16 Korrik 2020

Pjesëmarrja, sistemi i partive politike, është burim i funksioneve

Shkruar nga Ali Hertica

Rekrutimi në një grup shumë të vogël njerëzish kufizon mundësitë e gjetjes dhe emërtimit shumë më të mirë, por gjithashtu dëmton ndarjen e pushteteve sepse fuqia dhe fuqia e kundërt vijnë nga e njëjta familje dhe shpesh ndryshojnë mendime.

Pjesëmarrja, sistemi i partive politike, është burim i funksioneve politike, por prodhon gjithashtu zyrtarë dhe administrata të lartë, si dhe mbikëqyrës të organeve drejtuese të pavarura, drejtorë të bordeve  dhe  vende tjetra.

Për më tepër, partitë janë vendet ku duhet të vijnë përgjigjet për problemet e sotme dhe të nesërme. Prandaj duhet të jetë vende ku është grumbulluar një mendim i madh.

Asnjë shoqëri nuk mund të përballojë të ketë më pak se njerëz më të kualifikuar në të dy fushat. Prandaj, pyetja arsyetohet nëse kultura e emërimit e politizuar kontribuon në këtë.

Anëtarët aktivë të partisë karakterizohen në një numër mënyrash. Për të filluar, ato nuk janë shumë të panumërta, dhe mënyra e ngritjes në radhët e partisë varet kryesisht nga besnikëria e tyre ndaj linjës së partisë dhe udhëheqjes.

Mendimtarët autonome apo edhe kritikë nuk vlerësohen shumë. Deputetët gjithashtu konsiderohet se i nënshtrohen në mënyrë të pakthyeshme marrëveshjeve të qeverisë dhe disiplinës në grup.

Një anëtari i parlamentit tha që 'me ne ju merrni mundësinë të mos votoni një herë me grupin'. Mendimtarët e mëdhenj, inovatorë dhe kokëfortë në përgjithësi nuk ndihen në shtëpi në këto lloje ambientesh dhe mungesa e tyre çon në një varfëri intelektuale shumë të dëmshme në politikë.

Një tjetër argument, por jo më pak thelbësor, kundër kulturës së politizuar të emërimit është se ai minon ndarjen e pushteteve.

Një drejtues partie që është ministër kontrollohet nga anëtarët e partisë që duan të bëhen të shquar.

Kryetarët e bashkive të partive janë anëtarët, zyrtarë të lartë dhe mbikëqyrës varen nga partia për emërimin e tyre të ardhshëm.

Sigurisht që është shpërblimi: hyrja në punë dhe pozicione për të cilat shumica e anëtarëve nuk janë të kualifikuar.

Nëse ai nuk do të kishte qenë në politikë, ai me siguri nuk do ta kishte bërë atë më tej i pa punë.. Kjo më shqetëson dhe inat, nga  Kuadri i partisë ndaj privilegjit të privilegjeve, mandatit në vendet e bukura në domenin publik.

E gjithë kjo është jashtëzakonisht e lehtë për tu zgjidhur:,përshkoni kulturën e emëruar të politizuar dhe, nëse është e nevojshme në bashkëpunim me një gjuetar koke, kërkoni kandidatin më të mirë të kualifikuar për postet e mëparshme.

Orientimi ideologjik i një kandidati natyrisht që do të merret në konsideratë. Si qytetar ju në këtë një arsye të rëndësishme për anëtarësim apo punsim  aktiv, por ju forconi kapacitetin e rendit publik që të mos jetë më burimi i problemit, por burimi i zgjidhjes, siç duhet të jetë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 16 Korrik 2020

- Kuvendi i Komunës së Prizrenit do të mbajë mbledhjen e jashtëzakonshme lidhur me miratimin e deklaratës politike në mbështetje të riafirmimit të vlerave të UÇK-së dhe Shtetit të Kosovës. (Shtëpia e kulturës "Xhemajli Berisha", ora 10:00)

- Ministri i Tregtisë dhe Industrisë, Vesel Krasniqi bashkë me inspektorët e tregut do të vizitojë disa operator ekonomik për të parë nga afër zbatueshmërinë e masave anti COVID-19. (MTI, ora 10:45)

- Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi, viziton Komunën e Fushë Kosovës ku do te takohet me kryetarin Burim Berisha. (Ndërtesa e komunës, ora 11:00)

- Ministri i Punëve të Brendshme, Agim Veliu, do të vizitojë Akademinë e Kosovës për Siguri Publike. (Objekti i AKSP-së në Vushtrri, ora 11:00)

- ADMOVERE e të mbështetur nga KFOS publikon promovimin e raportit "Sfidat e Komunitetit Rom, Ashkali dhe Egjiptian në Kosovë gjatë pandemisë Covid-19". (Zyret e ADMOVERE-s në Ulpianë, ora 11:00)

- Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi dhe kryetari i Komunës se Fushë Kosovës Burim Berisha vizitojn lokacionin e Muzeut të Natyrës tek Pishat, mbi fshatin Bardh i Madh. (Bardh i Madh, ora 12:00)

- Mbahet ceremonia e hapjes së Qendrës për Edukim dhe Kulturë “Libart” dhe “Bibliotekës Qarkulluese”. (Biblioteka “Hivzi Sulejmani”, Lagjja “Dardania”, ora 15:30)

- Mbahet dëgjimi publik për buxhetin e vitit 2021 për banorët e lagjeve I, II,II,IV dhe V të qytetit të Rahovecit. (objekti i Shkollës së Mesme të Lartë “Xhelal Hajda-Toni”,  ora 19:00)