23 Gusht 2019

Gjilani në përkrahje të fermerëve

Gjilan, 5 qershor –  “Komuna e Gjilanit është modeli më i mirë i partneritet të madh me organizatat e fuqishme ndërkombëtare dhe vendore për përkrahje ndaj fermerëve”, ka thënë drejtori i Bujqësisë në Gjilan, Ramiz Ramadani, teksa ka numëruar projektet, të arriturat dhe sfidat e 5-mujorit të punës për vitin 2019.

Në konferencën për gazetarë, Ramadani ka përmendur implementimin e programit me mbështetje të Komisionit Europian, ku 100 studentë apo sapo të diplomuar do të kryejnë praktikë tre mujore me pagesë, do të mbështeten 10 ndërmarrje që zhvillojnë turizmin rural dhe 52 biznese fillestare do të fitojnë grante të vogla në vlerë prej 2500 euro.

Ndërkohë, përmes bashkëpunimit me shkollën e bujqësisë “Arbëria”, ai tha se kanë mbështetur 5 ferma blegtorale me gjedhe të racës simental, përderisa 572 fermerë janë subvencionuar në mbjellje pranverore.

“Përveç kësaj, është nënshkruar memorandumi i bashkëpunimit me kompaninë Shell Kosova  për subvencionimin e naftës për fermerë për 5 cent për litër, sikur që kemi kontratë edhe me Hib Petrolin për përkrahjen e fermerëve në të njëjtën masë. Ky do të jetë një lehtësim i madh për bujqit”, theksoi i pari i bujqësisë në Gjilan, Ramiz Ramadani.

Duke nënvizuar projektet në proces të implementimit, drejtori i Bujqësisë në Gjilan ka përmendur projektin e serrave të zinkuara, furnizimin e bletarëve me shtëpiza trekatëshe, furnizimin me makina mjelëse etj.

“Projekti i radhës në prag të implementimit është “Furnizim me makina mjelëse“, këtu kemi pasur 95 aplikime dhe përfitues do të jenë 40 fermerë. Do të trajtohen blegtorët që kultivojnë mbi 5 krerë lopë qumështore dhe nuk kanë qenë përfitues asnjëherë. Po ashtu, kemi përfunduar pranimin e aplikacioneve për mekanizim bujqësor, ku interesimi është tepër i madh dhe për 70 mekanizma bujqësor kanë aplikuar 274 fermerë”, ka thënë Ramadani.

Në fund të konferencës, drejtori Ramiz Ramadani pohoi se edhe këtë vit do të vazhdohet me projektin e rrugëve fushore, ku është përzgjedhur operatori, është nënshkruar kontrata dhe për pak ditë do të nisin punimet.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 23 gusht 2019

- Komuna e Prizrenit do të mbajë dëgjimin e përgjithshëm publik me qytetarë për hartimin e buxhetit për vitin 2020. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal në Shtëpinë e Bardhë, ora 10:00)

- Vazhdon dita e trete e edicionit e nëntë të festivalit të Arteve dhe kulturës Tradicionale Etnofest. (Etnkokompleksi në fshatin Kukaj, ora 10:30)

- Këshilli Organizativ për shënimin e Ditës Ndërkombëtare për Persona të Zhdukur, mbanë konferencë për media. (Salla e mediave në Ndërtesën e Qeverisë, ora 11:00)

- Forumi i Gruas i Lidhjës Demokratike të Kosovës në bashkëpunim me KAS organizojnë konferencën “Barazia Gjinore - Beteja e pambaruar!”. (Hotel Sirius, ora 12:00)

- Mbahet mbledhja e Këshillit të Përgjithshëm të Lidhjës Demokratike të Kosovës ku do të diskutohen rezultatet në zgjedhjet e fundit të përgjithshme dhe lokale dhe perceptimi publik për LDK-në si dhe do të zgjedhet Kryesia e LDK-së. (Selia e LDK-së, ora 17:30)

- Qendra Kinematografike e Kosovës dhe Kosovafilmi në bashkëpunim me Drejtorinë e Kulturës të Komunës së Prishtinës organizojnë ditët e filmit në kujtim të Faruk Begollit për të kujtuar dhe nderuar veprën e aktorit me shfaqjen e filmit Era dhe Lisi. (Kinema Cineplexx, ora 20:00)