05 Dhjetor 2020

Protestohet me moton “MARShojmë S'festojmë”

Prishtinë, 8 mars - Këtë vit për 8 mars, në Ditën Ndërkombëtare të Grave, organizohet marshë protestues me moton “Marshojmë S'festojmë”.

"Marshojmë sepse nuk kemi asgjë për të festuar. Të bashkuar/a ne kërkojmë drejtësi gjinore dhe shoqërore në Kosovë, duke rezistuar dhe duke e luftuar deri në ç'rrënjosje sistemin patriarkal i cili na shtypë dhe na diskriminon çdo ditë", thotë grupi organizues i këtij marshi.

Sot aktivist do të mblidhen në sheshin "Zahir Pajaziti" në Prishtinë dhe sheshin "Adem Jashari" në Mitrovicë për të marshuar për drejtësi shoqërore dhe barazi gjinore, për një ndarje më të drejtë të privates dhe publikes, për jetë të dinjitetshme pa seksizëm, shtypje e padrejtësi gjinore, shoqërore dhe ekonomike. Duke marshuar, kundërshtojmë çdo lloj të padrejtësisë që ushtrohet ndaj grave.

"Marshi i paraprinë grevës kolektive të grave me apo pa kontrata pune. Të dielën hyjmë në grevë për të kundërshtuar diskriminimin që iu bëhet grave."

"Hyjmë në grevë dhe refuzojmë çfarëdo pune, të ndërrimit të parë apo të dytë, të papaguar apo të paguar. Refuzojmë të punojmë edhe të dielave, ditë kjo e cila për gratë nuk është pushim."

"Me 8 mars, të bashkuar/a marshojmë, rezistojmë dhe e kundërshtojmë këtë sistem patriarkal i cili është shtypës, i padrejtë dhe poshtërues për qytetaret e qytetarët e republikës së Kosovës", thuhet në njoftimin e grupit organizues.


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 5 Dhjetor 2020

- Let’s Do It do të shënojë Ditën Ndërkombëtare të Vullnetarëve duke shpallur vullnetarët e vitit 2020. (Zyrat e Let’s Do It, lagjja Pejton, rr. Pashko Vasa, ora 11:00)