21 Prill 2019

Çlirimi i gazeve arrin nivelin më të lartë

New York, 7 dhjetor - Sipas një raporti të ri, çlirimi i gazeve që ngrohin planetin tonë, do të arrijë këtë vit, nivelin më të lartë që ka patur ndonjëherë.

Këto shifra janë treguesi më i fundit, se sa larg arritjes së objektivit të caktuar në Paris në vitin 2015 është bota, për shmangien e ndikimit të ngrohjes globale.

Ky studim vjen ndërsa negociatorët e Kombeve të Bashkuara po takohen në Poloni për raundin më të fundit të bisedimeve për t'iu kundërvënë ndryshimeve klimatike.

Çlirimi i gazeve pritet të rritet 2,7 për qind këtë vit, ndërkohë që vitin e kaluar pati një rritje prej 1.6 për qind. Në 3 vitet paraardhëse çlirimi i gazeve ishte në të njejtin nivel, pa rritje.

"Ndoshta ky vit është i pazakontë", tha autorja kryesore e studimit, Corinne Le Quere, e Universitetit të Anglisë Lindore. "Por ndoshta jo",

shtoi ajo. "Ne mendojmë se çlirimi i gazeve do rritet për disa vjet, në se situata nuk ndryshon në mënyrë drastike."

"Nuk çuditem nga ky fakt", - tha Alex Trembath, i Institutit Kërkimor Breakthrough, që nuk u përfshi në studim. "Ekonomia botëror po rritet dhe mënyra më e lirë për realizimin pjesës më të madhe të kësaj rritjeje, vjen nga teknologjitë e karburanteve fosile."

Sipas parashikimeve, në Kinë që është burimi më i madh në botë i gazeve të efektit serë, çlirimi i gazeve u rrit me 4.7 për qind këtë vit. Studjuesja Le Quere thotë se përpjekja e qeverisë për të fuqizuar ndërtimet dhe për të stimuluar rritjen ekonomike, shtoi kërkesën për lëndë si çeliku, alumini dhe çimento, të cilat shkaktojnë çlirimin e sasive të mëdha gazesh.

Në Shtetet e Bashkuara, qymyri ka vazhduar të zëvendësohet me gazin natyror, më pak ndotës; por si dimri i ftohtë, edhe vera e nxehtë, kanë shtuar kërkesat për energji, duke kontribuar në shtimin me rreth 2.5 për qind të çlirimit të gazeve.

Një faktor në këtë rrijte ka qenë edhe shtimi i përdorimit të naftës për transport. Konsumatorët amerikanë janë duke blerë përsëri makina më të mëdha.

Në 28 vendet e Bashkimit Europian, çlirimi i gazeve u ul me 0.7 për qind, edhe pse çlirimi i gazeve prej naftës u rrit.

Sektori i transporteve është "problemi më i madh në të gjithë botën", tha studjuesja Le Quere. "Nuk jemi duke e ndryshuar aspak situatën e çlirimit të gazeve nga transporti, megjithë faktin se kemi teknologjinë e makinave elektrike,"- tha ajo.

Një lajm i mirë është se energjia e rinovueshme është duke u rritur me shpejtësi. Kjo ka për të ndihmuar në pakësimin e gazeve në atmosferë, edhe me rritjen e madhe ekonomike të një tjetër gjigandi aziatik, Indisë.

"Nuk kemi për të parë çfarë pamë në Kinë në fillim të viteve 2000," kur ky vend e arriti ndotësin më të madh të atëhershëm, Shtetet e Bashkuara e më pas e dyfishoi çlirimin e gazeve", - tha studjuesja Le Quere.

Studjuesi Alex Trenbath paralajmëron megjithatë, se Afrika mbetet një pikëpyetje. "Shohim një rritje vjetore të prodhimit të përgjithshëm të Kinës dhe Indisë me 5-10 për qind, që vjen nga shumë vende të Afrikës Sahariane" - tha ai. "Kjo do të thotë shumë më tepër konsum të naftës dhe të gazit natyror."

Por sipas studjuesit, kjo nuk është diçka e keqe. "Këto janë vende tepër të varfëra, që përpiqen të arrijnë të njëjtin standart jetese, që ne gëzojmë në Shtetet e Bashkuara,"- tha Alex Trenbath.

Kalendari

Ngjarjet e datës 21 prill 2019

- Lëvizja Vetëvendosje mban konferencë për media në të cilen flet Kryetari Albin Kurti. (Zyrat e Vetëvendosjes, ora 14:00)

- Ministri i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Shyqiri Bytyqi, do të presë 60 nxënës nga Kosova, të cilët kanë qëndruar për disa ditë në familje në Shqipëri, si dhe 60 të tjerë nga Shqipëria bashkëmoshatarët, në familjet e të cilëve kanë qëndruar, të cilët tash do të qëndrojnë në familjet e këtyre nxënësve në Kosovë. (Ndërtesa e MAShT, ora 15:30)