20 Shkurt 2020

Një hendek midis zhvillimeve politike të qasjes racionale

Shkruar nga Ali Hertica

Në qasjen racionale, politika zhvillohet dhe zbatohet në mënyrë të planifikuar, objektivat e politikës përbëjnë pikën fillestare, dhe njohuritë dhe informacionet përdoren për të kërkuar mjete për të arritur ato objektiva.

Prandaj mund të konsideroni studiuesit e politikës si mbështetësit e fundit të një qasjeje racionale ndaj politikave.

Në punën e tyre ata përdorin arsyetimin logjik në lidhje me faktet, opinionet dhe vëzhgimet për të arritur në përfundimet e tyre.

Sidoqoftë, përfundimet e studiuesve të politikave nuk janë ndjekur gjithnjë nga klientët e tyre. Ju nuk duhet të kërkoni shumë shpjegime për të parë pse.

Përveç qasjes racionale, ekspertët e administratës publike përshkruajnë tre qasje të tjera qasja politike, e cila konsiston në një luftë pushteti midis partive të ndryshme, qasja kulturore, e bazuar në pranimin në shoqëri, dhe qasjen institucionale, qasje e bazuar në praktikat ekzistuese, rregullat dhe institucionet.

Këto qasje të tjera tregojnë pse vendimet e politikës mund të rezultojnë ndryshe nga sa studiuesit do të dukeshin logjikë.

Ju gjithashtu mund të thoni që vendimmarrësit (pjesërisht) kanë një logjikë të ndryshme. Vendimet e tyre janë lehtësisht të ndjekura nga ajo logjikë tjetër.

Nga ato qasje të tjera, qasja racionale shpesh portretizohet si karikaturë dhe këtu qëndron rreziku i margjinalizimit të kësaj qasje.

Kjo mund të ketë efektin e bërjes së politikës më pak të suksesshme sesa mund të jetë sepse njohuritë dhe informacionet përkatëse kanë një ndikim të kufizuar në procesin e politikës.

Prandaj, shtrohet pyetja se çfarë puna e studiuesve të politikave mund të kontribuojë në zhvillimin e politikave.

Duket se analizat e tyre trajtohen në mënyrë arbitrare, me politikanë që nuk kanë turp të përdorin analizat e tyre vetëm kur është i përshtatshëm për ta, dhe kur nuk është kështu, duke e lënë analizën e tyre si një mendim tjetër që mendimet e tjera mund të kundërshtohen vënë jo vetëm që hedh hulumtimin e politikave në dritën e gabuar, por gjithashtu ofron mundësi të humbura për politikanët.

Në disertacionin e saj tregon se çfarë kontributesh pozitive mund të bëjnë njohuritë në procesin e politikës, nëse merrni një qasje të mirë.

Nëse njohuritë përfshihen në një mënyrë pak a shumë të natyrshme në procesin e zhvillimit të politikave dhe zbatimin e politikave, ose me fjalë të tjera nëse njohuritë janë të integruara në një proces të zhvillimit të politikave interaktive, politika më e mirë do të dalë në kuptimin e: më efektive për shoqërinë, më pak kostot, efektet anësore më pak të kundërta, më të drejta për qytetarët dhe bizneset, sa më shumë që të jetë e mundur në përputhje me politikat e tjera.

Jo vetëm që politika është më e mirë nga këndvështrimi i logjikës së studiuesit, por edhe nga logjika e politikanëve, palëve të interesuara dhe qytetarëve në përgjithësi.

Duke integruar zhvillimin e politikave dhe hulumtimin e politikave (në një farë mase), qasja racionale mund të vijë vetë më mirë, e cila nuk është në kurriz të qasjeve të tjera, por përkundrazi i forcon ato. Ky artikull jep një shpjegim të hollësishëm se pse kjo do të funksionojë mirë për cilësinë e politikës së qeverisë.

Studiuesit e politikave zakonisht kryejnë punën e tyre në një distancë të konsiderueshme nga procesi i politikës, në mënyrë që puna e tyre të mos depërtojë lehtësisht në atë proces. Edhe studiuesit e brendshëm në organet e politikave bëjnë punën e tyre në një shkallë të caktuar izolimi.

Kjo e bën të lehtë përmbushjen e kritereve të cilësisë që studiuesit e politikës i imponojnë vetes por më pak me kriteret që kanë të bëjnë me përdorimin e rezultateve dhe analizave të tyre.

Punonjësit e politikës janë në qendër të procesit të politikave, por zakonisht kryejnë punën e tyre në një distancë të konsiderueshme nga burimet e njohurive, që do të thotë se ekziston rreziku që njohuritë / informacionet përkatëse të mos i pranojnë ato sa duhet.

Hulumtimi në tavolinë që ata bëjnë vetë siguron që burimet përkatëse të njohurive përdoren gjithmonë në një masë të caktuar, por në shumë raste kjo është megjithatë nënoptimale.

Nëse ata mund të angazhojnë studiues të politikave përmes detyrave të kërkimit, kjo do të jetë shumë më mirë, por akoma ekziston problemi që kontakti me ata studiues të politikave nuk është shumë intensiv.

Stafi i politikës zakonisht kryen punën e tyre në një distancë të madhe nga fusha dhe / ose praktika. Për më tepër, shpesh ka pak kohë për bashkëveprime me palët e interesuara, zbatuesit, klientët dhe qytetarët.

Përfshirja e studiuesve të politikave në shumicën e rasteve do të thotë që kontaktet sistematike bëhen me këtë fushë, e cila mund të sigurojë një kompensim, por edhe atëherë vetë personeli përkatës i politikës ka pak kontakte të drejtpërdrejta me fushën.

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 shkurt 2020 - Behën homazhe në nderim te jetës dhe veprës së heroit, Selman Vojvoda. (Varri i heroit, në Llaushë të Skenderajt, ora 9:00)

- Mbahet takimi me Misionin e Komisionit Evropian për Vlerësimin e Programit për Reforma në Ekonomi dhe diskutimin mbi rekomandimet e politikave. (ndërtesa e Qeverisë salla P38,  ora 9:30)

- Administrata Tatimore e Kosovë do të mbaj seminar me tatimpaguesit e regjionit të  Prishtinës ku prezent do të jetë edhe Drejtori i Përgjithshëm i ATK-së Ilir Murtezaj. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Bëhet konstituimi i Komisionit për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 204, ora 11:00)

- Kryetari i komunës së Istogut, Haki Rugova do ta pres në takim ambasadorin bullgar në Kosovë. (Zyra e Kretarit Haziri, ora 11:00)

- Komuna e Rahovecit mban diskutimi publik lidhur me Draft Planin Komunal të Veprimit për Efiçiencë të Energjisë dhe Planin Lokal për Veprim në Mjedis. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal të Rahovecit, ora 11:00)

- Kryeministri Albin Kurti dhe Kryetarja e Kuvendit, dr. Vjosa Osmani marrin pjesë në manifestimin “ 31-vjetori i Grevës së Minatorëve të Trepçës”. (Miniera e Trepçës në Stantërg, ora 11:00)

- Bëhet konstituimi i Komisionit për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri dhe Investime Strategjike. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 11:00)

- Mbahet ceremonia e dorëzimit te donacionit për qerdhën “Gëzimi Ynë” në Istog nga Ambasada e Bullgarisë. (Qerdhja “Gëzimi Ynë” në Istog, ora 11:30)

- Mbahet ceremonia e promvimit të librit" Obstetrika",  të Prof. dr. Shefqet Lulaj. (Bibloteka Kombëtare "Pjetër Bogdani", ora 12:00)

- Mbahet akademi përkujtimore për dëshmorin e Kosovës, Selman Vojvoda, në 30 vjetorin e rënies së tij. (Teatri Kombëtar, ora 12:00)

- Ministri i Punëve të Brendshme dhe Administratës Publike, z. Agim Veliu do të pres në takim ambasadorin amerikan në Kosovë, z Philip Kosnett. (objekti kryesor i MPBAP-së, ora 13:00)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu do të mbajë konferencë për media. (Objekti I Ministrisë, ora 13:00)

- Promovohet revista “Intro”, që është produkt i punës së studentëve të vitit të tretë të Departamentit të Gazetarisë, në kuadër të lëndës "Menaxhim i medias". (Amfiteatri i Fakultetit të Filologjisë në Universitetin e Prishtinës, ora 14:00)

- Komuna e Mitrovicës mban debat publik lidhur me rregulloren për realizimin e të drejtave të fëmijëve përmes sistemit qeverisës komunal miqësor për fëmijët. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit të Komunës të Mitrovicës, ora 14:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës me rend dite rekomandim për certifikimin e kandidatëve për zgjedhjet e jashtëzakonshme për kryetar të komunës së Podujevës. . (Objekti i KQZ-së, ora 15:30)

- Zhvillohet ndeshja basketbolliste mes Kosovës dhe Islandës. (Pallati i Rinisë dhe Sportit në Prishtinë, ora 19:00)