03 Tetor 2022

Edhe të pasivizuarit shqiptarë, do të duhej të ken të drejtë të rexhistrohen!?

Shkruar nga Refik Hasani

Regjistrimi i popullsisë në Serbi është regjistrim i rregullt i popullsisë të ekonomisë familjare dhe banesave që ishte planifikuar të zhvillohet në vitin 2021.

Do të mbahet nga data 1 deri më  datēn 31 Tetor 2022.

Në këtë rexhistrim kan pranuar të marrin pjesë edhe  shqiptarët nga Medvegja, Bujanoci e Preshevë. Ky  është projekti kapital ku duhen përgatitje të nevojshme për regjistrimin konform standardeve të BE-së.

Edhe të pasivizuarit që pushteti i Serbisë  është duke realizuar pastrim etnik e diskriminim, kështu që  të gjithë të pasivizuarve t’ju lejohet të  kenë të drejtën të rexhistrohen pasi jan të lindur në Medvegjë, Bujanoc e Preshevë në këtë rast në Serbi, dhe jan të evidentuar në librin Amzë të lindurve përkatësisht posedojm Shtetësin, që dëshmohet  përmesë Çertifikatës së lindjes.   

Do të duhej OSBE-ja dhe mekanizma tjerë të monitorojn tërësisht këtë proces që ka rëndësi shumë të madhe, sepse do të evidentohen, projeksionet e popullsisë, planifikimet demografike.

Ju kujtoj që në vitin 2011, shqiptarët e kësaj  Krahina shqiptare kan bojkotuar regjistrimin e popullsisë, e instanca ndërkombëtare, kan adresuar se rexhistrimi nuk duhet të bojktohet, e tani meqë po marrin pjesë të rexhistrohen të gjithë pa dallim dhe të publikohen në kohë dhe të pasqyrohet, real e në mënyrë objektive.  

Nëse Serbia nuk i rexhistron popullatën e pasivizuar, parashtrohet pyetja e pashmangshme të  kujt do të mbetët kjo kategori e popullatës. Pasi në Republika e Kosovës nuk jan rexhistruar, edhe tani mbesin jo të rexhistruar, të cilit shtet do të mbesin!?.     

Rexhistrimi, do të duhej realizuar  duke krijuar kushte, përmes formularëve edhe në gjuhën shqipe, por edhe stafi të trajnohen në kohë në përpjestim me popullatën e kësaj krahine.  

Rexhistrimi,i saktë e gjithëpërfshirës ku do të duhej dhe pranohej edhe zyrtarisht nga të gjitha mekanizmat ndërkombëtarë cila është gjendja e tyre.

Në çdo formularë të parashifet edhe rubrika nëse është i pasivizuar dhe vetëm kështu do të dihet numri i saktë i të pasivizuarve.   

Dhe nëse nuk regjistrohen edhe kësaj here të pasivizuarit , mbesin jashtë sistemit.

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 tetor 2022  - Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit interviston kandidatët për anëtarë të Këshillit Gjyqësor të Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 9:00)

-  Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione diskuton lidhur me procesin e nxjerrjes së akteve nënligjore, bazuar në Ligjin për Mbrojtjen e Fëmijës me të ftuar, Habit Hajredini - Drejtori i Zyrës për Qeverisje të Mirë, Ahmet Kryeziu - Drejtor i Sawe the Children për Kosovë, dhe Naser Lajqi – përfaqësues i OJQ “Syri i Vizionit”. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)
 
- Avokati i Popullit organizon dëgjim publik lidhur me hetimin e përgjithshëm për shëndetin riprodhues. (Salla e Kuvendit Komunal në Gjakovë, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C301, ora 10:00)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 11:00)

- Kryetari i Komunës së Prishtinës, Perparim Rama përuron hapjen e Sahat Kullës e cila edhe do t'i ndez dritat e Sahat Kullës, duke ndriçuar kështu këtë monument magjepsës të trashëgimisë kulturore në Prishtinë. (Prishtinë, ora 19:00)