03 Prill 2020

Bullgaria, Serbia dhe Rusia vendet me mortalitet të lartë dhe natalitet të ulët

Gjenevë, 29 shkurt - Bullgaria është vendi me vdekshmëri më të lartë në botë, tregojnë të dhënat e Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Koeficienti i vdekshmërisë është 15.4 për 1000 veta.

Sipas Organizatës në fjalë shkaqet për këtë shkallë të lartë të mortalitetit në Bullgari janë të njëjtat, si ato në vendet e tjera evropiane, përfshi këtu sëmundjet e sistemit kardiovaskular, sëmundjet joinfektive dhe ato të kancerit.

Vdekshmëria e lartë në botë varet nga disa faktorë: sëmundjet ngjitëse, mungesa e shërbimeve shëndetësore, mungesa e ushqimit të mjaftueshëm, sëmundjet e zemrës, sëmundjet e kancerit dhe aksidentet.

Vendet me mortalitet të lartë dhe natalitet të ulët gjendet para një kolapsi demografik. Në këtë klasifikim negativ Bullgaria është me vende si Ukraina, Lituania, Serbia, Kroacia, Rumania, Gjeorgjia dhe Rusia.

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 Prill 2020

- Banka Qendrore e Republikës së Kosovës mban konferencën për shtyp për zhvillimet në sektorin financiar pas paraqitjes së Pandemisë Covid 19. (Ndërtesa e BQK-së, ora 11:00)

- Kompanitë Rajonale e largimit dhe grumbullimit te Mbeturinave mban konferencë për medie (Zyret e Kompanisë “Pastrimi", ora 12:00)

- Kompania Rajonale e Ujësjellësit 'Prishtina' të bëjë pastrimin e rezervuarit të ujit në objektin prodhues Kroni në komunën e Fushë Kosovës.