25 Qershor 2018

Bisedime apo dështime

Shkruar nga Ali Hertica

Se a do të lidh koalicionme subjektet politike qe jan ne qevrisje, si dhe me përfaqësuesit e minoritarëve të votuar nga dy tri familje ajo veq po shihet, por gjithsesi bisedimet apo deshtimet dhe çdo zhagitje mund të jetë ndëshkuese, por edhe e rrezikshme për stabilitetin e vendit

Bisedimet apo deshtimet, si datë e rëndësishme e përfundimit të procesit negociator për zgjidhjen e mintrivcës dhe  bllokimit të rrugëve në atë pjesë  të Kosovës u prit me shumë ngjarje dhe shpresa.

Por Vuqiqi mori raportin e "trojkës" ndërkombëtare lidhur me bisedimet e drejtpëdrejta në mes të Prishtinës dhe Beogradit, që hasën në kompromis të përafërt në mes të palëve, Prishtina ofroj "Traktatin e miqësisë" ndërsa Beogradi autonominë substanciale per serbet e veriut, të cilat jane diametralisht të kundërta.

Kjo do te përmbushë edhe me aktivitete tjera, brenda dhe në diasporë kumbon fuqishëm zëri i studentëve dhe qytetarëve në Prishtinë qe mos et ket komprpmis et dhimbshem per Kosoeven , por edhe ai i diasporës së përmalluar dhe shumë vigjilente në New York, Londër dhe në qendra tjera perëndimore, kërkohej që bisedimet të janë shumë konqize dhe me platform që përmbushja e vullnetit politik të qytetarëve.

Të gjithë këtij gërmazi popullor iu përgjigjë Serbia me një akt ahum te menqur  dhe  dinak duke i shfrytzuar dobësit e politikanve Kosovarë, instalimin e zyres së qeverisë serbe në Mitrovicën veriore, aty ku është xhepi i madh dhe i shqyer i politikës së papërgjegjshme të qeverisë së Kosovës. Edhe njëherë zgjedhjet e treguan  mosgatishmërinë  e politikës zyrtare të  Prishtinës të përballet  me  bashkimin apo ndarjen e Mitrovicës veriore.

Shumë këngë  u shkruan e u kënduan për rrënimin e murit ndarës të Mitrovicës, qytetarët e së cilës kanë mbetur peng të politikës, por e tëra që u arritë deri më tash mbetën këngët e kënduara, dhe mirë të shitura në tregun e CD-ve. Edhe pse zgjedhjet përfunduan ashtu siç i deklaruan partitë politike, ende nuk shihet asgjë në nënshkrimin e koalicioneve në mes partnerëve të qevrisë.

Shpresoj se kanë përfunduar "party-" e dehjes festive, është koha për të lëvizur. Se a do të lidh koalicion, si dhe me përfaqësuesit e minoritarëve të votuar nga dy tri familje mbetet të shihet, por gjithsesi koha po punon, dhe çdo zhagitje mund të jetë ndëshkuese, por edhe e rrezikshme për stabilitetin e vendit.

Tash për tash nuk ka ndonjë rëndësi skema e koalicioneve, është shumë e rëndësishme përbërja e njerëzve të cilët duhet të jenë gjithsesi të kualifikuar per et marr rolin e xhelatit , nuk është aq reprezentative uniforma partiake.

E mira së mirës do të ishte që parlamenti të caktoj seancën e përshpejtuar dhe të marr vendime të rëndësishme për momentin, parlamenti mund të caktoj edhe kandidatin apo grupin e ekspertve epr bisedimet parfundimtaee me Serbin.

Kalendari

Ngjarjet e datës 25 Qershor 2018  - Iniciativa për Drejtësi dhe Barazi Inject, organizon tryezën me temë 'Si ta parandalojmë dhunën ekonomike?', ku edhe do të prezantohet Iniciativa për Ndryshimin e Ligjit për Familjen, gjegjësisht saktësimi i dispozitave ligjore në lidhje me ndarjen e pasurisë së përbashkët bashkëshortore. (Hotel Sirius, ora 9:00)

- Komuna e Gjilanit dhe organizata “Let’s Do It Kosova' te mbështetur nga Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor organizojn aksion pastrimi në kuadër të fushatës “Ta Pastrojmë Kosovën” në Gjilani. (Para teatrit të Gjilanit, ora 10:00)

- Mbahet ceremonia e diplomimit të kadetëve të Forcës  së Sigurisë së Kosovës. (Kazerma 'Skënderbeu’, në Komandën e Doktrinës dhe Stërvitjes,  në Ferizaj, ora 11:00)

- Zyra e Bashkimit Evropian dhe Ministria e Integrimit Evropian organizojn takimin iniciues për nisjen e programimit të programeve kombëtare për Kosovën, IPA 2019 dhe IPA 2020, të financuara nga Bashkimi Evropian. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P-38, ora 11:00)

- Komisioni për Buxhet dhe Financa mban dëgjim publik lidhur me Projektligjin nr.06/L-072 për Institucionet Mikrofinanciare dhe Institucionet Financiare Jobankare. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 203, ora 11:30)

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Ramush Haradinaj e viziton Komunën e Klinës ku do te takohet me Kryetarin Komunës, drejtorët dhe asamblistët. (Objekti i Komunës se Klinës, ora 14:00)

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Ramush Haradinaj takohet me familjarë  të dëshmorëve, biznese lokale, persona nga fusha e artit, sportit, muzikës, OJQ, etj, të Komunës së Klinës. (Objekti i Komunës se Klinës, ora 15:00)