25 Tetor 2021

Pandemia COVID19 do të nxisë transformimin e shitjeve përmes internetit

Prishtinë, 1 prill - Transformimi digjital po shihet si opsioni më efektiv nga bizneset për të vazhduar operimin në mënyrë të rregullt, pavarësisht masave kufizuese të lëvizjes dhe distancimit shoqëror si pasojë e pandemisë.

Kjo u tha gjatë një forumi virtual të organizuar nga Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë, ku u diskutua mbi ndryshimin e mënyrës së shitjeve në kohën e COVID-19.

Uranik Begu, Drejtor Ekzekutiv në Qendrën e Inovacionit të Kosovës (ICK) theksoi se ndryshimet gjithmonë ndodhin në situata të caktuara nxitëse, rrjedhimisht kjo gjendje pandemie mund të jetë një ndër faktorët kryesorë që do të sjellë një orientim të ri ekonomik, duke transformuar sjelljen e konsumatorit si dhe proceset e punës.

Begu potencoi se ICK vazhdimisht ka kontribuar në rritjen e vetëdijesimit për digjitalizimin dhe përdorimin e shërbimeve online, duke e parë se kjo qasje është një trend global në rritje.

Megjithatë, ai konsideron se në Kosovë ka ende shumë hapësirë për përmirësim në këtë aspekt, derisa u bën thirrje institucioneve shtetërore dhe atyre mbështetëse që të mobilizohen dhe të investojnë në aspektin teknik dhe atë të vetëdijesimit për zhvillimin e digjitalizimit si një stimulues gjatë kësaj krize. 

Mërgim Cahani, themelues dhe Kyeshef Ekzekutiv në Gjirafa Inc. tha se në Kosovë tregtia elektronike është ndër sektorët me rritjen më të madhe pas goditjes nga pandemia.

Sipas tij, kjo rritje do të vazhdojë edhe më tutje duke marrë parasysh se bizneset me qasje tradicionale ndaj shitjeve, tashmë kanë filluar të qasen në tregti elektronike, ndërsa edhe nga ana e konsumatorëve dita ditës mund të vërehet ndryshimi i shprehive të blerjes.

Ai tha se Gjirafa u ofron ndërmarrjeve tregtare mundësinë e shpejtë për regjistrim dhe kalim të shitjeve përmes internetit.

Cahani theksoi se ky është vetëm fillimi i një udhëtimi të gjatë të zhvillimit të shitjeve online, dhe meqenëse shumë njerëz tashmë kanë filluar të përshtaten me këtë trend të ri, brenda disa viteve Kosova do të mund të krahasohet me tregjet e shteteve më të zhvilluara.

Arianit Fazliu, bashkëthemelues dhe Kryeshef Ekzekutiv në kompaninë Kutia vlerësoi se mënyrat tradicionale të shitjes janë limituar apo ndaluar si pasojë e pandemisë COVID-19 edhe rezistenca e dikurshme ndaj largimit të mënyrës tradicionale të punës dhe transformimit digjital ka filluar të shuhet.

Ai foli për rritje të kërkesave për zhvillim të platformave për shitje online nga kompanitë e shumta evropiane, duke shprehur besimin se edhe kompanitë kosovare do të ndjekin trendë të njëjta.

Ai shtoi se kompania e tij po mundohet që të kontribuojë në digjitalizimin e bizneseve ashtu që zinxhiri ekonomik të vazhdojë funksionimin, duke e marrë parasysh se kërkesat janë dukshëm të shtuara.

Fazliu tha se transformimi digjital është rruga drejt së ardhmes dhe i inkurajoi kompanitë që të fillojnë këtë tranzicion i cili po shihet si një rrugëdalje për zhvillimin e biznesit në këtë kohë pandemie.  

Kalendari

Ngjarjet e datës 26 Tetor 2021

- Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes shqyrton në parim Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit Nr.04/L-089 për deminimin Humanitar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Lëvizja Studentore për Barazi Studim Kritikë Veprim, mban aksion simbolik. (Para Fakultetit Ekonomik, ora 10:00)

- Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport shqyrton propozim-vendimin e Qeverisë për emërimin e anëtarëve të Këshillit Kombëtar të Shkencës dhe formon grupin punues për mbikëqyrjen e zbatimit të Ligjit për Inspektoratin e Arsimit në Republikën e Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)

- Bëhet lasnimi i projektit “Përfshirja e grave në tryezën negociuese në Kosovë”, mbështetur nga Bashkimi Evropian. (Shtëpia e Evropës, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton vendimin e Qeverisë për aprovimin e rekomandimit të Komisionit Ndërministror për Investime Strategjike për dhënien e statusit Investitor Strategjik për subjektin investues “Kosmonte Foods”, formon grupin e punës për mbikëqyrjen e zbatimit të Ligjit për Trepçën, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Mbahet simpoziumi shkencor “Muhaxhirët nëpër vite 1877/78 – 2021”. (Instituti Albanologjik, ora 11:00)

- Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Hajrulla Çeku organizon ceremoninë e ndarjes së çmimeve të artit pamor për vitin 2020. (Kabineti i Ministrit të Kulturës, Hajrulla Çeku, ora 13:00)

- Fondacioni Jahjaga organizon lansimin e edicionit të tretë të Revistës ZA që prodhohet nga fondacioni me përkrahjen e Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunim Ndërkombëtar të Italisë përmes Planit të Tretë Kombëtar të Italisë për Gra, Paqe dhe Siguri. (Libraria Dukagjini në Sheshin “Nënë Tereza”, ora 18:00)