01 Dhjetor 2020

Edukohen gjeneratat e reja për rëndësinë e ruajtjes së mjedisit

Prishtinë, 13 nëntor - Organizata Green Art Center - Prishtina “GAC”, në bashkëpunim me Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH vijojnë aktivitetet që kanë për qëllim edukimin e gjeneratave të reja për rëndësinë e ruajtjes së mjedisit jetik për një jetë të shëndetshme.

Kësisoj, është mbajtur gara e radhës në nivel kombëtar mes të rinjve të shkollave në Kosovë sipas tematikës “Unë,Toka dhe e Ardhmja pas pandemisë”.

Në kuadër të kësaj gare mjedisore, kanë qenë pikërisht nxënës të shkollave nëpër Kosovë ku përmes punimeve të tyre plot ngjyra kanë ringjallur shpresë dhe vetëreflektim për një të ardhme ndryshe, më të gjelbër dhe pa ndotje.

Njëherësh,sikurse vihet re, rëndësia e edukimit të vazhdueshëm dhe promovimit të sjelljeve mjedisore tek të rinjtë duke ju përshtatur sfidave të krijuara në këtë periudhë pandemie, synon të vijojë përmes projekteve që GAC në partneritet me GIZ në Kosovë është duke u implementuar.

Ndër të tjerash, Znj.Beu-Muçaj themeluese e organizatës GAC, shprehet se përkundër rrethanave në të cilat gjendemi, implementimi i programeve që promovojnë vlerat mjedisore me qëllim edukimin e gjeneratave të reja dhe ndërtimin e një shoqërie të përgjegjshme ndaj mjedisit që na rrethon duhet të jetë një prej elementëve plotësues gjatë formimit intelektual të të rinjve në Kosovë.

Gjithashtu, Znj.Beu - Muçaj tregon se GAC me përkrahjen e GIZ-it gjerman në Kosovë, synohet që të ketë vijueshmëri të aktiviteteve që përfshijnë të rinjtë e shkollave në Kosovë që të mësojnë mbi mjedisin në përgjithësi dhe duke i inkurajuar ata që të jenë pjesë e promovimit të sjelljeve mjedisore në komunitet.

Sipas saj, GAC bashkarisht me GIZ-in ka lancuar tashmë video ligjëratat online të përdorshme si material didaktik edukativ për mësues, prindër e nxënës të ciklit të ulët dhe të mesëm si edhe është duke zhvilluar aktiviteteve të vazhdueshme më pjesëmarrje gjithëpërfshirëse të të rinjve në Kosovë, normalisht duke respektuar rregullat për ruajtjen e shëndetit të të gjithëve.

Referuar garës aktuale nën tematikën “Unë, Toka dhe e Ardhmja pas pandemisë”, organizata GAC tregon se mbi 100 punime të nxënësve të shkollave janë prezentuar, ndër të cilët janë përzgjedhur edhe fituesit që do të marrin shpërblime në formë të materialeve didaktike për përdorim në shkollat që përfaqësojnë.

Sipas tyre, kjo formë e stimulimit ndihmon në të njëjtën kohë që të rinjtë nëpër shkolla të pajisen me mjete të nevojshme për zhvillim të orëve mësimore me kushte më të mira si edhe të rritet përgjegjësia për të kontribuar për komunitetin ku bëjnë pjesë.

Organizata GAC ndër vite zhvillon aktivitete që promovojnë rëndësinë e ruajtjes së mjedisit përmes programeve për edukim mjedisor dhe krijimit të klubeve të gjelbra në nivel nacional dhe zhvillimit të projekteve me fokus në mjedis të qëndrueshëm në Kosovë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 Dhjetor 2020

- Komisioni Hetimor Parlamentar lidhur me procesin e privatizimit në Kosovë në të cilën do të behët plotësimi i listës së dëshmitarëve. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 9:00)

- Drejtorit të AKI-së raporton para Komisionit për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë lidhur me gjendjen e sigurisë në vend. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 9:30)

- Campus France, Ambasada Frnceze në Kosovë, Aleanca Franceze e Prishtinës dhe Universiteti i Prishtinës organizojnë Panairin e tretë Universitar Francez në Kosovë. (online -https://tourneebalkanskosovo.com, ora 10:00)

- Mbahet edicioni i 5-të virtual i Green Business Expo. (Businessexpo.greenkosovo.com, ora 10:30)

- Ministri i Shëndetësisë Armend Zemaj raporton para Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike lidhur me raportin e auditimit për Pasqyrat Vjetore Financiare të vitit 2019, për Ministrinë e Shëndetësisë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike diskuton lidhur me rekomandimet e dala nga “Raporti për vendin për vitin 2020, i Komisionit Evropian” me të ftuar ministrat dhe përfaqësuesit e agjencive të pavarura. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N506, ora 11:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit, mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet e hidrocentraleve në Republikën e Kosovës interviston drejtorin e Departamentit të mjedisit dhe ujërave Muhamet Malësiu dhe drejtorin e Autoritetit të Rajonit të Pellgjeve Lumore, nga Ministria e Ekonomisë dhe Ambientit, Gani Berisha lidhur me lejet e lëshuara për operimin e dy hidrocentraleve nga kompania “Kelkos Energy”. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 11:00)

- Nënkryetari i Partisë Demokratike të Kosovës, njëkohësisht, kryetari i Degës së PDK-së në Prizren, Shaqir Totaj, i shoqëruar nga deputetja Eliza Hoxha, mbajnë konferencë për media në të cilën do të flasin për shtatoren e re të Skënderbeut, punën e dobët artistike dhe lokacionin jo adekuat. (Zyret e PDK-së në Prizren, ora 11:00)  

- Komisioni Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit, mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet e hidrocentraleve në Republikën e Kosovës interviston kryetarin e Komunës së Deçanit, Bashkim Ramosaj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 13:00)

- Partia Demokratike e Kosovës, Dega në Prishtinë, do të mbajë konferencë për medie. (Te stacioni i autobusëve urbanë “Katedralja”, ora 13:00)

- Zyrtarët e Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë raportojn para Komisionit për Bujqësi, Pylltari, zhvillim Rural, Infrastrukturë dhe Mjedis rreth importimit të vajit të palmës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës organizon diskutimin online "Kuvendi përballë dialogut Kosovë-Serbi”, me deputetët e Kuvendit të Kosovës. (Paltforma Zoom dhe Live në faqen e KDI-së në Facebook, ora 13:00)

- Instituti Demokraci për Zhvillim (D4D) mban diskutimin “Rimëkëmbja nga viti 2020: Si të rindërtojmë ekonominë dhe politikat sociale në vitin 2021?”. (Hotel Sirius, ora 17:00)

- Kryeministri Avdullah Hoti mban konferencë për media lidhur me menaxhimin e situatës me pandeminë Covid-19. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 17:00)