me mos përfshirjen dhe mos marrjen parasysh të sugjerimeve të tyre nga ana e Grupit punues qeveritar, i cili hartuar Kodin Civil.

Në lidhje me këtë, deputetët u zotuan se do të marrin parasysh të gjitha vërejtjet dhe sugjerimet e tyre në lidhje me përmbajtjen e Kodit Civil.

Kryetari i Komisionit për Legjislacion, Shkëmb Manaj, tha se të gjithë anëtarët e Komisionit janë të përkushtuar që të bëjnë më të mirën e mundshme në lidhje me Kodin Civil, me qëllim që i njëjti sa më parë të dërgohet në seancë për votim.

Në korrik të vitit 2020, Qeveria e Republikës së Kosovës, përkatësisht Ministria e Drejtësisë ka bërë prezantimin e Projekt Kodit Civil, përmes të cilit synohet të bëhet rregullimi dhe harmonizimi i dispozitave ligjore të së drejtës civile, si Ligjit të marrëdhënieve të detyrimeve, Ligjit të Pronësisë dhe të drejtave tjera sendore, Ligjit të Familjes dhe Ligjit të Trashëgimisë.

Në këtë dëgjim publik kanë marrë pjesë përfaqësues nga NDI-së, OSBE-së, UN Women, Zyrës së Bashkimit Evropian në Kosovë etj.​

 


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 Tetor 2020

- Federata e Futbollit e Kosovës rifillon fazen finale te projektit “Elite Youth Development U15”. (Fusha “Top Football” në fshatin Mazgit, ora 9:00)

- Federata e pingpongut të Kosovës organizon kampionatet individuale për U21/e (1999), dhe Veteran. (Shkolla fillore Tefik Çanga në Ferizaj, ora 10:00)