26 Tetor 2021

Shqipëria krijon 'korridorin e gjelbër' për të lehtësuar transportin e mallrave

Tiranë, 2 prill - Qeveria e Shqipërisë ka miratuar krijimin e “korridorit të gjelbër” për të lehtësuar transportin e mallrave të nevojës së parë në luftën me koronavirusin, që do të monitorohet dhe koordinohet nga CEFTA, organizata e marrëveshjes së tregtisë së lirë në rajon.

Në të gjithë Ballkanin Perëndimor janë përcaktuar pikat lidhëse ku do të lejohet qarkullimi i lirë i kamioneve të mallrave pa u vonuar në dogana si dhe janë parashikuar një numër të kufizuar pikash karburanti gjatë rrugës në mënyrë që të jenë 24/24  për plotësimin e nevojave të kamionëve që do të transportojnë mallra të nevojës së parë s ilaçe, pajisje mjekësore, ushqim etj që lidhet me situatën e COVID 19.

Gjithashtu këto kamine që përdorin ‘kanalin e gjelbër’ do të kenë një pezullim të përkohshëm të të  gjitha  llojeve  të kufizimeve të drejtimit te mjeteve në fuqi (ndalimet e  fundjavës,  ndalimet  e  natës,  ndalimet  sektoriale, etj.) në mënyrë që të shmanget trafiku dhe të shkurtohet koha e mbërritjes së marrave në destinacion.

Përhapja  e  COVID-19  në  të gjithë  kontinentin  Evropian  çoi  në  vendosjen  e masave  shumë  të  forta  nga  disa  vende  anëtare  të BE, e cila mbylli kufijtë jo vetëm për njerëzit, por dhe moslejimin e transportit të pajisjeve mjekësore jashtë vendit të tyre.

Kjo sigurisht ka sjellë pasoja për vendet e Ballkanit Perëndimor, pasi bllokimi i pajisjeve mjekësore me efekt negativ në situatën sanitare të vendeve të rajoni.

Për këtë partnerët rajonalë kanë  shprehur frikën  e  tyre  se  mund  të  ketë  një  ndërprerje  të trafikut të mallrave që mund të çojë në mungesë të mallrave  thelbësore  duke  prekur  jetën  e  miliona qytetarëve në rajon.

Në përgjigje të kësaj sfide është menduar krijimi i ‘korridorit të gjelbër’ që  synon  të  shmangë  që  asnjë  nga palët  e  interesuara  të  mos  përballet  me  një  izolim shumë  të  rëndë  që  çon  në  mungesë  të  mallrave  të domosdoshmërisë së parë.

Pikërisht ky ‘korridor i gjelbër mes rajonit të Ballkanit ku lidhen të 6 vendet d të lehtësojë  tregtinë  dhe transportin  e  mallrave  duke  trajtuar  vetëm masat parandaluese  për  të  siguruar  frenimin  e  shpërthimit të  COVID-19, ndërsa tregtia e mallrave dhe shërbimeve të tjera do të vijojë si normalisht.

Kalendari

Ngjarjet e datës 26 Tetor 2021

- Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes shqyrton në parim Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit Nr.04/L-089 për deminimin Humanitar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Lëvizja Studentore për Barazi Studim Kritikë Veprim, mban aksion simbolik. (Para Fakultetit Ekonomik, ora 10:00)

- Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport shqyrton propozim-vendimin e Qeverisë për emërimin e anëtarëve të Këshillit Kombëtar të Shkencës dhe formon grupin punues për mbikëqyrjen e zbatimit të Ligjit për Inspektoratin e Arsimit në Republikën e Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)

- Bëhet lasnimi i projektit “Përfshirja e grave në tryezën negociuese në Kosovë”, mbështetur nga Bashkimi Evropian. (Shtëpia e Evropës, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton vendimin e Qeverisë për aprovimin e rekomandimit të Komisionit Ndërministror për Investime Strategjike për dhënien e statusit Investitor Strategjik për subjektin investues “Kosmonte Foods”, formon grupin e punës për mbikëqyrjen e zbatimit të Ligjit për Trepçën, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Mbahet simpoziumi shkencor “Muhaxhirët nëpër vite 1877/78 – 2021”. (Instituti Albanologjik, ora 11:00)

- Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Hajrulla Çeku organizon ceremoninë e ndarjes së çmimeve të artit pamor për vitin 2020. (Kabineti i Ministrit të Kulturës, Hajrulla Çeku, ora 13:00)

- Fondacioni Jahjaga organizon lansimin e edicionit të tretë të Revistës ZA që prodhohet nga fondacioni me përkrahjen e Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunim Ndërkombëtar të Italisë përmes Planit të Tretë Kombëtar të Italisë për Gra, Paqe dhe Siguri. (Libraria Dukagjini në Sheshin “Nënë Tereza”, ora 18:00)