13 Prill 2021

Ndërhyrjet në Agjenci të Akreditimit vazhdojnë të jenë shqetësuese

Prishtinë, 25 shkurt - Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim (ORCA) sot ka publikuar “Raportin e monitorimit të Këshillit Shetëror të Cilësisë 2”, përmes të cilit janë publikuar të dhëna nga procesi i akreditimit gjatë vitit 2020, ndërhyrjet, kërcënimet dhe sfidat me të cilat është përballur Agjencia e Kosovës për Akreditim (AKA) dhe Këshilli Shtetëror i Cilësisë (KSHC).

Gjatë vitit 2020, tri universitete publike janë riakredituar. Ndërkohë që katër kolegje private, kanë dështuar në procesin e riakreditimit institucional, për tri prej të cilave kjo ishte hera e dytë radhazi dhe sipas Udhëzimit Administrativ për Akreditim, Kolegjit Iliria, Kolegjit FAMA dhe Kolegjit Tempulli u duhet tërhequr licenca nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës.

11 kolegje nuk kanë akreditim institucional dhe rrjedhimisht nuk mund të regjistrojnë studentë. Tetë prej tyre që janë vlerësuar gjatë vitit që shkoi, nuk arritën të plotësojnë standardet e nevojshme.

Në universitete publike, kanë akreditim gjithsej 124 programe Bachelor, 91 programe Master, 14 programe të doktoratës dhe 5 programe doktor shkence. Ndërsa në kolegje private janë gjithsej 87 programe Bachelor dhe 40 programe Master.

19 programe studimore në kolegje private nuk kanë kuotë që kufizon numrin e studentëve, e që nënkupton se nuk kanë një numër maksimal të regjistrimit të studentëve. Përveç kallëzimeve penale ndaj kolegjeve private për tejkalim të numrit të studentëve, për të cilat jemi informuar edhe nga mediat.

Gjatë vitit 2020 është dorëzuar edhe një peticion në Ministri të Arsimit nga ana e 293 studentëve të Kolegjit Heimerer, të cilët kërkonin zgjidhje pasi që kishin verifikuar se nuk janë pjesë e sistemit të menaxhimit të informatave për arsimin e lartë (SMIAL), e që nënkupton se këtyre studentëve të rekrutuar nga kolegji nuk do t’iu njihet diploma.

Sa i përket ndërhyrjeve në pavarësinë e AKA-së, është rasti i drejtorit të Agjencisë së Akreditimit, i cili është detyruar të denoncojë në organet e rendit pronarin e Kolegjit ISPE, pas presionit dhe kërcënimeve që pranonte nga ai për t’ia akredituar dy programe studimi. Bazuar në situatën me të cilën po përballej drejtori i agjencisë, Policia e Kosovës i kishte ofruar mbrojtje të afërt dhe kishte vendosur masa të sigurisë për familjen e tij.

Ndërhyrje të tjera vijnë nga ministri i Arsimit, me vendimin për rritje të numrit të studentëve në Fakultetin e Mjekësisë në Universitet të Prishtinës.

Më pas emërimin e një anëtari në KSHC nga radhët e AAK-së, i cili asnjëherë nuk është ratifikuar në Kuvend siç kërkohet me Ligjin për Arsimin e Lartë.

Si dhe krijimi i një grupi punues, përmes të cilit synohej marrja e një vendimi të përbashkët i cili në mënyrë retroaktive do t’iu jepte akreditim programeve që kishin regjistruar studentë kur nuk kishin akreditim.

Agjencia dhe bordi i saj e kanë të nevojshëm rekrutimin e stafit të agjencisë, pasurimin e bordit me anëtarët e nevojshëm vendorë dhe ndërkombëtarë në mënyrë që KShC të funksionalizohet për proceset në vazhdim, krijimin e ligjit të veçantë i cili do t’i siguronte pavarësi të plotë Agjencisë meqenëse deri tani MASh ka ndikuar tërthorazi përmes Udhëzimeve Administrative që ndikojnë drejtpërdrejtë në punën e AKA-së, si dhe angazhimi i vazhdueshëm për rianëtarësimin e agjencisë në Regjistrin Evropian të Sigurimit të Cilësisë për Arsimin e Lartë (EQAR) dhe Asociacionin Evropian për Sigurimin e Cilësisë në Arsimin e Lartë (ENQA).

ORCA do të vazhdojë me rolin e saj monitorues dhe kritik për institucionet publike të arsimit të lartë me qëllim të avancimit të tyre.

Kalendari

Ngjarjet e datës 13 Prill 2021

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti në të cilën do të behët konstituimi i Komisionit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)

- Mbahet seanca gjyqësore kundër të pandehurit Basri Maksuti për vepren penale 'Falsifikimi i rezultateve të votimit'. (Gjykata Themelore në Ferizaj, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Qeverisje Lokale, Zhvillim Rajonal dhe Media në të cilën do të behët konstituimi i Komisionit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 10:00)

- Konstituohet Komisioni për Punë të Jashtme dhe Diasporë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Rolling Film Festivali i cili organizohet nga OJQ Roma Versitas Kosovo dhe Romawood mban konferencën për media. (Kino Armata, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja konstituive e komisionit për Integrim Evropian. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja konstituive e komisionit për Shëndetësi. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)

- Fondi i Sfidave të Kosovës organizon eventin online për shpalljen e thirrjes së parë për shprehje interesi, në mbështetje të projekteve të trajnimit bashkëpunues. (Platforma Zoom, ora 11:00)

- Akademia Diplomatike e Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Diasporës dhe Ambasada e Republikës së Francës në Republikën e Kosovës, nënshkruajnë Memorandum Mirëkuptimi. (Ministria e Punëve të Jashtme dhe Diasporës, ora 11:30)

- Mbahet mbledhja konstituive e komisionit për Bujqësi, Pylltari, zhvillim Rural, Mjedis dhe Infrastrukturë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)

- Partia Liberale Egjiptiane do të dorëzojë ankesë në Gjykatën Kushtetuese lidhur me te drejtën e tyre të mohuar nga PZAP-ja dhe Gjykata Supreme në lidhje orkestrimin e votave nga ana e “Romani Iniciativa” në vendbanime me shumicë të komunitetit Serb në zgjedhjet e parakohshme të 14 Shkurtit. (Gjykata Kushtetuese, ora 13:00)

- Mbahet mbledhja konstituive e komisionit për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 13:00)

- Aleanca Kosovare e Bizneseve mban konferencën për media lidhur me një studim hulumtues për qytetarët kosovar që vizituan Shqipërin dhe Malin e Zi, si pasojë e kufizimit dhe mbylljes në Kosovë e që këto patën pasoja ekonomike dhe financiare për vendin tonë. (Zyret e AKB-së, ora 13:30)