09 Dhjetor 2019

Doktrina demokratike mos të dëmtojë vota të mjaftueshme për ligjin

Shkruar nga Ali Hertica 

Pothuajse të gjithë njerëzit kanë dashur të janë në një demokraci dhe ne kemi thënë se t ë qenur në demokracia është sistemi më i mirë politik per qytetarin.

Sigurisht çdo gjë është relative dhe në qoftë se ne krahasoim një demokraci me një diktaturë do të jetë një demokraci ku mund të jenë më të jet ë dëmshme dhe e kufizuar me vullnetin te lirë dhe lirinë.

Kjo nuk do të thotë se demokracia në vetvete është e mirë për njerëzit. Dhe ajo gjithashtu nuk përjashton se demokracia në vetvete është ende një sistem për shkak të shtypjes së njerëzimit.

Në librin – Fundi i gjithë të këqijave – nga filozofi Jeremy Locke në mënyrë të qartë shpjegoi se si demokracia është një sistem që vullneti i lirë dhe liria e njerëzve për të bërë zgjedhjet e tyre të shtypur dhe shkatërruar dhe në këtë mënyrë është një sistem imorale Iishtetit dhe shoqërisë, njeriu ka një pikë? Të gjykojë për veten tuaj.

Demokracia është një teori e ndërtuar, jo një e vërtetë moral. Kjo është një nocion i së keqes. Ajo u krijua për të imituar lirinë,e tjerve.

Ligji i mban njerëzit ende në kthetrat e saj, si gjithmonë në histori, duke përsëritur modelin e tiranisë duke reinvenestuar gënjeshtra për të fshehur të njëjtën skllavëri ne shoqërinë moderne.

Demokracia në fjala ë shtë bërë skllevër të pronarëve të këtyre skllevërve. Mësimet që demokracitë më të mëdha në botë na mësojë, të jemë që të gjithë në liri dhe një zë.

Demokracia na mësonë se demokracitë janë forma më të mirë të qeverisjes. Arsyeja është që demokracia jep njerëzve të zakonshëm një për ta thë fjalen e tyre të lirë pa u cenuar e derjta e tyre jetësore dhe bindja politike.

Ndryshe nga mbretërit, diktatorët dhe komunistët, demokracia jep shumicanë e njerëzve me ndikim në punët e fqinjëve të tyreduke mos e keqtrajtuar atë asnjë menyr.

Në vend të kësaj demokracitë japë të gjithëve mundësinë për të bërë jo rob po për ta bërë atë të njejtë me atë që është në udhheqje të shtetit.

Kultura demokratike na mëson që ligji na qeveris e jo njerzit e sistemit politikë Ajo na mëson se ligjet që janë bërë nga shumica, janë moralisht e drejtëdhe duhet te respektohen nga të gjith dhe ligj, e çdo kërkesë, çdo dënimi moralisht si kryhet nga shumica.

Keqpërdorimin e demokracisë si republikat demokratike dhe shumicë të kualifikuar janë të ndryshme.

Çdo ligj që mund të miratohet nga një shumicë përfaqësuese, shumicë të cilësuar apo ndonjë grup tjetër, për këtë arsye, është moralisht e drejtë dhe e ligjshme dhe duhet të respektohet nag tëgjith.

Gjithmonë një liri dhe është gjithmonë e pamoralshme, pa marrë parasysh sa shumë njerëz janë për të ose kundër tij.

I keq nuk kërkon të dominojë njerëzit, për të bërë zgjedhjet e tyre, vullnetin e lirë, lirinë dhe të shkatërrojnë vetëbesimin e tyre. Nuk ka asnjë moral në ligj.

Doktrina demokratike thotë se sa më parë në mënyrë të ligjshme që kjo mos të dëmtojë asnjë nga vota të mjaftueshme për ligjin, atëherë kjo është e mirë dhe e arsyeshme për të krijuar një grup të njerëzve.

Pse të shkatërrohet liria ku do të jetë e pranueshme vetëm për shkak se dikush tjetër thotë kështu? Është e keqe dhe e pajustifikuar dhe e papritur nga shumë njerëz e duan atë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 9 dhjetor 2019 - Qendra Burimore për Persona të Zhdukur, QBPZH me mbështetjen e Ambasadës Britanike dhe Ambasadës Amerikane organizon diskutimin e tryezës së rrumbullakët, në shenjë të shënimit të Ditës Ndërkombëtare për të Drejtat e Njeriut. (Hotel Garden, ora 9:00)

- Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë në bashkëpunim me Programin Aktiviteti për Drejtësi Komerciale të USAID, prezantojn te gjeturat e një studim të ri rreth Perceptimit të Korrupsionit sipas Bizneseve. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Javën Kundër Korrupsion 2019  mban konferencë për media për të publikuar Kalendarin e Aktiviteteve të JKK 2019 ku edhe do përqoj disa mesazhe kryesore për temat të cilat do diskutohen gjatë këtyre pesë ditëve. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Kuvendi Komunali Gjilanit mban seancën e jashtezakonshme më pikënn e vetme te rendit të ditës është 'Diskutimi rreth lokaciont të ardhshëm të varrezave të qytetit'.(Objekti i Kuvendit Komunal te Gjilanit, ora 10:00)

- Universiteti i “Kadri Zeka” në Gjilan nënshkruan marrëveshje me  Agjencin Ekzekutive te Komisionit Evropian, për projektin milionësh në programin ERASMUS + Cooperation for Innovation and the exchange of good Practices. (Ambientet e Rektoratit, ora 10:30)

- Save the Childreb bën lansimin i instrumenteve për vlerësimin pedagogjik  të fëmijëve në Kosovë. (Qëndra Burimore Përparimi afër Don Bosko, ora 10:30)

- Instituti Demokratik i Kosovës organizojnë ekspozitën dhe ceremoninë e ndarjes së çmimeve për garën për fotografinë më të mirë kundër korrupsionit 2019. (Parku Arkeologjik, përballë Muzeut Kombëtar, ora 11:00)

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj, do të bën promovimin e librit "Turizmi Ndërkombëtarë", nga Prof. As. Dr. Hysen Sogojeva. (Universiteti i Ferizatj, ora 11:00)

- Lëvizja FOL organizon një tryezë me temë “Ligji për Mbrojtjen e Sinjalizuesve - Sfidat e zbatimit në praktikë”. (Hotel Sirius, ora 14:00)

- Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim përmes projektit Mbështetje Përpjekjeve Kundër Korrupsionit do të shënojë Ditën Ndërkombëtare Kundër Korrupsionit, duke ndarë shpërblimin për storjen më të mirë gazetareske kundër korrupsionit për vitin 2019. (Kino Armata, ora 18:00)

- Ambasadorja e Vullnetit të Mirë për Kosovën në IHRC Elvana Shala sonte organizon pritjen solemne “Bashkë për të drejtat tona” në bashkëpunim me Ambasadorin e Norvegjisë në Kosovë Jens Erik Grondahl dhe Ambasadoren e Suedisë në Kosovë znj. Karin Hermarck Ahliny. (Swiss Diamond Hotel, ora 18:00)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi dhe “Betimi për Drejtësi” shfaqin premierën e dokumentarit “Sinjalizuesit e korrupsionit”. (Hotelin Sirius, ora 19:45)