20 Shtator 2021

Tregu i automjeteve në Bashkimin Evropian u rrit 36.9 për qind

Bruksel, 30 korrik - Shoqata Evropiane e Prodhuesve të Automjeteve (ACEA) ka bërë të ditur se tregu i automjeteve komerciale në Bashkimin Evropian u rrit 36.9 për qind duke arritur në 1 milion në gjysmën e parë të vitit 2021.

Kjo shifër pasqyron kontributin e fitimeve të mëdha të regjistruara në mars të këtij viti deri në maj, sipas grupit tregtar.

Shumica e tregjeve të rajonit regjistruan fitime dyshifrore të përqindjes, përfshirë katër më të mëdha: Italia (53.7 për qind), Spanja (38.4 për qind), Franca (36.4 për qind) dhe Gjermania (21.7 për qind).

Nga janari në qershor, segmenti i automjeteve të lehta komerciale gjithashtu shënoi rritje me 38.1 për qind në 856.926 njësi, duke përfituar nga ecuria pozitive e muajve të fundit.

Kërkesa e BE-së për kamionë të rinj të mesëm dhe të rëndë u rrit 39.3 për qind në 128.333 njësi, ku të gjitha tregjet kryesore regjistruan fitime të jashtëzakonshme.

Sa i përket autobusëve të mesëm dhe të rëndë, kërkesa për kamionë të rinj në të gjithë BE-në u rrit me 3.2 për qind në 12.887 njësi në të njëjtën periudhë.

"Në prag të performancës pozitive të qershorit, rëniet për gjysmën e parë të vitit ishin më pak të rëndësishme si në Spanjë (-13.5 për qind) ashtu edhe në Gjermani (-0.04 për qind) krahasuar me periudhën janar-maj", tha grupi.

Në qershor, regjistrimet e automjeteve komerciale në tregjet e BE-së u rritën me 12.4 për qind nga viti në vit në 185.573 njësi.

"Kërkesa paraprihej kryesisht nga vendet e Evropës Qendrore (+ 43.4 për qind), ndërsa vetëm dy nga katër tregjet kryesore të Evropës Perëndimore treguan rezultate pozitive: Gjermania (+ 28.5 për qind) dhe Italia (+ 5.3 për qind)", tha grupi tregtar.

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 Shtator 2021 - Kandidatit për kryetar të Malishevës nga radhët e Nismës Socialdemokrate, Ekrem Kastrati takon fermerët në fshatin Bardh.  (Fshati Bardh i Malishevë, ora 9:00)

- Mbahet seanca gjyqësore ndaj të pandehurit Sejdullah Mahmuti për trajtim të pa
ndërgjegjshëm mjekësorë. (Gjykata Themelore në Ferizaj, ora 9:30)

 - Mbahet seanca plenare e Kuvendit të Republikës së Kosovës në të cilën ndër të tjera do të    formohet Komisioni Ad-hoc për përzgjedhjen e kandidatëve për tetë anëtarë nga komuniteti shqiptarë dhe një anëtar nga komuniteti serb në Bordin e RTK-së. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës. (Selia e KQZ-së, ora 10:00)

- Kandidatit për kryetar të Malishevës nga radhët e Nismës Socialdemokrate, Ekrem Kastrati takon fermerët në fshatin Senik. (Fshati Senik i Malishevë, ora 11:00)

- Kandidatit për kryetar të Malishevës nga radhët e Nismës Socialdemokrate, Ekrem Kastrati takon fermerët në fshatin Banjë. (Fshati Banjë i Malishevë, ora 13:00)

- The Balkan Forum organizon konferencën me temë “Jo regjimit të vizave: Koha për të vendosur qytetarët në rend të parë”. (Swiss Diamond Hotel, ora 14:00)