07 Shkurt 2023

OAK diskuton problemet e bizneseve me Ministrin Aliu

Prishtinë, 15 korrik - Diskutimi rreth vendosjes së moratoriumit për sektorin e gurthyesve, pagesa e taksës së dyfishtë për bizneset e peshkut, asfaltimi i rrugës për bizneset në zonën në Harilaq, anëtarësimi i Kosovës në CEMT, për krijimin e lehtësirave për bizneset transportuese, trajtimi i rëndësisë së Ligjit për Tregti të Brendshme, problemet dhe ngritja e kostos për paisjen me Karton të Gjelbërt për kamion, mungesa e sinjalistikës dhe njoftimi në radio për ngarkesat në rrugë ishin disa nga pikat kyqe të cilat u trajtuan gjatë takimit të përbashkët në mes të përfaqësuesve të OAK-së dhe Ministrit të Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës Liburn Aliu.

Oda e Afarizimit të Kosovës njoftoi Ministrin Aliu rreth aktiviteteve dhe propozimeve konkrete të odës përderisa theksoi shqetësimin e sektorit të gurthyeseve pas deklaratës publike  të Ministrit Aliu për vendosjen e  moratoriumit për këtë sektor.

Gjithashtu gjatë këtij takimi OAK shpalosi sfidat me të cilat po ballafaqohen bizneset me infrastrukturë dhe ambient, duke i vënë theks të vecante edhe sfidave me të cilat janë duke u përballë bizneset gjatë transportit vendor dhe ndërkombëtar.

Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës Liburn Aliu, falënderoi Odën e Afarizimit të Kosovës për inicimin e këtij takimi.

Ministri Aliu u shpreh i gatshëm për bashkëpunim përderisa theksoi se mirëpret konsultimin paraprak me sektorin privat me qëllim të marrjes së inpyteve drejtpërdrejt prej tyre.

E përfaqësuesi i biznesit anëtar të OAK-së Idriz Zejnullahu nga Guri sh.p.k potencoi disa nga sfidat me të cilat ky sektor po ballafaqohet dhe rëndësinë që të investohet më tepër në pasije për ruajtjen e ambientit përderisa theksoi që matja e gurit do të ishte mirë të bëhet për ton dhe jo për metër kub.

OAK ftoi Ministrin Aliu për takime të përbashkëta me bizneset anëtare, që ndërlidhen me digasterin që ai aktualisht drejton, me qëllim të dëgjimit nga afër të problemeve dhe shqetësimeve që këto të fundit kanë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 7 shkurt 2023

 - Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport, shqyrton Projektligjin pÑ‘r Agjencinë e Kosovës për Akreditim. (Kuvendi i Kosovës, salla N303, ora 10:00)
    
- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti, shqyrton Planin e Performancës për vitin 2023, të Zyrës së Rregullatorit të Energjisë. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 11:00)
    
- Kryetari i Gjilanit, Alban Hyseni, së bashku me përfaqësuesit e grupeve të qytetarëve organizon ceremoninë për nënshkrimin e Agjendës së Kontratës Sociale për Gjilanin, që është zotim i përbashkët nëpërmjet zyrtarëve të Komunës dhe qytetarëve për të përmirësuar komunikimin, bashkëpunimin dhe veprimet kolektive. (Shkolla e Mesme e Muzikës, Gjilan, ora 12:00)
    
- Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu, raporton në Komisionin për Mjedis, Ushqim, Bujqësi, Planifikim dhe Zhvillim. Temë diskutimi është plani Hapësinor i Parkut Kombëtar “Bjeshkët e Nemuna”. (Kuvendi i Kosovës, salla N302, ora 13:00)

- Kryetari i Komunës së Preshevës, Shqiprim Arifi, do të dorëzojë Kallëzim Penal në Prokurorinë Speciale në Prishtinë, për keqpërdorimin e mjeteve të Qeverisë së Kosovës nga ana e Këshillit Kombëtar Shqiptar. (Ndërtesa e Prokurorisë, ora 14:00)  
    
- Një delegacion i ambasadorëve të shteteve të QUINT-it në selinë e OSBE-së në Vjenë të Austrisë, vizitojnë Akademinë e Kosovës për Siguri Publike. I pranishëm do të jetë dhe ministri i Punëve të Brendshme, Xhelal Sveçla. (Akademia për Siguri Publike, Vushtrri, ora 14:25)