27 Nëntor 2020

U mbajt panairi i gjedhit dhe deleve “Kaçaniku 2010”

Kaçanik, 15 gusht - Sot në fshatin Koxhaj të komunës së Kaçanikut u mbajt panairi i gjedhit dhe deleve "Kaçaniku 2010". Panairi “Kaçaniku 2010” është organizimi i dytë më radhë dhe në të ardhmen mëton të jetë tradicional.

Në hapjen e këtij panairi mori pjesë edhe zv.ministri i MBPZHR-së z.Xhabir Morina, i cili ndër të tjera tha se përzgjedhja e mëshqerrave dhe deleve është një sistem i bazuar në cilësi, i cili në mënyrë efektive promovon interesin prodhues të fermerëve që merren me mbarështimin e gjedheve.

Një organizim i tillë, shtoi më tej zëvendësministri Morina, kontribuon në këtë aspekt dhe mundëson që fermerët, shoqatat e tyre dhe ekspertë të kësaj fushe të promovojnë punën e tyre dhe të këmbejnë përvojat të cilat prekin ndjeshëm zhvillimin e këtij sektori.

Me qëllim të stimulimit të prodhimtarisë blegtorale dhe të shtimit të të ardhurave për fermerë, vazhdoi zëvendësministri Morina, MBPZHR gjatë vitit 2010 ka realizuar projektin për subvencionimin e lopëve qumështore dhe mëshqerrave, ku përfitues kanë qenë 4.237 fermerë me gjithsej 36.566 krerë lopë dhe mëshqerra, të cilët janë subvencionuar me nga 30 euro për një krerë. Vlera e projektit është 1.096.980 €.

Po ashtu, shtoi zëvendësministri Morina, është realizuar edhe projekti për subvencionimin e kafshëve të imëta (dele dhe dhi), ku përfitues kanë qenë 1503 fermerë me gjithsej 126.141 krerë, të cilët janë subvencionuar me nga 10 euro për një krerë. Vlera e projektit është 1.261.410 euro.

Ndërsa, nënkryetari i KK-së së Kaçanikut z.Heset Loku, tha se përmes këtyre organizimeve bëhet nxitja e fermerëve për ngritjen e cilësisë si dhe për menaxhim më të mirë të fermave të tyre në përgjithësi. Evenimentet e tilla, shtoi z.Loku, ndikojnë që fermerët të fokusohen më shumë në mbarështimin e mështjerrave me klasifikim më të mirë dhe prodhimtari më të lartë.

Më tej, komisioni i ekspertëve pasi bëri vlerësimin e kafshëve të ekspozuara në panair, ndau edhe nga një shifër modeste të hollash si shpërblim për tri vendet e para në kategori të ndryshme, si:  raca më e mirë e lopëve produktive, për racen Mentes (Busha), për mëshqerrat, për tufën më të mirë të deleve, si dhe për demat më të mirë.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 Nëntor 2020

- Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit shqyrton shkresën nga Malcolm Simmons, ish kryetar i Asamblese së Gjyqtarëve të EULEX-it, përfaqësuar sipas autorizimit nga dr. Artan Qerkini, avokat. (Ndertesa e Kuvendit, salla N302, ora 9:30)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 10:00)

- Instituti për Politika Zhvillimore mban konferencë për media me temë “Promovimi i efiçiencës së energjisë dhe burimeve të ripërtëritshme në Kosovë”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Ministri i Infrastrukturës, Arban Abrashi, merr pjesë në nisjen e asfaltimit të zgjerimit të llotit të 4 të rrugës Podujevë - Prishtinë, gjegjësisht në fshatin Llugë. (Rruga Podujevë - Prishtinë, fshati Llugë, ora 11:00)

- Kryeministri Avdullah Hoti merr pjesë në shënimin e Ditës së Forcës së Sigurisë së Kosovës. (Kazerma Adem Jashari në Prishtinë, ora 12:00)

- Ministria e Mbrojtjes organizon ceremoninë e shënimit të Ditës së Forcës. (Ambientet e kazermës “Adem Jashari” në Prishtinë, ora 12:00)

- Aleanca Kosovare e Bizneseve  Kryeministri Avdullah Hoti do e përcjellin realizimin e eksportit të produkteve kosovare në Serbi e që lidhet me marrveshëjen në Shtëpinë e Bardhë në Washington për bashkëpunim ekonomik Kosovë - Serbi e cila pason me një marrëveshje mes dy operatorëve ekonomik. (Objekti i Agrokosova Holiding në zona industriale - Shirokë, Suharekë, ora 14:00)

- Kryeministri Avdullah Hoti në kuadër të Javës së Biznesit Kosovar 2020, viziton Verarinë ‘’Agro Kosova Holding ’’ në Suharekë. (Veraria ‘’Agro Kosova Holding ’’, Suharekë, ora 14:00)

 

- Partia Demokratike e Kosovës, Dega në Podujevë, bën sot përmbylljen e fushatës zgjedhore përmes një konference për media. (Restorant “Artela”, ora 14:00)