17 Shkurt 2019

Një politikë ekonomike që redukton pabarazinë, të prodhimit vendor

Shkruar nga Ali Hertica

Çfarë do të jenë pasojat në praktikë kryesisht varet nga ratifikimi Një fushë tjetër ku standardet ndërkombëtare janë në zhvillim e sipër, është fusha e tregtisë ndërkombëtare të armëve.

Në kohën e shkrimit ky raport erdhi një traktat për të negociuar mbi tregtinë e armëve konvencionale, pjesë dhe municionit.

Nëse ajo hyn në fuqi, vendos një hap në rregullimin e tregtisë së armëve se krijojnë detyrime ligjore. Çfarë do të jenë pasojat në praktikë kryesisht varet nga ratifikimi nga eksportuesit kryesore të armëve dhe pajtim.

 Së dyti, le të zbatimit dhe të pajtueshmërisë me standardet ekzistuese ndërkombëtare për të dëshiruar. Ku ka një kuadri normativ, nganjëherë mungon në aplikacion.

Kjo duket të jetë rasti veçanërisht në luftën kundër pastrimit të parave dhe skemat mashtruese.

Edhe pse FATF ka krijuar një kornizëgjithëpërfshirëse normative për luftën kundër pastrimit të parave dhe skemat mashtruese, këto simptome shfaqen edhe në vendet me një rregull funksional të së drejtës për të marrë shumë për të.

AIV këshillon qeverinë të insistojnë në kuadër të BE-së dhe FATF që vendet të eliminuar të gjithë e kuptojnë juridiksionin e tyre të mundshëm sekretit plotësisht.

Vendet duhet kërkuar institucioneve financiare për të regjistruar me kujdes të dhënat personale të mbajtësit e fondeve, kështu që nuk ka siguri të mjaftueshme në lidhje me pronarin përfundimtar të dobishme, dhe kërkojnë institucioneve financiare për të transmetuar ato tek autoritetet në kuadrin e një penale, tatimit apo hetim të konfiskimit.

Nëse ka një traktat të zbatueshme, përmban detyrime të ekzekutueshme ligjore të cilat nuk është e detyrueshme për shtetet që nuk janë palë të traktatit. Se shtetet nuk duhet të aplikohen standardet e Konventës.

Qeveria holandeze mund të telefononi qeveri të tjera për të ratifikuar konventat kundër korrupsionit dhe krimit transnacional.

Kjo forcon kornizën normative ndërkombëtare. Aplikimi i gabuar i traktateve dhe marrëveshjeve ndërkombëtare kundër krimit mund të jetë për shkak të mungesës së vullnetit politik të disa regjimeve, si kapacitet të pamjaftueshëm (stafit të kualifikuar, buxhet dhe institucione) në shtetet më të dobëta.

Së treti, ajo duhet të forcojë sundimin e ligjit, veçanërisht në vendet ku krimi lidhje, korrupsioni dhe jostabiliteti është më shkurtimisht, është një objektiv i politikës së jashtme dhe të bashkëpunimit për zhvillim.

Kjo vlen si për BE-në, zonën Shengen, rajoni Atlantik dhe globalisht. Është mendimi i Këshillit Këshillimor ka rekomanduar se përpjekjet hollandezë për të forcuar sundimin e ligjit (përfshirë qeverisjen e mirë dhe luftën kundër korrupsionit) dhe për intensifikimin e bashkëpunimit me vendet në zhvillim është edhe konsiderata mbizotëruese.

Më konkretisht, është me rëndësi të madhe në përpjekjet Në shtetet e dobëta është promovimi i sundimit të ligjit është më e lehtë tha se bëhet.

Kjo është pjesërisht për shkak shtet demokratik është i vështirë në kontekste të trashëgimisë, sepse mungesa e stabilitetit ka një natyrë ndërkufitare dhe nga e konfliktit, korrupsionit dhe krimit janë të lidhura ngushtë me varësinë e mallrave dhe të mungesës së alternativave sociale dhe ekonomike.

Ndërsa promovimi i sundimit të ligjit është në vetvete një qëllim i rëndësishëm, kjo nuk mund të arrihet pa vëmendje për zhvillimin socio-ekonomik.

Një politikë ekonomike që redukton pabarazinë, të prodhimit vendor dhe punësimin inkurajon dhe varësi në eksportet e mallrave (e cila është e lidhur shpesh me të korrupsionit dhe konfliktit) zvogëlohet, duke krijuar alternativa të dhunës, krimit dhe korrupsionit.

Përveç kësaj, një perspektivë më të gjerë rajonal i nevojshëm që merr parasysh natyrën ndërkufitare të lidhjes.

 Lufta kundër korrupsionit është e të dy një mjet i rëndësishëm për të arritur progresin social diku tjetër për të ndihmuar, si një qëllim që vijon nga obligimi kushtetues për të promovuar rendin ligjor ndërkombëtar.

Korrupsioni është me të vërtetë një fenomen që lehtëson kriminNë formën e patronazhit luan korrupsionit nganjëherë funksionet stabilizuese përkohësisht, të tilla si duke gjeneruar mbështetje politike.

Mbrojtës mund të si një strategji mbijetese janë të vështira për të luftuar. Në luftën kundër korrupsionit nuk mund të injorojë këto tipare.

Është e nevojshme për të përmbushur kontekstin shoqëror të korrupsionit dhe funksionet sociale atë korrupsionit dhe patronazhit, duke përfshirë konsideratat.

Ku rrjetet e patronazhit të formojnë një rrjet joformal i sigurisë sociale, është e rëndësishme për të mbështetur qeverinë në zhvillimin e një rrjet formal të sigurisë, e cila është e arritshme për të gjithë.

Gjithashtu, krijimi vendeve të punës mund të jetë me rëndësi të madhe për të reduktuar varësinë ekonomike ndaj njerëzve të modelit të tyre.

Sektori privat gjithashtu në fushën e luftimit të korrupsionit mund të kontribuojnë. Nuk është tashmë një konventë të Konventës OECD kërkon që palët e korrupsionit të punonjësve të huaj për të kriminalizuar.

Qeveria mund të stimulojë biznesit ndërkombëtar nuk të bashkëpunojnë në forcimin e korrupsionit dhe përgjegjësinë sociale të korporatës.

Sektori privat gjithashtu mund të kontribuojë në luftën kundër korrupsionit për të kërkuar zhdëmtim në rast se një person fizik ose juridik ka pësuar dukshme ka një humbje si rezultat i praktikave korruptive në vendet e Konventës Civile për Korrupsionin të Këshillit të Evropës e kanë ratifikuar dhe zbatuar.

Në vendet ku rrjetet kriminale kryejnë funksione në (pjesëve të) të shoqërisë, siç janë ofruar punë ose sigurinë, alternativa ligjore duhet të ofrohet për të marrë përsipër këto funksione, në mënyrë që të krijohen kushte të favorshme për popullsinë.

Kështu, promovimi i rritjes pro të varfërve, duke u fokusuar në punësimin, të mbështetur ndërtimin e një rregull funksional të ligjit sepse ajo ofron alternativa punësimi për veprimtari kriminale.

Kjo skemë e lidhjet komplekse mes krimit, korrupsionit dhe jostabilitetit, pyetja e parë e qeverisë përgjigj - si Këshilli Këshillimor në këshillën përshkruar problemet e krimit të organizuar, korrupsionitdhe paqëndrueshmëri - vlerëson.

Kalendari

Ngjarjet e datës 17 shkurt 2019 - Qeveria e Kosovës mban mbledhje festive për nder të 11-vjetorit të Pavarësisë. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 8:00)

- Ngritja solemne e Flamurit të Republikës së Kosovës për nder të 11-vjetorit të Pavarësisë në të cilën marrin pjesë presidenti Hashim Thaçi, kreu i Kuvendit, Kadri Veseli dhe kryeministri Ramush Haradinaj. (Hapësira mes ndërtesës së Kuvendit dhe Qeverisë, ora 8:30) 

- Presidenti Thaçi, kryeparlamentari Veseli dhe kryeministri Haradinaj vendosin kurora lulesh te shtatorja e ish-presidentit Ibrahim Rugova. (Sheshi “Ibrahim Rugova”, para Kuvendit, ora 8:45) 

- Presidenti Thaçi, kryeparlamentari Veseli dhe kryeministri Haradinaj vendosin kurora lulesh në Kompleksin Memorial “Adem Jashari” në Prekaz. (Prekaz, ora 9:40)

- Në 11 vjetorin e shpalljes së pavarësisë të Kosovës, anëtarë të kryesisë së LDK-së bashkë më struktura të saj, bëjnë homazhe te varri i Presidentit Historik të Kosovës, Dr. Ibrahim Rugova. (Velani, ora 10:00)

- Komuna e Gjilanit organizon homazhe  te varrezat e dëshmorëve. (Gjilan, ora 10:00)

- Federata e Ping-Pongut e Kosovës (FPPK) organizon turneun “Dita e Pavarësisë”.  (ShMU “Tefik Çanga”, Ferizaj, ora 10:00)

- “Star Kids” do të performojnë në sheshin “Skënderbeu” për nder të Pavarësisë. (Sheshi “Skënderbeu” në Prishtinë, ora 10:00)

- Kuvendi i Kosovës mban seancë solemne për nder të 11-vjetorit të Pavarësisë. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:45) 

- Komuna e Gjilanit organizon akademi solemne dhe program artistik nga Shkolla e Muzikës në Gjilan. (Teatri i Qytetit, ora 11:00)

- Trupat e Forcës së Sigurisë së Kosovë parakalojnë me rastin e 11-vjetorit të Pavarësisë së Kosovës. (Prej Sheshit “Nënë Tereza” deri te Sheshi “Ibrahim Rugova”, ora 12:20)

- Me rastin e 11-vjetorit të Pavarësisë së Kosovës organizohet koktej për të gjithë të ftuarit në Parakalimin e Trupave të FSK-së. (Hotel “Swiss Diamond”, ora 13:00)

- Dega e Lidhjes Demokratike të Kosovë në Gjilan bën përurimin e bustit të ish-presidentit Ibrahim Rugova (Gjilan, ora 13:00)

- Përfaqësues të organizatave studentore organizojnë një “protestë artistike” në lidhje me vonesën e liberalizimit për qytetarët e Kosovës. (Sheshi “Zahir Pajaziti”, ora 13:00) 

- Komuna e Vushtrrisë organizon manifestimin qendror për shënimin e 11-vjetorit të Pavarësisë. (Kalaja e Qytetit, Vushtrri, ora 13:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj pret në takim deputetët nga Mbretëria e Bashkuar, John Grogan dhe Martin Vickers. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 14:00)

- Shoqata e Gastronomëve të Prishtinës, në bashkëpunim me Qeverinë e Kosovës, organizon një event simbolik për Pavarësi. (Sheshi “Skënderbeu”, ora 14:00) 

- Kryetari i Kuvendit të Kosovës, Kadri Veseli, dhe ministri i Kulturë, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Gashi, përurojnë Palestrën Sportive në Shtime. (Shtime, ora 15:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj pret në takim delegacionin 17-anëtarësh nga Shtetet  e Bashkuara të Amerikës, të kryesuar nga Senatori James Inhofe. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 15:00) 

- Komuna e Lipjanit organizon koncert festiv për 11-Vjetorin e Pavarësisë. (Qendra e Kulturës “Tahir Sinani”, Lipjan, ora 15:00)

- Ansambli Kombëtar i Këngëve dhe Valleve “Shota” mban koncert festiv për Pavarësi. (Sheshi “Zahir Pajaziti”, Prishtinë, 18:00)

- Për 11-vjetorin e Pavarësisë së Kosovës bëhet ndezja e organizuar e fishekzjarrëve. (Sheshi “Zahir Pajaziti”, Prishtinë, ora 18:30)

- Me rastin e 11-vjetorit të Pavarësisë së Kosovës organizohet pritja shtetërore nën përkujdesjen kryeministrit Ramush Haradinaj. (Hotel “Venus”, magjistralja Prishtinë-Ferizaj, ora 19:30)

- Mbahet koncerti festiv për nder të 11-vjetorit të Pavarësisë së Kosovës. (Sheshi “Zahir Pajaziti”, Prishtinë, ora 20:00)