28 Shtator 2020

Sindikatat i drejtohen edhe Kushtetueses lidhur me Ligjin e Pagave

Prishtinë, 20 janar - Sindikata e Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës e Kosovës (SBASHK) ka bërë të ditur se kanë zhvilluar takim me Avokatin e Popullit ku nga i njejti kanë kërkuar që të bejë kërkesë për revokim të vendimit të Gjykates Kushtetuese në lidhje me ligjin e pagave.

Gjatë takimit me SBASHK-un, Sindikaten e Shëndetësisë, Policisë, Doganës dhe Zjarrfikësve, Avokati i Popullit ka potencuar se nuk ka qenë kërkesa e tij ndryshimi i koeficienteve në Ligjin e pagave, por ka kërkuar nga Gjykata Kushtetuese kushtetutshmerinë e disa neneve të këtij ligji.

Duke u gjendur në një situatë të tillë këto sindikata në takimin e përbashkët kanë marr vendim që t'i adresohen Gjykates Kushtetuese rne kërkesën e vetme që Gjykata të merr në konsideratë brengen e mbi 60.000 të punësuarve në sektorin Publik.

Kërkesa ka të bejë me revokimin e vendimit të lartcekur apo shpejtimin e shqyrtimit te neneve te caktuara të këtij ligji, sic edhe ka potencuar Avokati i Popullit, në mënyrë që ligji te fillojë së implementuari.

Po ashtu SBASHK ka njoftuar se këto sindikata përmes organizatave simotra nga Evropa janë duke punuar që t'i adresohet edhe Komisionit të Venecias pasi i njejti do të këshillohet nga Gjykata Kushtetuese.

E gjithë kjo sipas sindikatës behët me qëllim që të ruhet paqja sociale e qytetarëve të Republikes se Kosovës.

Kalendari

Ngjarjet e datës 28 Shtator 2020 - Mbahet mbledhja e Qeverisë së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 8:30)

-  Mbahet mbledhja e Komisionit për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë në të cilën do të bëhët shqyrtimi dhe plotësimi i Planit të Punës së Komisionit për sesionin vjeshtor. (Ndërtesa e Kuvendit, ora N10, ora 9:30)

-  Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim organizon aksionin protestues "Kundër plagjiaturës të përbashkuar", për denoncimin e plagjiaturave të udhëheqësve të ministrive të Arsimit në Kosovë dhe në Shqipëri, ministrit Ramë Likaj dhe ministres Evis Kushi. (Rruga Radovan Zogoviq në lagjen Pejton, para Ambasadës së Shqipërisë në Kosovë, ora 10:00)

-  Mbahet mbledhja e Komisionit për Punë të Jashtme dhe Diasporë në të cilën do të bëhët shqyrtimi i Përfundimit të Kryesisë së Kuvendit dhe shqyrtimi i draft - Planit të Punës së Komisionit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar lidhur me procesin e privatizimit në Kosovë bën përzgjedhjen e ekspertëve të jashtëm si dhe cakton intervistat për dëshmitar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)

- Vazhdimi i seancës plenare të Kuvendit në të cilën do të bëhet zgjedhja e Avokatit të Popullit. (Salla e Kuvendit, ora 12:00)

-  Komisioni Parlamentar në lidhje me menaxhimin e pandemisë së virusit COVID-I9 nga ana e Qeverisë së Republikës së Kosovës dëgjon dëshmin e dëshmitarit Beqë Cufaj  – Ambasador i Republikës së Kosovës në Gjermani. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 14:00)

- Mbahet paraqitja e parë e Salih Mustafës. (Salla e  gjyqit të Dhomave  të  Specializuara të Kosovës  (DHSK) në Hagë ora 15:00 - mund  të  përcillet edhe përmes transmetimit në Internet, me një vonesë të shkurtër në https://www.scp-ks.org/sq/transmetim)

- Ministri i Punëve të Brendshme, Agim Veliu, ministri i Shëndetësisë, Armend Zemaj dhe drejtori EMCDDA do të nënshkruajnë marrëveshje pune. (Objekti i Ministrisë së Punëve të Brendshme, salla P-01, ora 16:00)