03 Dhjetor 2020

Uglanin: Korona do të kalojë, mbetet nacionalizmi serbomadh armik i vazhdueshëm

Prishtinë, 5 prill - Presidenti PAD-it (SDA) të Sanxhakut Sulejman Uglanin deklaroi se "efektet anësore" të gjendjes së jashtëzakonshme për shkak të pandemisë koronavirusit janë, para së gjithash, të një natyre ekonomike, ato vijnë dhe paraqesin kërcënim objektiv për qytetarët e Sanxhakut.

Ai e porositi presidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiç, se duhet dashur të bëjë përpjekje  që gjat gjendjes së  jashtëzakonshme ta kthej besimin e qytetarët të Sanxhakut tek shteti..

Në një intervistë për SNews, Uglanin përkujton se PAD-it (SDA) i Sanxhakut  ishte i ftuar  dhe mori pjesë në takimin  e  partive parlamentare me presidentin e Serbisë më 17 mars 2020 në Beograd në lidhje me gjendjen e jashtëzakonshme dhe shtyrjen e zgjedhjeve, duke theksuar se Vuçiq e shfrytëzoi këtë mundësi për të kërcënuar boshnjakët dhe përfaqësuesit e tyre.

"Do të ishte mirë që presidenti i Serbisë (Aleksandar Vuçiq) të kërkonte shpjegim, të ulemi dhe të gjejmë mënyrën për t'ua kthyer besimin e humbur të boshnjakëve, në të vërtetë atë ndjenjën e mosbesimit dhe frikën nga ana e organeve shtetërore serbe. Kjo është diçka shumë e rëndësishme, "tha Uglanin.

Konstatimi  "nëse kjo do të nënkuptohet integrimin e boshnjakëve ndaj  shtetit", Uglanin nënvizon se "shumë shpejt do të vijnë disa njerëz të cilët tash  janë të rinj dhe të cilët nuk pyeten ,  por do të pyeten shumë shpejt, dhe ata do ta bëjnë atë".

- Ftesë  për serbët të ndershëm

Lideri i PAD-it (SDA) të  Sanxhakut  theksoi se "koronavirusi do të jetë dhe do të kaloj por  se armiku i vazhdueshëm dhe I përhershëm   i boshnjakëve është një nacionalizmi serbomadh i cili boshnjakët në Sanxhak i konsideron të  racës së ulët", dhe u bëri thirrje " serbëve të ndershëm" që të bëjnë diçka kundër kësaj çështje.

"U bëj thirrje serbëve të ndershëm, intelektualëve, të rinjve të bëjnë diçka në lidhje me të dhe të japin një grimcë  shprese, drite, që të ketë shpresë, për një harmoni shumëkombëshe këtu, në këtë mjedis ende të rrethuar nga serbomdhenjtë. Siç ka qenë  gjithmonë, në mesin e serbëve ka njerëz të ndershëm, veçanërisht në mesin e të rinjve të cilët ende nuk e kanë përlyer fytyrën, nderin dhe duart me krime ndaj boshnjakëve, "tha Uglanin.

Ai përsëriti qëndrimin që kemi  ndaj një situatë shumë të pa lakmueshme që kreu i  shtetit  përfaqëson vazhdimësinë e politikës së Millosheviqit që sundon edhe sot.

Siç shton komuniteti ndërkombëtar nuk ndëshkoi krimet dhe as kjo udhëheqje e shtetit nuk filloi procedurat e lustracionit për krimet e gjenocidit dhe krimet në Shtrpc, Severin, Kukuroviq e të tjera.

"Gjithçka që nuk ndëshkohet ekziston mundësia të ndodhë përsëri. Ata njerëz që janë sot në pushtet s kanë përjetuar sukses politik pas krimeve për të cilat janë fajtorë, si në Sanxhak, në Kosovë dhe në tërë Bosnjën. Këta njerëz, për sa kohë që të jenë në pushtet, ushtria serbe, policia serbe, sigurimi shtetëror serb, përfaqëson për boshnjakët kërcënim objektiv të forcave të  armatosura, kështu ne n  si boshnjakë, i përjetojmë ata, " tha lideri i PAD-it (SDA) për Sanxhak.

- Qëllimi i qeverisë serbe është të përçajë boshnjakët
Duke komentuar lëvizjet e autoriteteve qendrore nga Beogradi drejt boshnjakëve të Sanxhakut gjatë gjendjes së jashtëzakonshme, si dhe ngjarjet që lidhen me mësimin në gjuhën e tyre amtare boshnjake dhe emërimi i organeve të përkohshme menaxhere,   dhe  këshillit të shkollës në Shkollën Fillore Avdo Megjedoviq, Uglanin e karakterizoj si  qëllim të  Qeverisë, që përmes Mladen Sharçeviqit, të futë përçarje  në mes  boshnjakëve në Sanxhak, sepse kjo filloi dhe ndodhi  para se të vendoset gjendja e jashtëzakonshme.

Sipas tij, "qëllimi i ideologëve serbomëdhenjë është të tregojnë se boshnjakët janë një racë e ulët, të vendosin përçarje mes tyre, dhe se asnjë Boshnjak mos të ketë  legjitimiteti dhe legalitet  të kërkojë çfarëdo qoftë  për Boshnjakët."

"janë mashtruar. Këshilli Kombëtar Boshnjak ka legjitimitet absolut të bazuar në zgjedhjet e fundit ", porositë Uglanin, duke theksuar se do të mbështesë anëtarët e   organeve të shkollës fillore të Avdo Medjedevic të zgjedhur legalisht , në luftë të drejtë, dhe se në ditën kur gjykata të jep verdiktin e saj, do të jetë turp për të gjithë ata që së bashku me Sharçeviqin punuan për të shkatërruar dinjitetin boshnjak njerëzor dhe kombëtar.

Duke folur për gjendjen e jashtëzakonshme, Uglanin shprehu dëshirën e tij për zhdukjen e shkaqeve  për të cialt është vendosur  por ai sensi i përbashkët kërkon që ta marrim situatën seriozisht dhe të respektojmë vendimet e Qeverisë.

Ai tërheqë vërejtjen  dhe paralajmëron se qytetarët e Sanxhakut po shpenzojnë kursimet  e tyre të fundit të parave duke blerë ushqim ose furnizime të fundit të tyre me ushqimi, duke mos fituar asgjë.

"Ne themi se është më mirë ta parandalojmë sesa ta kurojmë, por i njëjti sens i zakonshëm na thotë se nëse vazhdon kështu, ne do të vdesim nga uria  sepse ekonomia është zhdukur. Nëse marrim kredi nga Banka Botërore, ne do të bëhemi një vend nen kolonial dhe do të bëhemi, Zoti na ruajt, të mjerë. Ne duhet të mendojmë një hap më tej, situata është siç është, ne duhet të angazhojmë shkencën, "tha ai.

Për boshnjakët, koronavirusi përfundon Uglanin, është ende i panjohur, efektet e vdekjes së të cilit nuk dihen, por kujton se një ideologji serbomadhe vrau në fillim të korrikut 1995, për pesë ditë  8372 boshnjakë në një Srebrenicë të vogël.

"Këto të dhëna flasin  se janë më shumë sesa virusi që mori jetë njerëzore në shtetet më të mëdha të botës. Për ne boshnjakët në Sanxhak rreziku i vetëm objektiv është ideologjia serbomadhe, e cila shkatërron gjithçka para nesh dhe kërcënon të shfarosë  të gjithë boshnjakët, ky është problem për ne.

Kurora ishte dhe do të kalojë, por kjo ideologji serbomadhe nga viti 1918 e mban të gjithë Sanxhakun nën okupim, me pëlqimin e heshtur të ish Lidhjes së Kombeve, tani BE ”, tha Uglanin, duke shprehur shpresën e tij që një Bruksel zyrtar, përmes Parlamentit Evropian, të krijonte një Komitet Evropian për Sanxhak, që Shtetet e Bashkuara të Amerikës caktojnë një të dërguar të posaçëm për Sanxhakun në mënyrë që  vetëm  përmes ndërhyrjes ndërkombëtare të zgjidhet  problemet, ndërsa  Statusi Special do të ishte çelësi i të gjitha mosmarrëveshjeve territoriale dhe politike midis popujve dhe shteteve në Ballkan.

Gjatë një interviste ekskluzive, të regjistruar në shtëpinë e Uglanin, kryesisht për respektimin e masave të jashtëzakonshme,  konkludon se çdo fatkeqësi  me vete sjell përfitime të caktuara dhe se ora policore , ndalimi i daljes dhe atmosfera pandemie janë një mundësi e mirë që njerëzit t’i kthehen  familjeve të   tyre, vetë vetës, mandej të  shohim pozicionin dhe statusin objektiv në familje.

"Siç  tha një mik i yni, qe ka një javë që  jetoj me familjen time, u njoha dhe pashë që ata ishin disa njerëz të mirë. Prandaj, ka rrethana të reja, "tha Uglanin, duke dëshiruar që sa më shpejt që të pushojë gjendja e jashtëzakonshme, do të ketë më pak dëme për të gjithë qytetarët.

SNews transmetoi tërë intervistën me liderin  Uglanin, përfshirë videon, të dielën më  5 Prill.

/Ismet Azizi/

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 Dhjetor 2020

- Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Personave me Aftësi të Kufizuara, Handikos mban konferencën lansuese të Raportit vlerësues mbi qasshmërinë e fëmijëve me aftësi të kufizuara në ndërtesat shkollore të nivelit fillor dhe të mesëm të ulët në Kosovë. (Qendra e Resurseve të Handikos në Veternik, ora 9:30)

- Gjykata Themelore në Ferizaj mban seancën kundër të pandehurit Ibrahim Mustafa Keqpërdorimi i pozitës apo autoritetit zyrtar. (Gjykata Themelore në Ferizaj, ora 9:30)

- Kuvendi i Kosovës mban seancë te veçantë në të cilën do të mbahet debat parlamentar për gjendjen e të drejtave të personave me aftësi të kufizuara në Republikën e Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:00)

-  Komisioni për Integrim Evropian shqyrton Projektligjin për rimëkëmbjen ekonomike – COVID-19, me amendamentet e Komisionit funksional nga aspekti i përputhshmërisë me legjislacionin e BE-së. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

-  Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim shqyrton Projektligjin për Rimëkëmbjen Ekonomike - COVID-19, me raport amendamente të Komisionit funksional për Buxhet dhe Transfere. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303 Koha: 10:00  

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen ku shpall rezultatet përfundimtare të jashtëzakoshme për Kryetar të Komunës së Podujevës dhe Mitrovicës së Veriut, të cilat u mbajtën më 29 nëntor 2020. (Ndërtesa e KQZ-së, kati 4, ora 10:00)

- Për nder të Ditës Ndërkombëtarë për Personat me Nevoja të Veçanta, ushtruesja e detyres Presidentja, dr.Vjosa Osmani bashkërisht me ambasadorin Britanik, Nicholas Abbott dhe ministrin e Arsimit, Ramë Likaj  nënshkruajnë panon e zotimit për gjithëpërfshirje. Oborri i Kuvendit të Republikës së Kosovës (hyrja nga sheshi, ora 11:30)

- OJQ EC Ma Ndryshe organizon aktivitetet ndërgjegjësuese që ka qëllim të përcjell porosinë vetëdijësuese për eliminimin e pengesave që janë krijuar për shkak të mungesës së gjithëpërfshirjes. (Parku i Qytet në Prizren, ora 11:00 - Keji përballë xhamisë së “Sinan Pashës”, ora 12:00 - Marash, ora 13:00)