15 Korrik 2020

Fjalimet në parlament ndonjëherë ishin të improvizuara, ndonjëherë me ose pa tekst

Shkruar nga Ali Hertica

Një folës ishte përgjegjës për ato që ai sugjeroi ose tha. Për shembull, ai mund të ndëshkohej rëndë nëse ai bëri një propozim që kundërshtonte një ligj ekzistues (të folurit në Parlament e ishte asgjë tjetër përveç një çështje jokomunikuese).

Fjalimet ndonjëherë ishin të improvizuara, ndonjëherë me ose pa tekst. Nuk ka gjasa që tekstet të lexoheshin në tërësinë e tyre në letër (një soufleur mund të ketë qenë në dispozicion).

Një pakicë e vogël e atyre folësve të pranishëm, të trajnuar (profesionistë dhe gjysmë-profesionistë), retororët morën fjalën për të paraqitur një propozim (ho grafon) dhe për të mbrojtur ose sulmuar (ho legon).

Ata ndonjëherë ishin trajnuar nga të ashtuquajturit "sofistë", mësues privatë "duke folur publik" (qoftë në shkollën e Isokratëve ose në Akademinë e Platonit) dhe quhen "politikanë" nga historianë. Debatet u mbizotëruan prej tyre.

 Në filozofia do të thotë  se nëse politikanët tanë profesionistë (ministra ose parlamentarë) do të duhej të mbronin një projekt-ligj në një dhomë me kritikë kundër dikujt në audiencë, i cili pranoi një kundër-propozim të ngurtë në vend, pas së cilës vendimi përfundimtar do të kalohej nga qytetarët që kishin të drejtë të votonin?

Atëherë unë mendoj se ata duhet të paraqesin argumente shumë më të mira sesa shpesh ndodh tani, nëse vetëm për faktin se ata nuk mund t'i besojnë propozimit të tyre të mbështetur nga koalicioni.

Sidoqoftë, folësi ideal, idiotët (ky term, nga i cili rrjedh fjala jonë idiot, gjithashtu denigroi qytetarët që abstenuan nga veprimtaria politike) ishte njeriu i thjeshtë (politikan amator) që foli sinqerisht dhe pa bujë.

Ishte një qytetar që fliste herë pas here me elokuencë. Athinasit shpesh i besonin "politikanëve" profesionistë (politeuomenoi), oratorë që hynin në kryetari në çdo rast, për të marrë një goditje në veprimet e tyre politike. Ata kishin frikë të mashtroheshin nga fjalët e tyre "të bukura".

Prandaj termi rèthor (orator) kishte një konotacion negativ. Nga ana tjetër, folësit që u dalluan duke bërë rregullisht propozime (të mira) që i shërbenin interesit publik, u shpërblyen; ndonjëherë për këtë ofrohej një kurorë e artë. Për shembull, Demosthenes, i nominuar për një kurorë të artë, ishte krenar që ishte udhëheqësi i njohur politik i Athinës për një periudhë kohe si orator.

Sigurisht që nuk kishte asnjë dialog në formën e një dialogu në një takim prej 6,000 personash. Folësit iu drejtuan "audiencës" paraqitën një mocion, e mbrojtën atë, e sulmuan ose e sulmuan atë dhe "audienca" votoi.

Por në fakt ishte shumë më e gjallë. Publiku u përgjigj me duartrokitje, "booing" ose (tallje) të qeshura. Si rregull, ndërprerja ndodhi në mënyrë spontane, por gjithashtu ndodhi që një person ose një grup të bënte ose të protestonte me pyetje.

Kjo krijoi dialogje spontane midis folësve dhe njerëzve nga audienca. Oratorët e papërvojë ndonjëherë bërtisnin dhe fishkoheshin larg, gjë që Demosthenes gjithashtu iu desh të përjetonte disa herë në fillim të "karrierës" së tij.

Natyrisht, situata të tilla takimi kanë të metat e tyre në të njëjtën kohë. Nëse 10%  të pranishmëve do të dëshironin të flisnin në 4 orë kohë takimi, të gjithë do të kishin më pak se një minutë kohë mesimi mesatarisht. Kjo është, natyrisht, një teori karrierës.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 15 Korrik 2020 - Zëvendëskryeminstri Besnik Tahiri viziton Komunën e Gjakovës dhe takon  Kryetarin Ardian Gjini. (Ndërtesa e Komunës së Gjakovës, ora 10:00)

- Komisioni për Punë të Jashtme dhe Diasporë shqyrton shkresën drejtuar komisioneve për politikë të jashtme të parlamenteve të vendeve anëtare të BE-së. (Ndërtesa e Kuvendit, N303, ora 10:30)

- Kryetari i Partisë Demokratike të Kosovës dega në Prizren Shaqir Totaj, mban konferencë për media. (zyret e degës në Prizren, ora 11:00)

- Ambasadori Gjerman Christian Heldt, bashkë me Drejtoreshën Ekzekutive të Grupit për Studime Juridike dhe Politike, Arberesha Loxha dhe Drejtuesin e Ekipit të përfaqësisë së GIZ-it në Kosovë, Mark Barrett në mënyrë virtuale do t’iu drejtohen publikut për të diskutuar rreth prioriteteve të presidencës të Gjermanisë. (Faqja e Ambasadës Gjermane në Facebook: https://www.facebook.com/germany.in.kosovo, ora 11:00)

- Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi do të vizitojë Komunën e Istogut ku do te takohet me Kryetarin Haki Rugova. (Komunën e Istogut, ora 13:00)

- Organizata YMCA në bashkëpunim me Ekipin e Kombeve të Bashkuara organizojnë panelin e diskutimit "75 for 75" që nënkupton 75 minuta për 75 vite i cili do të shfaqet premierë në rrjete sociale. (https://www.ymcakosovo.com/75-for-75 & https://www.un.org/en/un75, ora 13:00)

- Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi se bashku me kryetarin e Komunës se Istogut vizitojnë sallën e edukatës fizike në Vrellë. (Fshati Vrellë, ora 13:30)

- Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi se bashku me kryetarin e Komunës se Istogut vizitojnë stadiumit “Demush Mavraj’’. (Istog, ora 14:00)

- Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi se bashku me kryetarin e Komunës se Istogut vizitojnë palestrën e qytetit. (Istog, ora 14:15)