23 Nëntor 2017

MAShT vlerëson nevojat e objekteve shkollore për mësimin tërë ditor

Prishtinë, 6 nëntor - Ministri i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Shyqiri Bytyqi, bashkë me zyrtarët përgjegjës të Departamentit të Infrastrukturës Shkollore, ka prezantuar sot një raport të detajuar rreth gjendjes ekzistuese të hapësirave shkollore dhe hapësirave shtesë që janë të nevojshme për realizimin e mësimit tërëditor në gjithë vendin.

Sipas këtij raporti, Kosova ka 1175 ndërtesa shkollore dhe në shumicën e objekteve punohet me dy ndërrime. Ndërsa, për të realizuar mësimin tërëditor në të gjitha shkollat e Kosovës, nevojiten edhe 142 objekte të reja shkollore dhe 85 anekse, si dhe 218 salla të sportit.

Sipas kalkulimeve, vlera investive e hapësirës së nevojshme shkollore shtesë është rreth 370 milion euro.

Me këtë rast, ministri Bytyqi theksoi se një ndër qëllimet e projektit qeverisës, ka qenë futja e mësimit tërëditor në Kosovë, mirëpo nga vet fakti se ne kemi mungesë të shkollave në Kosovë, kemi vendosur që të gjejmë saktë se sa shkolla na duhen për të kompletuar infrastrukturën shkollore për të filluar me aplikimin e mësimit tërëditor.

“Qëllimi i mësimit tërëditor, është ngritja e cilësisë në arsimin parauniversitar, pra është një ndër faktorët që do të ndikojë në ngritjen e cilësisë në arsim”, tha ministri Bytyqi dhe theksoi se tash që i kemi informatat e detajuara për hapësirën shkollore ekzistuese, mbetet që të gjenden mundësi për ta plotësuar atë. 

“Meqë informatën e kemi më herët se sa që e kemi planifikuar, ajo çka na mbetet është që, së bashku me Qeverinë, të gjejmë mënyrat se si do t’i qasemi gjetjes së financimit të kostos dhe fillimit të ndërtimit të shkollave, të cilat mungojnë në territorin e Kosovës”, theksoi ministri Bytyqi, ndërsa tha se do të kërkohet edhe ndihma e donatorëve në këtë drejtim.

Ndërsa, drejtorja e Departamentit të Infrastrukturës Shkollore, Fadile Dyla prezantoi raportin e përgatitur nga ky Departament, ku janë analizuar hapësirat shkollore ekzistuese dhe ato të nevojshme për secilën komunë.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 23 Nëntor 2017 - Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë në mbledhjen e Qeverisë së Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 8:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë në Konferencën për Energjinë e Ripërtëritshme në Sektorin e Prodhimit. (Swiss Diamond Hotel, ora 9:00)

- Mbahet seanca e Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:00)

- Save the Children në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit Shkencës dhe Technologjisë, organizojnë konferencën rajonale "Investimi në Kujdesin dhe Zhvillimin gjatë Fëmijërisë së Hershme: Faktet, Mundësitë dhe Sfidat". (Hotel International, rrugës për Lipjan, ora 10:00)

- Misioni i OSBE-së në Kosovë do të mbajë ligjëratë në Universitetin “Kadri Zeka” në Gjilan për qeverisjen e mirë. (Objekti i Univesitetit të Gjilanit, ora 10:00)

- Mbahet takimi i 143 -të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Objekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 10:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës. (Selia e KQZ-se, ora 11:30)

- Joni Sefedini, nxënëse në klasën e tretë në Shkollën fillore “Nazim Gafurri” në Prishtinë, promovon librin e dytë të tij me titull “Dy arinj të humbur” dhe hapet ekspozita me piktura të tij. (Shkolla fillore “Nazim Gafurri”, ora 12:00)

- Me rastin e 17-vjetorit të vrasjes së veprimtarit, Xhemail Mustafa, Kryetari i LDK-se, Akademik Isa Mustafa me anëtarët e Kryesisë së LDK-së, do të bëjnë homazhe tek varri i tij. (Fshati Gllamnik në Podujevë, ora 13:00)

- Forumi për Iniciativa Qytetare organizon Konferencën “Volunteers in Action” përmes së cilës synohet vetëdijesimi i të rinjve mbi rëndësinë e filantropisë dhe punës vullnetare. (Biblioteka “Hivzi Sulejmani”, ora 14:00)

- Kryetarja e Dhomave të Specializuara të Kosovës, gjykatëse Ekaterina Trendafilova së bashku me Administratoren e Dhomave të Specializuara, dr. Fidelma Donlon, do të takohen me përfaqësues të shoqërisë civile zyrtarë të qeverisë si dhe me organizata vendore e ndërkombëtare për të diskutuar veprimtarinë e Dhomave të Specializuar.  (Hotel Garden n lagjen Kalabria, ora 14:30)

- Kryetari i LDK-së, Akademik Isa Mustafa me Nenkryetarin e LDK-së, z. Lutfi Haziri, do të mbajnë konferencë për medie. (Selia qendrore e LDK-së, kompleksi "Qafa", ora 15:00)

- Hapet ekspozita e artistes znj. Emiranda Beka. (Galeria e Ministrisë së Kulturës së Kosovës, ora 19:00)