27 Janar 2023

Maqedonia zotohet të shtojë Kosovën në listën që i lejohet të eksportojë produkte

Prishtinë, 15 maj - Përfaqësuesit e Odës së Afarizmit të Kosovës realizuan takime ministrore dhe ndërministrore për të adresuar sfidat me të cilat po përballet biznesi NewCo Trofta që i pamundësojnë eksportin e peshkut në Maqedoninë e Veriut.

Takimi i parë u realizua dje, nëpërmjet një video konference në mes të OAK-së, përfaqësuesit të biznesit NewCo Trofta Hysen Bytyqi, Ministrit të Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, Besian Mustafa së bashku me Ministrin e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave të Maqedonisë së Veriut, Trajan Dimkovski, Zoran Atanasov – Drejtor i Agjencionit të Ushqimit dhe Veterinarisë në Maqedoninë e Veriut dhe Valdet Gjinovci – Krye-shef Ekzekutiv, AUV.

Kurse takimi tjetër ishte sot në mes të OAK-së, përfaqësuesit të biznesit NewCo Trofta, Ministres së Ekonomisë, Punësimit, Tregtisë, Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Investimeve Strategjike Rozeta Hajdari, Kryeshefit në AUV Valdet Gjinovci dhe Departamentit të Tregtisë në MEPTINIS.

Gjatë këtyre takimeve u diskutuan sfidat me të cilat po përballet biznesi anëtar NewCo Trofta   si pasojë e mos lejimit të eksportit të rasadit të peshkut në Maqedoninë e Veriut. Ky problem ka më shumë se një vit që nuk është zgjidhur, edhe pse biznesi dhe Agjencia e Ushqimit dhe Veterinës në Kosovë kanë përmbushur të gjitha kërkesat dhe kriteret e kërkuara, megjithatë komisioni nga ana e Agjenicë së Ushqimit në Maqedoni nuk ka ardhur që të kryejë vlerësimin e aq më tepër nuk është përgjigjur në kërkesat e dërguara lidhur me këtë çështje.

Kujtojmë që Maqedonia e Veriut ka vendosur disa kritere të cilat duhet të plotësohen nga bizneset atje në mënyrë që të iu lejohet importi i peshqëve të vegjël – rasad (deri në 5 gr – sipas kërkesave të blerësve) nga bizneset kosovare. Nga pamundësia e finalizimit të marrëveshjeve me blerësit, “Newco Trofta”L.L.C. është dëmtuar shumë si pasojë e mbipeshës së rasadit të peshkut.

Pas video konferencës përfaqësuesit nga Maqedonia e Veriut u zotuan se do të shtojnë Kosovës në listën që i lejohet operatori ekonomik që të eksportojë produktet atje, mirëpo barrierat jo tarifore të cilat janë vendosur edhe në këtë rast e pamundësojnë këtë.

Andaj, nga Ministrja Hajdari, u kërkua që të merren masat e nevojshme nga digasteri që ajo drejton në mënyrë që të arrihet një zgjidhje sa më e shpejtë për këtë çështje.

Të dy Ministrat Mustafa dhe Hajdari janë zotuar që do të trajtojnë rastin me prioritet dhe do të krijojnë një komision për të trajtuar këtë çështje në mënyrë që të ndërmarrin të gjitha masat e nevojshme për negociim me shtetin fqinjë për tejkalimin e kësaj sfide.

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 janar 2023

 - Mbahet dita e dytë e konferencës Ndërkombëtare për Siguri Siguri Kinernetike “Cyber Zero” në të cilën diskutohet sulmet online dhe kërcenimet në sigurinë kibernetike. (Klan Arena, ora 9:00)
    
- Bordi i Komisionit të Pavarur për Miniera dhe Minerale raporton në Komisionin për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti lidhur me vendimin për lirimin nga obligimi për rentën minerare për ndërmarrjen “Ferronikeli”. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 10:00)
    
- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione takohet me përfaqësues të OJQ-së “Zëri i Romëve, Ashkalinjve dhe Egjiptasve”. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 10:00)
    
- Ministri i Financave Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, raporton në Komisionin për Buxhet, Punë dhe Transfere, lidhur me vendimin për rritjen e vlerës së faturave të tatimit në pronë. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 13:30)
    
- Në Akademinë e Kosovës për Siguri Publike (AKSP) mbahet ceremonia e diplomimit të gjeneratës së 42 të kadetëve të Shërbimit Korrektues të Kosovës (SHKK). Merr pjesë ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu etj. (Ndërtesa e re e Fakultetit të Sigurisë Publike në AKSP, Vushtrri, ora 13:30)
    
- Universiteti Publik “Kadri Zeka” në Gjilan do të nderojë me çmimin “Doctor Honoris Causa” anëtarin e Parlamentit Evropian, Lukas Mandl. (Teatri i Qytetit, Gjilan, ora 15:00)