26 Shkurt 2021

Pakënaqësia politike dhe reformat

Shkruar nga Ali Hertica

Problemi tani është se ata që duhet ta zgjidhin këtë - udhëheqësit botërorë - nuk janë liderë botërorë, por politikanë kombëtarë. Dhe ata politikanë kombëtar nuk kanë mandat ndërkombëtar.

Në fakt, këta politikanë – Tramp, Merkel,  Makron Jonson etj - vështirë se kanë një mandat edhe në vendin e tyre. Ata mbështeten në një shumicë politike shumë të ngushtë ose varen nga mbështetja e partive politike me të cilat ata në të vërtetë nuk kanë asgjë, të përbashkët në bashkqeverisjen e tyre poltike.

Ne kemi hyrë në një situatë të pafuqisë në rritje të politikanëve kombëtarë dhe vendorë. Udhëheqësit politikë kanë më pak dhe më pak autoritet, më pak dhe më pak fuqi, dhe janë bërë gjithnjë e më shumë të varur nga koalicionet e fatit, nga rizgjedhjet, nga çështjet e ditës dhe nga imazhi i tyre në media.

Qeveritë po bien më shpejt dhe më shpejt, liderët politikë po shkëmbejnë më shpejt dhe më shpejt drejtuesit e rinj.

Besimi në politikë është zhdukur. Dhe kjo, në kundërshtim me besimin popullor, nuk është vetëm një problem i demokracive perëndimore apo ballkanike . Kudo në botë shohim që pushteti politik avullon, gërryhet,zhvatin dhe e kqperdorin qdo gjë që munden,sespe poltika globale është e edukuar në keto epidemi .

Sidoqoftë, ne kemi nevojë për liderë politikë që mund (dhe mund) të zgjidhin problemet e  shtetit  nga ato më madhore per qytetarin dhe thirren  në emër tonë.

Kujt mund t’i besojmë sa duhet dhe kush ka mandat të mjaftueshëm nga ne që të mund të kryejë punën e tyre pavarësisht nga rezultatet e ardhshme të zgjedhjeve. Kjo është arsyeja pse nevojiten reforma politike dhe i duhet shoqërisë Kosovare.

Cilat reforma janë akoma të paqarta, por drejtimi në të cilin duhet të reformojmë sistemin politik duket i qartë koha për të përshtatur një sistem që daton nga fillimi i revolucionit industrial me kërkesat e sotme të komunikimit më të shpejtë, informacion të bollshëm, qytetarë shumë më të arsimuar dhe shumë më prosperitet. Kudo në shoqëri ne shohim që sistemet përshtaten me këtë. Sistemi ynë politik nuk mund të mbetet prapa kësaj.

Dhe gjithçka fillon me forcimin e pozitës së politikanëve në vendin e tyre. Prandaj, reformat duhet të synojnë të rivendosin besimin tek politikanët dhe në sistemin politik. Vetëm në këtë mënyrë mund të rikthehet autoriteti i përfaqësuesve tanë. Vetëm në këtë mënyrë mund të prishet vektokracia kombëtare dhe ndërkombëtare.

Unë mendoj se ka shumë pakënaqësi politike në botë tani. Unë jam duke menduar për lëvizjen okupimi, turmat e pranverës arabe, lëvizjen në internet në kohën e zgjedhjes së Obamës, dhe gjithashtu shumë jo votuesve dhe votuesve të protestës në demokracitë perëndimore.

Kjo pakënaqësi politike dëshmon se ka vërtet shumë ndërgjegjësim dhe përfshirje politike. Sidoqoftë, partitë ekzistuese politike nuk janë në gjendje ta interpretojnë këtë përfshirje.

Jam i bindur që një sistem politik i ridizajnuar duhet të shfrytëzojë dhe të kanalizojë këtë përfshirje ton poltike  dhe sociale  që tani duhet ta diskutojmë këtë sa më shpejt të jetë e mundur.

Ne duhet të gjejmë mënyra të reja dhe më të mira për të qeverisur veten dhe vendin  ashqtu siq duhet pa para gjykime poltike apo partiake.

Kalendari

Ngjarjet e datës 26 Shkurt 2021

- Mbahet mbledhja e dytë e rregullt e Kuvendit Komunal të Rahovecit. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal në objektin e ri të komunës, ora 10:00)

- Këshilli Organizues ''Pranvera Shqiptare 81'' do të bëj nderime dhe do të vendos lule te varri i varri i Adem Demaçit. (Velani, ora 11:00)

- Organizata Etea, përmbyllë fazën e parë të projektit “Biblioteka Qarkulluese me strategjitë e lexim kuptimit”. (Kino Armata, ora 11:00)

- Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit organizon ceremoninë e ndarjes së çmimeve në fushën e trashëgimisë kulturore. (Parku arkeologjik "Ulpiana", ora 12:00)

- Këshilli Organizues ''Pranvera Shqiptare 81'' organizon tryezëm përkujtimore për Adem Demaçin në 85 vjetorin e lindjes. (Instituti Albanologjik në Prishtinë, ora 13:00)

- Qendra për Raste Gjyqësore Strategjike platformë e themeluar nga Grupi për Studime Juridike dhe Politike mban konferencën për media me rastin e dorëzimit të Padisë për Konflikt Administrativ kundër Lejes Ujore për Hidrocentralin Brezovica në Shtërpcë të Lëshuar nga Autoriteti Rajonal i Pellgjeve Lumore në kuadër të Ministrisë së Ekonomisë dhe Ambientit. (Para Pallatit të Drejtësisë, Ndërtesa A, ora 14:00)

- Zëdhënësi i KQZ-së, Valmir Elezi mban konferencë lidhur me progresin në procesin e rinumërimit dhe të aktiviteteve tjera që po zhvillohen në këtë qendër. (Qendra e Numërimit dhe Rezultateve, ora 15:00)