18 Shtator 2018

Decentralizimi më i kujdesshëm për sistemin parlamentar

Shkruar nga Ali Hertica

 Zhvillime të ndryshme kanë çuar në humbje të konsiderueshme të kuptimit në tremujorin e fundit të një shekulli për qeverinë dhe parlamentin.

Më parë ky seksion adresoi zgjerimin e fuqisë së Bashkimit Evropian në kurriz të lirisë së veprimit në Shtetet Anëtare, por edhe të operacioneve të mëdha të decentralizimit.

Përveç kësaj, ka pasur formimin e organeve të pavarura administrative dhe autoriteteve të pavarura mbikëqyrëse, përveç privatizimit të shumë shërbimeve publike.

Të gjitha këto zgjasin në kurriz të kontrollit të drejtpërdrejtë të qeverisë dhe parlamentit. Kjo nuk do të thotë gjithmonë një humbje demokratike ose një dobësim të sundimit të ligjit, por në shumë raste kjo ndodh falë një përgjegjësie të kontrolluar plotësisht për qytetarin 1) .

Më shumë se gjysmën e një viti më parë, unë nuk ngurrova ta quaja atë problemin tonë më të madh demokratik.

Qytetarët thjeshtë e kanë humbur kontrollin e tyre në çështjet e rëndësishme të jetës. Më së shumti ata mund të - jo gjithmonë! - ende apelojnë në gjykata, por zakonisht është një rrugë e komplikuar dhe në çdo rast një kusht.

Kuvendi i përhershëm për Sistemin Parlamentar është i vetëdijshëm për këtë çështje. Në 'politik ' ajo tregon se edhe më shumë dhe në një front më të gjerë sesa në 'Fillimin e hulumtimit' të saj fillestar.

Në 'politik', historia është ende pak prapa dhe ende jo shumë e profilizuar ashpër. Më së shumti vëmendje i kushtohet operacioneve kryesore të decentralizimit të tremujorit të fundit të një shekulli (në fushën sociale dhe në politikën mjedisore) dhe Komiteti Shtetëror po bëhet gjithashtu më konkret.

Ajo me të drejtë beson se decentralizimi duhet të bëhet në një standard shumë më të fortë: me një sy për atë që ju mund të kërkoni nga komunat, me një rimbursim real të kostove dhe me hapësirë të mjaftueshme për veprim të pavarur lokal, nën kontrollin e trupit të tyre përfaqësues.

Ai siguron kriteret për një 'ligj të decentralizimit', për të cilin shpreson të japë një kryq në raportin përfundimtar.

Në këtë mënyrë, ai gjithashtu synon të formësojë qartë atë që, pas Këshillit të Shtetit, e quan "përgjegjësinë e sistemit" të shtetit kombëtar 2) .

Tani termi "përgjegjësi e sistemit", i cili është i rrënjosur në administratën publike, është një koncept që, përmes paqartësisë së tij, ngjall keqkuptimet

Shtetit është përpjekur ta formulojë atë në mënyrë të tillë që të bëhet e qartë se shteti dhe, rrjedhimisht, ligjvënësi kombëtar, janë përgjegjës për formën që decentralizimi merr për peshën e rregullt midis pushtetit të shtetit dhe asaj të komunës , por gjithashtu për qëndrueshmërinë me të cilën ndahen detyrat ndërmjet autoriteteve.

Përgjegjësia e sistemit prandaj presupozon sigurimin e lirisë së veprimit dhe disponueshmërinë e instrumenteve të nevojshme dhe (burimeve) të parave, por edhe kohën për të formuar atë.

Kjo është shumë ndryshe nga ajo që "përgjegjësinë e sistemit" zakonisht do të thotë: se mund të ndërhyjë në çdo kohë dhe kudo sa më shpejt që i përshtatet dhe se ministrat mund të mbahen përgjegjës për çdo sjellje të pahijshme.

Kështu që pak ose asgjë nuk mund të vijë nga decentralizimi i rregullt. Megjithatë, ka tri arsye për njëfarë mëshire me marrëdhëniet midis qeverive kanë një dinamikë natyrore 3) , e cila periodikisht çon në tensione politike dhe për këtë arsye mund të çojë gjithashtu në marrëdhënie të reja sa më shpejt që të jetë e nevojshme. Kjo është ajo që shteti unitar qëndron në formën parlamentare  të qeverisjes.

Një arsye tjetër qëndron në Kushtetutën tonë, e cila përmban një kapitull krejtësisht të pakuptimtë mbi decentralizimin që nuk mund të lidhet me: ku komunat janë të prishur së bashku; konceptet qendrore siç janë autonomia dhe bashkë-qeverisja mbeten të paqarta; zyra të ndryshme janë hedhur në një grumbull.

Komisioni shtetëror do t'i siguronte atdheut një shërbim nëse do të formulonte një kapitull të ri ose do ta nxiste me forcë që ta riformulonte atë, gjithashtu t'i jepte parlamentit një njohuri të hershme për rolin e komunave dhe dhe asociacioneve.

Arsyeja e tretë është se shumica e decentralizimit të qeverisë janë kryesisht operacione shtrënguese dhe nuk janë fryt i respektit për demokracinë komunale.

Si rezultat, standardet e veprimit përcaktohen në detaje, por rreziqet dhe zbatimi kompleks në komuna hedhen mbi gardhin.

Ministria e pushtetit lokal eshte  përgjegjëse për sistemin e decentralizimit. Nuk e di nëse një ligj i veçantë për decentralizim është i nevojshëm për të luftuar gjithë këtë.

Një udhëzues i zhytur në mendime dhe i njohur tashmë do të ishte me vlerë shumë,për qytatarin e republikës së Kosovës.

Kalendari

Ngajrjet e datës 18 shtator 2018

- Ambasadori gjerman, Christian Heldt dhe ambasadori francez, Didier Chabert, do të mbajnë  ligjeratë në hapjen e ketij sesioni të Universiteti Veror  gjermano-francez. (Fakulteti Juridik i  Universitetit të Prishtinës, ora 8:30)

- Në Kuvendin e Republikës së Kosovës vazhdon mbledhja e pestë e Komisionit Parlamentar për Stabilizim-Asociim BE-Kosovë. (Salla e mbledhjeve plenare të Kuvendit, ora 9:00)

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencën e rradhës për media në të cilën do të flitet për iniciativën “ Komiteti i biznesit dhe zhvillimi i sportit”. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për të Drejtat, Interesat e Komuniteteve dhe për Kthim në të cilën do të behët shqyrtimi i Planit të punës së Komisionit për sesionin vjeshtor 2018. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 302, ora 10:00)

- Kryeparlamentari Kadri Veseli pret në takim Ambasadorin e SHBA-së në Kosovë, Greg Delawie. (Kabineti i Kryeparlamentarit, ora 10:00)
 
- Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Valdrin Lluka viziton Telekomin e Kosovës me ç’rast do të pritet nga Kryeshefi i kësaj kompanie Gent Begolli dhe Bordi i Drejtorëve. (Telekomi i Kosovës, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Punë të Brendshme, Siguri dhe Mbikëqyrjen e Forcës së Sigurisë së Kosovës në të cilën do të behët shqyrtimi i Planit të punës së Komisionit për sesionin vjeshtor 2018. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 225, ora 10:00)

- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, pret në takim Ministren e Mbrojtjes së Republikës së Italisë, Elisabetta Trenta. (Kabineti i Presidentit, ora 10:30 vetëm pamje)

- Kryeministri Ramush Haradinaj pret në takim ministren e Mbrojtjes së Italisë, Elisabetta Trenta. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 11:00)


- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi  mbanë konferencë për media. (Kabineti i Presidentit, ora 11:15)

- Komisioni për Zhvillim Ekonomik, Infrastrukturë, Tregti, Industri dhe Zhvillim Rajonal se  bashku me  Zyren e Rregullatorit për Energji dhe Federaten e Sindikatave të Pavarura ElektroKosova diskutojn lidhur me "Raportet Konsultative për përcaktimin e të Hyrave të Lejuara Maksimale" si dhe "Raportin Konsultativ për përcaktimin e Faktorit të efikasitetit". (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 11:00)

- Hapet e dyqani i tretë të bamirsisë "Teshavesha" në Ferizaj. (Ferizaj, rr. Ahmet Kaqiku, afër stacionit të autobusave, ora 12:00)

-  Mbahet ceremonia e ndarjes së çmimit letrar "Beqir Musliu". Ky çmim ndahet tashmë tradicionalisht dhe është ndër çmimet e veçanta në fushën e letërsisë. (salla e Kuvendit të Komunës së Gjilanit, ora 12:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Bujqësi, Pylltari, Zhvillim Rural, Mjedis e Planifikim Hapësinor në të cilën do të behët shqyrtimi i Planit të punës së Komisionit për sesionin vjeshtor 2018. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 12:00)

- Të dy kryesuesit e Komisionit Parlamentar për Stabilizim-Asociim BE-Kosovë mbajn konferencë për shtyp. (Holli i Kuvendit, ora 12:30)

- Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë në mbledhjen e Qeverisë së Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 14:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj dhe kryeparlamentari Kadri Veseli, organizojnë pritje lamtumirëse për ambasadorin e SHBA-së në Kosovë, Greg Delawie. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 18:00)