10 Korrik 2020

MASHT, marrëveshje për transferin e fondeve në Shkollat Partnere

Prishtinë, 9 mars - Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë dhe DANIDA (Projekt Danimarkës për mbështetje të Arsimit Profesional ) nënshkruan memorandum mirëkuptimi për transformimin e fondeve (granteve) për Shkollat Partnere në Pejë, Ferizaj, Gjilan dhe Vushtrri.

Kjo marrëveshje ka për qëllim implementimin efektiv të programit “Promovimi i Punësimit nëpërmjet Zhvillimit të Biznesit dhe Shkathtësive” në Kosovë, i cili ka si prioritet kryesor promovimin e punësimit të qëndrueshëm nëpërmjet përmirësimit të mjedisit të agrobiznesit dhe rritjes së mundësive për punësim për të diplomuarit e shkollave profesionale bujqësore. 

Xhavit Dakaj, sekretar i përgjithshëm në MAShT, tha se më këtë marrëveshje transferi të Fondet /Grantet për Përmirësimin e Shkollës do të krijohen mundësitë që të zhvillohen kapacitetet e menaxhimit në shkollë, kushtet për mësimdhënie dhe mësimnxënie , kapacitetet për decentralizimin në sistemin e arsimit profesional- bujqësor në shkollën partnere e që do të shërbejë si model për të gjitha shkollat profesionale”.

Shkollat do të shfrytëzojnë fondet për pagesën e pagave të mësimdhënësve, për realizimin e aktiviteteve sipas planeve të veprimit të QSHN, si dhe realizimin e planeve të ndryshme zhvillimore, projekt propozimet në përputhje me Doracakun për Grante të Shkollave dhe Manualin për Prokurim.

Lars Ranfelt , këshilltar ndërkombëtar i projektit MAShT/DANIDA, tha se ky transfer duhet të kuptohet si pjesë e decentralizimit të buxhetit të Kosovës.

 Me këto mjete do të mbulohet pagesa e pagave për 12 mësimdhënësit, për zyrtarët e Qendrave për shërbime të nxënësve (QSHN) prej 50% në bazë të marrëveshjes së mëhershme MAShT/DANIDA“.

Transferimi i fondeve nga programi MAShT/Danida do të filloj në gjysmën e parë të vitit 2012 dhe do të mbështetet edhe nga Drejtoritë Komunale të Arsimit (DKA-të), drejtorwt e shkollës dhe mësimdhënësit.

Kalendari

Ngjarjet e datës 10 Korrik 2020

- Shoqata e Radio Taxive “Pasagjeri” organizon protestë për shkak të mosplotësimit të kërkesave nga Komuna e Prishtinës. (Nisj nga rrethrrotullimi “Te Fontana” në Ulpianë, ora 10:00)

- Drejtoria e Turizmit dhe Zhvillimit Ekonomik do të bëjë hapjen e Qendrës Artizanale në Prizren, ku do të mbahen pesë kurse të ndryshme si: Djegie ne Dru, Reliev në letër, Rrobaqepje, Punim të Shajakut si dhe Dizajnimi i Veshjeve Moderne. (ish objektin e Megasportit në qendër të Prizrenit, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi do të vizitojë Komunën e Gjakovës ku do të takohet me Kryetarin e Komunës së Gjakovës Ardian Gjini. (Komuna e Gjakovës, ora 11:00)

- Vazhdimi i seancës plenare të Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Salla e Kuvendit, ora 11:00)

- Banorët e lagjes “Qendra” protestojnë, të pakënaqur me parkingjet dhe shërbimet komunale. (Rr.“Rexhep Luci”, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë Ndërmarrjen publike ‘’KRU Gjakova’’. (Gjakovë, ora 11:30)

- Komitetit Emergjent të Gjilanit mban konferencë për media pas 27 rasteve të reja pozitive me COVID-19. (Qendra Operative Emergjente, Qendra e Studentëve, ora 11:30)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë Impiantin e Trajtimit të Ujërave të Ndotura projekt që është duke u realizuar në Komunën e Gjakovës. (Gjakovë, ora 11:50)

- Ministri i Drejtësisë, Selim Selimi mban konferencë për media. (Ministria Drejtësisë, salla 914, ora 12:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë ndërmarrjen publike Ngrohtorja e Qytetit – ndërtimi i Ngrohtores së re të qytetit Impianti I koogjenerimit me biomasë, projekt që është duke u realizuar në Komunën e Gjakovës. (Gjakovë, ora 12:20)

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit të Republikës së Kosovës në të cilën raporton Kryeministri lidhur me menaxhimin e pandemisë COVID-19. (Salla e Kuvendit, ora 16:00)