03 Shkurt 2023

Ohri një hap para vendosjes në listën e pasurive botërore në rrezik

Ohër, 25 qershor - UNESCO, Organizata për arsim, shkencë dhe kulturore e Kombeve të Bashkuara, ka miratuar një projektvendim që rajoni i Ohrit të vendoset në Listën e trashëgimisë botërore në rrezik.

Projektvendimi do të shqyrtohet nga Komiteti i trashëgimisë botërore në sesionin e 44-të të UNESCO-s në Kinë, nga 16 deri më 31 korrik të këtij viti.

“Komiteti është thellësisht i shqetësuar për konkluzionet e misionit 2020, sipas të cilave, objektet e larta afër liqenit, cilësia e dobët arkitektonike e hapësirës së ndërtuar, veçanërisht në qytetet e Ohrit, Strugës dhe Pogradecit, por edhe përgjatë bregdetit jashtë zonave urbane, si dhe përdorimi i papërshtatshme dhe i tepërt i zonës bregdetare për infrastrukturën turistike ka ndikim të madh negativ në vlerën universale të rajonit”, thuhet në dokumentin e UNESCO-s.

Komiteti i përshëndet përpjekjet për adresimin e rekomandimeve, mes të cilave edhe pezullimin e përkohshëm të lejeve të ndërtimit, si dhe prishjen e disa të paligjshmeve. Por, vlerëson se, megjithëse disa vendime dhe rekomandime nga misioni reaktiv në gjashtë vitet e fundit janë adresuar, disa prej tyre janë zbatuar pjesërisht ose në mënyrë të pamjaftueshme, ndërsa një numër i madh i tyre nuk janë regjistruar fare.

Komiteti i trashëgimisë botërore, ndër të tjera, nga të dyja vendet kërkon të zhvillojnë një plan të detajuar strategjik për rehabilitim dhe një plan aksional në faza me qëllime dhe rezultate të përcaktuara qartë për të zbutur kërcënimet ndaj vlerës universale në afat të shkurtër dhe të gjatë. Nga Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria kërkohe plan veprimi në faza, i cili do të siguronte kornizë gjithëpërfshirëse ndërkufitare politike dhe institucionale për adresimin e kërcënimeve serioze dhe të shumta me të cilat përballet rajoni.

Të dy vendeve u kërkohet të paraqesin raport të azhurnuar të përbashkët mbi gjendjen e ruajtjes së rajonit në Qendrën e trashëgimisë botërore deri më 1 shkurt 2022.

Sipas Ministrisë së Kulturës, projektvendimi i UNESCO-s nuk pasqyron plotësisht reformat dhe aktivitetet e autoriteteve qendrore dhe lokale, por pavarësisht vendimit përfundimtar, në bashkëpunim me Shqipërinë dhe Qendrën e tashëgimisë botërore, zbatimi i rekomandimeve të UNESCO-s për mbrojtjen e rajonit të Ohrit do të vazhdojë.

Ndër vite Liqeni i Ohrit, po përballet me një numër të madh problemesh. Pakujdesia e qytetarëve dhe neglizhenca e autoriteteve ka sjellë këtë propozim që Liqeni i Ohrit të hiqet nga lista e pasurive botërore të mbrojtura natyrore dhe kulturore të UNESKO-s.

Në një raport të fundit, dërguar në qeverisjen lokale dhe ministrive kompetente, UNESKO paralajmëroi se Ohri është një hap para vendosjes në listën e pasurive botërore në rrezik dhe tashmë ky moment ka arriur. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 shkurt 2023  - Këshilli Gjyqësor i Kosovës mban mbledhjen e radhës. (Ndërtesa e KGjK-së, ora 9:00)

- Kuvendi Komunal i Gjilanit mban seancë të jashtëzakonshme, ku në rend dite do të jetë falja e tatimit në pronë në vlerën deri 100 euro për të gjithë tatimpaguesit e kësaj komune, për vitin 2023. (Salla e Kuvendit Komunal të Gjilanit, ora 10:00)

- Sindikata e Sektorit Privat të Kosovës mban konferencë për shtyp lidhur me gjendjen e punëtorëve teknik të Sektorit Privat te Kosovës dhe dialogu me qeverinë dhe institucionet tjera të Kosovës. (Zyrët e Sindikatës, ora 11:00)

- Lidhja Demokratike e Kosovës Dega në Prizren, mban konferencë për medie. (Selia e LDK-së në Prizren, ora 11:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit mbi ndarjet buxhetore, si dhe shqyrton listën e kandidatëve për plotësimin e një pozite për anëtar joekzekuiv të Bordit të Bankës Qendrore të Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, salla C203, ora 13:30)

- Prezantohet puna e kryer rreth vajzave dhe grave me aftësi të kufizuara të cilat kanë folur hapur për historitë e tyre të, abuzimeve seksuale, dhunës fizike, dhunës psikike, keqtrajtimeve, ofendimeve dhe diskriminimeve. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 14:30)