27 Janar 2023

BE, 1.5 milion € për përmirësimin e shëndetit të kafshëve

Prishtinë, 25 shkurt - Fillimi zyrtar i projektit të financuar nga BE-ja për kontrollin ose zhdukjen e sëmundjeve të shtazëve u bë sot në Prishtinë. Synimi kryesor i projektit është për të vlerësuar dhe përmirësuar gjendjen shëndetësore të kafshëve në Kosovë në lidhje me tërbimin dhe ethet klasike të derrit. 

Kjo është pjesë e një programi më të gjerë të BE-së që do të realizohet në vendet e Ballkanit Perëndimor dhe BE-ja ka ndarë € 1.5 milion për të ofruar ndihmë teknike për Agjencinë Kosovare të Ushqimit dhe Veterinarisë në ekzekutimin e programeve të vëzhgimit të florës e faunës, kafshëve shtëpiake dhe zbatimin e kontrollit dhe zhdukjes së këtyre dy sëmundjeve.  


Edhe tërbimi edhe ethet klasike të derrit janë sëmundje të kafshëve që kalojnë kufijt kështu që bashkëpunimi rajonal është kyç për zhdukjen e suksesshme apo kontrollin e shpërthimit të tyre. Përveç ndihmës për të ulur rreziqet shëndetësore për njerëzit dhe kafshët, ky projekt po ashtu do të ngrisë kontrollin veterinar të tregtisë me kafshë të gjalla dhe produkteve të tyre në Kosovë. 


Në kontekstin rajonal, njëri prej synimeve kryesore të programit është ngritja e bashkëpunimit midis autoriteteve veterinare të vendeve fqinj, që do të ketë ndikim të konsiderueshëm në parandalimin e shpërthimit të sëmundjes që kalon kufijt me lehtësi. 


Ky projekt 24 mujor do të realizohet nga PAN Livestock Services (Angli) në partneritet me JVL-Consulting (Belgjikë), Veterinary Laboratories Agency (Agjencia e Laboratoreve të Veterinarisë-Angli), Friedrich Loeffler Institute (Gjermani) dhe Agjencia Kosovare e Ushqimit dhe Veterinarisë. Puna në terren për mbledhjen e mostrave do të realizohet duke e shfrytëzuar rrjetin e veterinarëve privatë dhe shoqatave të gjuetarëve, ndërsa përpunimi i mostrave dhe testet e analizave do të kryhen nga Laboratori Kosovar i Veterinarisë me ndihmën e ekspertëve të ofruar në suaza të këtij projekti.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 janar 2023

 - Mbahet dita e dytë e konferencës Ndërkombëtare për Siguri Siguri Kinernetike “Cyber Zero” në të cilën diskutohet sulmet online dhe kërcenimet në sigurinë kibernetike. (Klan Arena, ora 9:00)
    
- Bordi i Komisionit të Pavarur për Miniera dhe Minerale raporton në Komisionin për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti lidhur me vendimin për lirimin nga obligimi për rentën minerare për ndërmarrjen “Ferronikeli”. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 10:00)
    
- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione takohet me përfaqësues të OJQ-së “Zëri i Romëve, Ashkalinjve dhe Egjiptasve”. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 10:00)
    
- Ministri i Financave Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, raporton në Komisionin për Buxhet, Punë dhe Transfere, lidhur me vendimin për rritjen e vlerës së faturave të tatimit në pronë. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 13:30)
    
- Në Akademinë e Kosovës për Siguri Publike (AKSP) mbahet ceremonia e diplomimit të gjeneratës së 42 të kadetëve të Shërbimit Korrektues të Kosovës (SHKK). Merr pjesë ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu etj. (Ndërtesa e re e Fakultetit të Sigurisë Publike në AKSP, Vushtrri, ora 13:30)
    
- Universiteti Publik “Kadri Zeka” në Gjilan do të nderojë me çmimin “Doctor Honoris Causa” anëtarin e Parlamentit Evropian, Lukas Mandl. (Teatri i Qytetit, Gjilan, ora 15:00)