07 Shkurt 2023

Ekonomia e Zvicrës regjistron rritje modeste

Bernë, 30 nëntor - Të dhënat e Ministrisë së Ekonomisë (SECO) tregojnë së ekonomia e Zvicrës u rrit në mënyrë modeste në tremujorin e tretë, në një mjedis inflacioni të lartë që uli shpenzimet e qytetarëve.

Në tre muajt deri në fund të shtatorit, prodhimi i brendshëm bruto (PBB) u rrit me vetëm 0.2 për qind krahasuar me tremujorin e dytë, kur u rrit me 0.1 për qind, sipas të dhënave të rishikuara.

Krahasuar me tremujorin e tretë të vitit të kaluar, PBB-ja gjithashtu shënoi një rritje modeste prej 0.5 për qind, duke u ngadalësuar ndjeshëm në bazë vjetore, pas një rritjeje prej 2.2 për qind në periudhën prill-qershor.

PBB-ja u mbështet nga rritja e lehtë e konsumit të familjeve, pavarësisht inflacionit relativisht të lartë. I nxitur nga shpenzimet për strehim dhe energji, si dhe për aktivitete të kohës së lirë dhe udhëtime, ai u rrit me 0.7 për qind.

Rritje është edhe konsumi shtetëror, me 0.2 për qind modeste, sipas të dhënave të ministrisë.

Investimet në pajisje dhe softuer ishin gjithashtu një mbështetje e rëndësishme, duke u përshpejtuar me një normë prej 2.1 për qind, në një mjedis me pengesa të zbutura në zinxhirët e furnizimit global.

Sipas të dhënave të ministrisë, investimet në sektorin e ndërtimit ranë sërish, me dy për qind, më fuqishëm se në tremujorin e mëparshëm.

Në projeksionet ekonomike të vjeshtës, qeveria në Bernë parashikoi rritjen e PBB-së këtë vit me dy për qind, duke theksuar situatën e tensionuar energjetike dhe rritjen e inflacionit.

Në vitin e ardhshëm, ekonomia duhet të ngadalësohet fuqishëm, me një normë rritjeje të parashikuar prej vetëm 1.1 për qind.

Kalendari

Ngjarjet e datës 7 shkurt 2023

 - Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport, shqyrton Projektligjin pÑ‘r Agjencinë e Kosovës për Akreditim. (Kuvendi i Kosovës, salla N303, ora 10:00)
    
- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti, shqyrton Planin e Performancës për vitin 2023, të Zyrës së Rregullatorit të Energjisë. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 11:00)
    
- Kryetari i Gjilanit, Alban Hyseni, së bashku me përfaqësuesit e grupeve të qytetarëve organizon ceremoninë për nënshkrimin e Agjendës së Kontratës Sociale për Gjilanin, që është zotim i përbashkët nëpërmjet zyrtarëve të Komunës dhe qytetarëve për të përmirësuar komunikimin, bashkëpunimin dhe veprimet kolektive. (Shkolla e Mesme e Muzikës, Gjilan, ora 12:00)
    
- Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu, raporton në Komisionin për Mjedis, Ushqim, Bujqësi, Planifikim dhe Zhvillim. Temë diskutimi është plani Hapësinor i Parkut Kombëtar “Bjeshkët e Nemuna”. (Kuvendi i Kosovës, salla N302, ora 13:00)

- Kryetari i Komunës së Preshevës, Shqiprim Arifi, do të dorëzojë Kallëzim Penal në Prokurorinë Speciale në Prishtinë, për keqpërdorimin e mjeteve të Qeverisë së Kosovës nga ana e Këshillit Kombëtar Shqiptar. (Ndërtesa e Prokurorisë, ora 14:00)  
    
- Një delegacion i ambasadorëve të shteteve të QUINT-it në selinë e OSBE-së në Vjenë të Austrisë, vizitojnë Akademinë e Kosovës për Siguri Publike. I pranishëm do të jetë dhe ministri i Punëve të Brendshme, Xhelal Sveçla. (Akademia për Siguri Publike, Vushtrri, ora 14:25)