23 Janar 2022

SHBA do të bëhet eksportues i naftës

New York, 14 shkurt - Administrata e Informacionit të Energjisë e SHBA-ve (EIA) parashikon që vendi të bëhet eksportues i naftës neto deri në vitin 2050 duke eksportuar më shumë naftë të papërpunuar dhe produkte të kombinuara të naftës sesa që importon.

Sipas EIA-së, kushti që SHBA të bëhet eksportues neto i naftës është që vendi të prodhojë më shumë naftë bruto sesa gaz natyror bazuar në çmimet më të lartë të naftës.

Në vitin 2019, SHBA prodhoi afërsisht 12 milionë fuçi të naftës së papërpunuar në ditë. Prodhimi vlerësohet të arrijë kulmin në 14 milionë fuçi në ditë në mesin e viteve të 2020-ta para se të fillojë të shënojë rënie në mesin e viteve të 2040-ta.

Megjithatë, EIA tha se nëse vendi zbulon më shumë burime vendase të naftës së papërpunuar, atëherë në vitin 2025 SHBA mund të bëhet një eksportues neto i naftës së papërpunuar dhe ta ruajë atë status deri në vitin 2050.

"Rritja e fundit në prodhimin e naftës së papërpunuar amerikane është nxitur nga zhvillimi i burimeve të ngushta të naftës, kryesisht në jugperëndim, ku përfshihet fusha e naftës Pellgu i Permianit që përfshin pjesë të Teksasit dhe Lindjes së New Mexico-s", thuhet në njoftimin e EIA-së.

EIA theksoi se vlerësohet që ky rajon të përbëjë rreth 37 për qind të prodhimit të përgjithshëm të naftës së papërpunuar amerikane nga viti 2020 deri në vitin 2050.

Kalendari

Ngjarjet e datës 23 janar 2022

- Në kuadër të manifestimit “Flaka e Janarit” do të mbahet Festivali i dramës origjinale shqipe “Talia 2022”. (Teatri qytetit të Gjilanit, ora 18:00)