06 Tetor 2022

BE dhe UNDP mbështesin gratë sipërmarrëse të Kosovës

Pejë, 22 shtator - Njëzet e gjashtë gra sipërmarrëse nga rajoni i Pejës në perëndim të Kosovës pranuan sot mjetet dhe pajisjet e punës që u nevojiteshin për të ngritur ose forcuar bizneset e tyre në fusha të ndryshme duke përfshirë bujqësinë, turizmin dhe gastronominë, shërbimet e bukurisë, stomatologjinë dhe produksionin e videove dhe fotografinë.

Pajisjet u siguruan përmes projektit të financuar nga BE dhe të zbatuar nga UNDP që punon për të ndihmuar anëtarët më të ndjeshëm të shoqërisë kosovare që të rindërtojnë jetesën e familjeve të tyre pas pandemisë Covid-19.

Projekti me vlerë prej 5 milionë euro ishte lancuar qysh në dhjetor  të vitit 2020 si reagim ndaj gjendjes emergjente të krijuar nga pandemia dhe deri më tani ka mbështetur më shumë se 8200 familje në nevojë.

Aktivitetet e projektit të zhvilluara së bashku me UN Women dhe Shoqatën e Grave SHE-ERA përfshijnë gjithashtu trajnime profesionale të përshtatura për gratë sipërmarrëse duke i përgatitur ato për sukses profesional.

“Si pjesë e përgjigjes sonë ndaj Covid-19, po punojmë me UNDP-në dhe shumë partnerë të tjerë për të përmbushur nevojat e njerëzve më të ndjeshëm në Kosovë. Fuqizimi i grave dhe rritja e qasjes në asetet ekonomike është prioritet i BE-së në Kosovë dhe në nivel global."

"Prandaj jemi shumë të lumtur që shohim se edhe 26 gra të tjera nga Deçani, Istogu, Klina dhe Peja tani janë të gatshme për të zhvilluar biznesin e tyre dhe po i bashkohen më shumë se 8,200 familjeve që kemi arritur t’i ndihmojmë në Kosovë deri më tani”, tha Johannes Madsen, shef i Sektorit për Bashkëpunim të BE-së në Kosovë.

Sigurimi i trajnimit profesional dhe i mjeteve dhe pajisjeve të punës për gratë në gjendje të ndjeshme theksoi rëndësinë e fuqizimit ekonomik të grave dhe inkurajoi mbështetjen e mëtejshme të grave dhe vajzave në Kosovë.

“Projekte të tilla si ky, fuqizojnë gratë përmes aftësive që janë tuajat gjithë jetën. Që të keni sukses në biznes, është e rëndësishme të përmirësoni mundësitë e mësimit të hershëm për fëmijët 4-5 vjeçar, në mënyrë që nënat e reja të angazhohen në më shumë aktivitete ekonomike”, tha Arnhild Spence, Koordinatore e OKB-së për Zhvillim në Kosovë.

Xheneta Syka Kelmendi, Drejtoreshë për Kulturë, Rini dhe Sport në komunën e Pejës, përgëzoi përfitueset duke theksuar nevojën e fuqizimit të grave sipërmarrëse, pasi vetëm duke e bërë këtë do të përmirësojmë jo vetëm mirëqenien e tyre personale por edhe të familjeve të tëra.

Ndihma e BE-së për rimëkëmbje nga pandemia Covid-19 për Kosovën përfshinte si reagimet ndaj krizës së menjëhershme shëndetësore ashtu edhe socio-ekonomike pas pandemisë. Ndihma e përgjithshme financiare e BE-së në këtë fushë arriti në 168 milionë euro.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 6 tetor 2022

- Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit shqyrton raporti me amendamente për Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Procedurën Përmbarimore. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 9:00)

- Byroja Kosovare e Sigurimit shënon 11 vjetorin e themelimit. (Hotel Venus, ora 9:00)

- Ministria e Punëve të Brendshme e Kosovës dhe UNDP Kosova do të organizojnë  fillimi e fushatës për ndërgjegjësimin e publikut  “Festo me zemër, jo me armë” që synon ngritjen e vetëdijes për rrezikun e posedimit dhe keqpërdorimit të armëve të vogla dhe të lehta. (Swiss Diamond Hotel, ora 10:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me procesin e vendimmarrjes në sektorin e energjisë për periudhën 2006-2022, në nivelin legjislativ, ekzekutiv, rregullator dhe në ndërmarrje publike interviston anëtaret e bordit të KEK-ut, për periudhën 2006-2008. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Oda Amerikane po organizon tryezën e rrumbullakët me titullin "Ndërtimi i partneritetit për përmirësimin e kujdesit ndaj pacientëve në Kosovë", për të diskutuar lidhur me këtë temë dhe sfidat e tjera në fushën e kujdesit shëndetësor, me ekspertë eminentë nga Kroacia. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

-  Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me menaxhimin e krizës energjetike nga Qeveria e Republikës së Kosovës interviston Jeton Mehmetin Kryesues i Bordit të Drejtorëve të KOSTT. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Avokati i Popullit organizon dëgjime publike përkitazi me hetimin e përgjithshëm për shëndetin riprodhues. (Salla e Kuvendit Komunal të Prishtinës, ora 10:00)

- Ministrja e Ekonomisë, Artane Rizvanolli do të mbajë konferencë për media me temë 'Masat për subvencionim të efiçiencës së energjisë për qytetarët'. (Ministria e Ekonomisë, salla e takimeve, ora 11:00)

- Këshilli i Pavarur Mbikëqyrës për shërbimin civil të Kosovës raporton para Komisionit për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal lidhur me punën 6 mujore të vitit 2022. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 12:00)

- Me rastin e vdekjes së ish komandantit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Deli Lekaj, Komuna e Deçanit organizon mbledhjen komemorative. (Salla e Kuvendit të Komunës, ora 12:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C301, ora 13:30)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me procesin e vendimmarrjes në sektorin e energjisë për periudhën 2006-2022, në nivelin legjislativ, ekzekutiv, rregullator dhe në ndërmarrje publike interviston anëtaret e bordit të KOSTT-it, për periudhën 2006-2008. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 14:00)