03 Dhjetor 2022

BE dhe Kosova mbajtën Grupin e 12-të Special për Reformën e Administratës Publike

Prishtinë, 29 shtator - Takimi i 12-të i Grupit të Veçantë për Reformën e Administratës Publike (RAP) ndërmjet BE-së dhe Kosovës u mbajt më 27 shtator 2022. Takimi u hap nga Xhelal Sveçla, Ministër i Punëve të Brendshme, Elbert Krasniqi, Ministër i Administratës së Pushtetit Lokal, Resul Makreshi, Zëvendësministër i Financave, Punës dhe Transfereve, znj. Rozeta Hajdari, Ministre e Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Tregtisë, Blerim Sallahu, Zëvendës Ministër i Drejtësisë, znj. Kaltrina Zeka, Shefe e Kabinetit të Zëvendëskryeministrit.

Takimi u kryesua nga Ministri i Punëve të Brendshme, Xhelal Sveçla, dhe u bashkë-kryesua nga z. Vassilis Maragos, Shef i Njësisë për Bosnjë-Hercegovinë dhe Kosovë, Drejtoria e Përgjithshme për Fqinjësi dhe Negociata për Zgjerimin e Komisionit Evropian (DG NEAR).

Në përputhje me raportin e Komisionit Evropian të vitit 2021, takimi u fokusua në planet dhe progresin e autoriteteve drejtë sigurimit të një shërbimi civil profesional, me organizim më të përgjegjshëm dhe siguri më të lartë juridike në ofrimin e shërbimeve ndaj qytetarëve dhe bizneseve.

Komisioni Europian, në veçanti, pranoi dhe mirëpriti angazhimin e qeverisë në ndërmarrjen e hapave kyç dhe pozitivë për racionalizimin e agjencive, si dhe synimin për përmirësimin e shërbimeve duke miratuar një program reformash gjithëpërfshirëse për parandalimin dhe zvogëlimin e barrës administrative dhe miratimit të grupit të parë të ligjeve të veçanta të harmonizuara me Ligjin për Procedurën e Përgjithshme Administrative në mënyrë që të sigurohet siguria juridike.

Kosova është e përkushtuar që të vazhdojë përpjekjet për zbatimin e zvogëlimit të barrës administrative, racionalizimin e agjencive dhe harmonizimin e ligjeve të veçanta.

Sa i përket reformave për një administratë publike më të përgjegjshme, Komisioni Evropian vuri në dukje hapat kyç pozitivë të ndërmarrë me miratimin e valës së parë të racionalizimit të agjencive dhe theksoi nevojën për vazhdimin e reformave të mëtejshme të linjave të llogaridhënies, duke finalizuar organizimin e brendshëm të ministrive dhe ministrive dhe agjencive dhe përmirësimin e performancës së tyre.

Sa i përket strategjisë për administratën publike, Komisioni Evropian inkurajoi miratimin dhe zbatimin e Strategjisë së re për Reformën e Administratës Publike 2022-2026, dhe u bëri thirrje autoriteteve të përmirësojnë kapacitetet për drejtimin e reformave. Kosova u zotua për zbatimin e strategjisë dhe arritjen e caqeve sipas planit.

Sa i përket zhvillimit dhe koordinimit të politikave, Komisioni Evropian theksoi nevojën për të vazhduar me zbatimin e kornizës për planifikimin strategjik, dhe drejtim më të mirë të sistemit të politikë bërjes nga qendra e qeverisë për të siguruar një sistem të integruar të planifikimit dhe për të siguruar politika koherente të qëndrueshme dhe objektiva me kohëzgjatje afatmesme dhe afatshkurtër.

Sa i përket reformës në shërbimin civil, Komisioni Evropian kërkoi përshpejtimin e organizimit të rekrutimit të centralizuar të shërbimit civil, ndërkohë që finalizohet klasifikimi dhe organizimi i vendeve të punës, të nevojshme për të ofruar një rekrutim të bazuar në merita, vlerësim të performancës dhe shpërblim transparent.

Komisioni theksoi, dhe Kosova u pajtua, nevojën e ndryshimit të Ligjit për zyrtarët publikë në përputhje me vendimin e Gjykatës Kushtetuese dhe në përputhje me parimet e administratës publike (meritokracia, transparenca, efektiviteti dhe llogaridhënia).

Kosova gjithashtu u zotua që Projektligji për Paga të vendos një sistem uniform të pagave në sektorin publik, me qëllim të zbatimit të parimit të ligjshmërisë, transparencës, parashikueshmërisë, barazisë dhe mos-diskriminimit.

Kosova dhe Komisioni Evropian ranë dakord për rritjen e mëtejshme të bashkëpunimit, përfshirë nivelin teknik, në mënyrë që reformat e ndërmarra të zbatohen plotësisht sa më shpejt të jetë e mundur.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 dhjetor 2022

- Komuna e Prishtinës do të bëjë testimin e radhës të Sistemit të Alarmit Publik me tinguj të njëtrajtshëm dy herë nga 30 sekonda. (Prishitnë, ora 12:05)

- Ndihmës administratorja e Agjencisë së Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar për Europë dhe Euroazi, Ambasadorja Erin E. McKee, do të vizitojë Kosovën ku do të takohet me akterë të ndryshëm duke përfshirë përfaqësues të Qeverisë, shoqërisë civile, sektorit privat, bartës të rinj të ndryshimeve etj. (Lokalet e Royal Beverages, Velekincë, Komuna e Gjilanit, ora 13:30)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu e shoqëruar nga kryetari i Komunës së Podujevës Shpejtim Bulliqi, do të mbajë tubim me vajza e gra. (Teatrin e Qytetit "Avdush Hasani", ora 14:00)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu e shoqëruar nga kryetari i Komunës së Podujevës Shpejtim Bulliqi do të vizitojë Qendrën e Handikos-it në Podujevë. (Objekti i Qendrës në Podujevë, ora 15:30)

- Në kuadër të Festivalit Ndërkombëtar të Filmit do të shfaqen filma vendor dhe të huaj, ku do të ketë diskutime me me autorët pjesmarrës! (Kino Armata, ora 17:00)
 
- Mbahet ceremonia e mbylljes së Festivalit Ndërkombëtar të Filmit më ç'rast do të behët edhe ndarja e çmimeve. (Kino Armata, ora 19:00 )