10 Korrik 2020

LDK: Qeveria nuk ka vizion për arsimin dhe shkencën

Prishtinë, 15 mars - Ekspertë të arsimit nga radhët e Lidhjes Demokratike te Kosovës (LDK), në një konferencë për media thanë sot se qeverisja aktuale nuk ka vizion për arsimin dhe shkencën, duke mos i mbështetur politikisht dhe financiarisht.

 Ekspertë të arsimit nga Lidhja Demokratike e Kosovës, paraqitën disa vërejtje për qeverinë, me theks të veçantë në fushën e arsimit.

Kujtim Shala, tha se qeveria ka bërë investime të pakta dhe të gabuara, duke zvogëluar buxhetin vit pas viti dhe ka diskriminuar komunat që nuk i administron PDK-ja.

“Qeveria aktuale në vijimësi e ka provuar që nuk ka vizion për arsimin dhe shkencën, nuk i mbështet ato politikisht e as financiarisht. Kjo qeveri nuk i respekton ligjet e detyrimet që ka, nuk i respekton dokumentet themelore të fushës së arsimit dhe të shkencës dhe vepron pa politika e pa standarde”, tha Shala.

Shala tha se qeveria ka dëmtuar edhe arsimtarët, të cilëve iu ka borxh pagat me rritje nga janari dhe shkurti i viti të kaluar. Sipas tij, arsimi nuk ka cilësi të duhur e nuk është konkurrent as me vendet e rajonit. Shala paraqiti orientimet politike të LDK-së, të miratuara nga Kuvendi Punues, në të cilat përcaktohet perspektiva evropiane e arsimit dhe e shkencës në Republikën e Kosovës.

“LDK-ja angazhohet për një sistem arsimor gjithëpërfshirës, që siguron kushte për formim cilësor dhe në përputhje me nevojat e tregut të punës e të shoqërisë. LDK-ja do të angazhohet që cilësia dhe efektiviteti në arsim të rriten në të gjitha nivelet dhe të jenë të integruara, përfshirë edhe sistemin e trajnimit dhe atë të kalimit nga shkolla në punë kualitative, me qëllim të krijimit të një strukture punuese me aftësi të lartë”, tha Shala.

LDK-ja e konsideron me rëndësi të veçantë krijimin e një sistemi të integruar për shfrytëzimin efikas të krijimtarisë shkencore-hulumtuese të Kosovës dhe integrimin e Kosovës në Hapësirën Evropiane të Hulumtimeve. Ekspertët e LDK-së, u zotuan se do të punojnë për rritje të vazhdueshme të buxhetit për arsimin dhe shkencën.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 10 Korrik 2020

- Shoqata e Radio Taxive “Pasagjeri” organizon protestë për shkak të mosplotësimit të kërkesave nga Komuna e Prishtinës. (Nisj nga rrethrrotullimi “Te Fontana” në Ulpianë, ora 10:00)

- Drejtoria e Turizmit dhe Zhvillimit Ekonomik do të bëjë hapjen e Qendrës Artizanale në Prizren, ku do të mbahen pesë kurse të ndryshme si: Djegie ne Dru, Reliev në letër, Rrobaqepje, Punim të Shajakut si dhe Dizajnimi i Veshjeve Moderne. (ish objektin e Megasportit në qendër të Prizrenit, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi do të vizitojë Komunën e Gjakovës ku do të takohet me Kryetarin e Komunës së Gjakovës Ardian Gjini. (Komuna e Gjakovës, ora 11:00)

- Vazhdimi i seancës plenare të Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Salla e Kuvendit, ora 11:00)

- Banorët e lagjes “Qendra” protestojnë, të pakënaqur me parkingjet dhe shërbimet komunale. (Rr.“Rexhep Luci”, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë Ndërmarrjen publike ‘’KRU Gjakova’’. (Gjakovë, ora 11:30)

- Komitetit Emergjent të Gjilanit mban konferencë për media pas 27 rasteve të reja pozitive me COVID-19. (Qendra Operative Emergjente, Qendra e Studentëve, ora 11:30)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë Impiantin e Trajtimit të Ujërave të Ndotura projekt që është duke u realizuar në Komunën e Gjakovës. (Gjakovë, ora 11:50)

- Ministri i Drejtësisë, Selim Selimi mban konferencë për media. (Ministria Drejtësisë, salla 914, ora 12:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë ndërmarrjen publike Ngrohtorja e Qytetit – ndërtimi i Ngrohtores së re të qytetit Impianti I koogjenerimit me biomasë, projekt që është duke u realizuar në Komunën e Gjakovës. (Gjakovë, ora 12:20)

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit të Republikës së Kosovës në të cilën raporton Kryeministri lidhur me menaxhimin e pandemisë COVID-19. (Salla e Kuvendit, ora 16:00)