25 Shkurt 2021

Pezullohen të gjitha aktiviteteve fetare në të gjitha xhamitë e Kosovës

Prishtinë, 12 korrik - Kryesia e Bashkësisë Islame e Republikës së Kosovës  në mbledhjen e mbajtur sot duke u nisur nga parimi islam se ruajtja e shëndetit dhe mbrojtja e jetës së njeriut është nga objektivat kryesore të fesë islame dhe duke vlerësuar gjendjen e rritjes enorme të të infektuarve nga virusi covid 19  në vendin tonë, pas diskutimeve morri vendim per pezullimin e të gjitha aktiviteteve fetare në të gjitha xhamitë e Kosovës, sikur janë ligjëratat e tribunat fetare.

Kryesia po ashtu pezulloj mësimbesimin dhe shkollat verore nëpër të gjitha xhamitë e Kosovës.

Kryezia obligon Imamët të kujdesen për mbajtjen e distancës fizike të besimtarëve brenda  xhamive, kufizimin e faljes në ambiente të mbyllura të xhamisë, jo më shumë se 50 persona, shenjëzimin e vendfaljeve brenda xhamive për shkak të distancës, pezullimin e manifestimeve fetare, ndalimin e pjesëmarrjes së imamëve në të pame, shkurtimin e hytbes së xhumasë në 10 minuta, falja e xhumasë nga dy herë në xhamitë qendrore sipas nevojës.

Besimtarët obligohen që të mbajnë maska gjatë faljes në xhami, të përdorin sexhadet e tyre personale,  të përdorin dezifenktuesit me rastin e ardhjes në xhami, të moshuarit  mbi moshën 65 vjeçare  të falen në shtëpi, të rinjtë nën moshën  16 vjeçare  të falen në shtëpi, të sëmurit me sëmundje kronike të falen në shtëpi,

Kryesia e Bashkësisë Islame e Republikës së Kosovës sikur edhe deri më tani është e përkushtuar të bashkëpunoj ngushtë me të gjitha institucionet kompetente të vendit  për të ruajtur shëndetin publik të qytetarëve por njëkohësisht ftojmë institucionet kompetente të vendit të mos të nguten në marrjen e vendimit  për mbylljen e objekteve fetare , në këtë rast xhamive, sepse konsiderojmë se vendimet dhe masat e marra nga ne janë të mjaftueshme për luftimin e pandemisë në këtë fazë.

Poashtu kryesia ka ftuar besimtarët që ti përmbahen në përpikëri të gjitha vendimeve dhe rekomandimeve të dala nga Kryesia e Bashkësisë Islame  të Kosovës me qëllim të parandalimit të përhapjes së virusit.

"Falënderojmë të gjithë  besimtarët për mirëkuptimin dhe kontributin e tyre në përballje me pandeminë dhe  ruajtjen e shëndetit. Lusim Zotin Fuqiplotë që me mëshirën e Tij të pakufishme sa më parë të largoj këtë epidemi nga mesi jonë dhe bota mbarë të jetojë në paqe e qetësi", thekson kryesia.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 25 Shkurt 2021

- Projekti “Përkrahje e BE për Konkurrueshmërinë e Sektorit Kosovar të TIK”, financuar nga BE dhe implementuar nga WEglobal në konsorcium me Prishtina REA dhe në bashkëpunim me Ministrinë e Ekonomisë dhe Ambientit, organizon ceremoninë e certifikimit për rundin e parë të programit trajnues për shkathtësi digjitale dhe të TIK. (Hotel Amazona në Milloshevë, ora 9:45)

- Mbahet mbledhja e dytë e rregullt për vitin 2021 të Kuvendit Komunal të Prizrenit. (Salla për mbledhjet e Kuvendit të Komunës, tek “Shtëpia e Bardhë”, ora 10:00)

-  Mbahet mbledhja e dytë e rregullt për vitin 2021 e Kuvendit të Komunës së Prizrenit. (Salla për mbledhjet e Kuvendit në Shtëpinë e Bardhë, ora 10:00)

- Rrjeti i Pajtimit KOMRA (RrPK) prezanton rezultatet e hulumtimit të vendeve të paraburgosjes në Bosnje dhe Hercegovinë dhe të personave të zhdukur në lidhje me luftën në Kosovë. Pjesëmarrës Natasha Kandiq, Bekim Blakaj etj. (Zoom, ora 11:00)

- Mbahet dëgjimi publik në lidhje me raportin e vlerësimit të ndikimit në mjedis për ndërtimin e hidrocentralit “EcoDri” në lumin Drini i Bardhë. (Restorant “Ura” në Dobrushtë, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon "Raportin e Monitorimit të Këshillit Shtetëror të Cilësisë 2" ku do të publikohen të dhëna nga procesi i akreditimit gjatë vitit 2020, si dhe informata të tjera të rëndësishme rreth sfidave me të cilat është përballur Agjencia e Kosovës për Akreditim dhe Këshilli Shtetëror i Cilësisë. (Zyrët e ORCA's, ora 13:00)

- Mbahet takimi i 196-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Takimi do të organizohet nëpërmjet videokonferencës, ora 13:00)

 

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës.  (Objekti i KQZ-se, ora 13:00)