20 Shtator 2021

Në tremujorin e dytë të këtij viti janë regjistruar 2 813 ndërmarrje

Prishtinë, 30 korrik - Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar Repertorin Statistikor mbi Ndërmarrjet Ekonomike në Kosovë, për tremujorin e dytë (TM2) 2021.
 
Në tremujorin e dytë (TM2) të vitit 2021 gjithsej janë regjistruar 2 813 ndërmarrje. Krahasuar me tremujorin paraprak (TM1 2021) ka një rënie për (-4.55%) të ndërmarrjeve të regjistruara.

Ndërsa, krahasuar me TM2 2021 me tremujorin e njëjtë të vitit paraprak (TM1 2020) ka rritje për 17.84% të ndërmarrjeve të regjistruara.
 
Aktivitetet ekonomike më të preferuara gjatë këtij tremujori ishin: Tregtia me shumicë dhe pakicë, riparimi i mjeteve motorike, motoçikletave  me 791 ndërmarrjeve të regjistruara (28.12%); Akomodimi dhe aktivitetet e shërbimeve me ushqim me 360 ndërmarrjeve të regjistruara (12.8%); Prodhimi me 303 ndërmarrjeve të regjistruara (10.77%); Ndërtimtaria me 273 ndërmarrjeve të regjistruara (9.7%); Aktivitetet profesionale, shkencore dhe teknike me 256 ndërmarrjeve të regjistruara (9.1%), etj.

Në kategorinë me 1 deri në 4 të punësuar janë gjithsej 2 707 ndërmarrje të regjistruara, në këtë tremujor (96 %); me 5 deri 9 të punësuar janë 63 sosh (2%); me 10 deri në 19 të punësuar ishin 30 ndërmarrje të regjistruara (1%); me 20 deri 249 të punësuar ishin 12 ndërmarrje të regjistruara (0.4%); ndërsa në kategorinë me 250 e më shumë të punësuar, ishte vetëm një (1) ndërmarrje e regjistruar gjatë këtij tremujori.

Sa i përket shtrirjes gjeografike të ndërmarrjeve të regjistruara në nivel të komunave, ashtu si në çdo tremujor mbizotëron komuna e Prishtinës me 823 ndërmarrje të regjistruara (29.26%); Prizreni me 263 ndërmarrje të regjistruara (9.35%); Ferizaj me 219 ndërmarrje të regjistruara (7.79%); Gjilani me 151 ndërmarrje të regjistruara (5.37%); Gjakova me 131 ndërmarrje të regjistruara (4.66%) dhe Peja me 120 ndërmarrje të regjistruara (4.27%), ndërsa komunat e tjera kanë numër më të vogël të ndërmarrjeve të regjistruara në këtë tremujor.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 Shtator 2021 - Kandidatit për kryetar të Malishevës nga radhët e Nismës Socialdemokrate, Ekrem Kastrati takon fermerët në fshatin Bardh.  (Fshati Bardh i Malishevë, ora 9:00)

- Mbahet seanca gjyqësore ndaj të pandehurit Sejdullah Mahmuti për trajtim të pa
ndërgjegjshëm mjekësorë. (Gjykata Themelore në Ferizaj, ora 9:30)

 - Mbahet seanca plenare e Kuvendit të Republikës së Kosovës në të cilën ndër të tjera do të    formohet Komisioni Ad-hoc për përzgjedhjen e kandidatëve për tetë anëtarë nga komuniteti shqiptarë dhe një anëtar nga komuniteti serb në Bordin e RTK-së. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës. (Selia e KQZ-së, ora 10:00)

- Kandidatit për kryetar të Malishevës nga radhët e Nismës Socialdemokrate, Ekrem Kastrati takon fermerët në fshatin Senik. (Fshati Senik i Malishevë, ora 11:00)

- Kandidatit për kryetar të Malishevës nga radhët e Nismës Socialdemokrate, Ekrem Kastrati takon fermerët në fshatin Banjë. (Fshati Banjë i Malishevë, ora 13:00)

- The Balkan Forum organizon konferencën me temë “Jo regjimit të vizave: Koha për të vendosur qytetarët në rend të parë”. (Swiss Diamond Hotel, ora 14:00)