21 Tetor 2021

Kosova importoi 417 milionë euro, ndërsa eksporti vetem 64 milionë euro

Prishtinë, 23 shtator - Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) publikon të dhënat lidhur me rrjedhat e eksportit dhe importit për muajin gusht 2021.

Të dhënat nga Tregtia e Jashtme e Mallrave në Kosovë tregojnë për një deficit tregtar më të lartë për 54.0% në muajin gusht 2021, në raport me periudhën e njëjtët të vitit 2020, gjegjësisht në vlerë prej 352.6 milion Eurosh, krahasuar me deficitin prej 228.9 milion Eurosh në vitin 2020. Eksporti mbulon importin me 15.6%.

Eksporti i mallrave në muajin gusht 2021 kishte vlerën 64.9 milion Euro, ndërsa importi 417.5 milion Euro, që është një rritje prej 89.4% për eksport, si dhe 58.6% për import, duke krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit 2020.
 
Sipas të dhënave të grupeve kryesore të eksportit: 34.7% të eksporteve e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre; 18.9% e përbëjnë artikujt e ndryshëm të prodhuar; 8.5% e përbëjnë plastika, goma dhe artikujt prej tyre; 8.3% e përbëjnë produktet bimore; 8.0% e përbëjnë ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani; 5.8% e përbëjnë produktet minerale; 3.0% e përbëjnë makineritë, pajisjet mekanike dhe elektrike, etj.

Ndërsa, sipas të dhënave të grupeve kryesore për import: 15.5% e përbëjnë produktet minerale; 12.8% e përbëjnë ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani; 12.1% e përbëjnë makineritë, pajisjet mekanike dhe elektrike; 10.1% e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre; 9.7% e përbëjnë mjetet e transportit; 7.3% e përbëjnë plastika, goma dhe artikujt prej tyre; 6.3% e përbëjnë produktet e industrisë kimike, etj.

Eksportet e Kosovës në vendet e BE-së (27) arritën në 20.4 milion Euro, ose rreth 31.5% e eksporteve të përgjithshme, me një rritje prej 80.2%. Partnerët kryesorë për eksportin e mallrave në BE ishin: Gjermania (6.9%), Italia (6.7%), Spanja (4.8%), etj.

Importet e Kosovës nga vendet e BE-së (27) ishin rreth 177.3 milion Euro, ose 42.5% e importeve të përgjithshme, me një rritje prej 53.2%. Importet me pjesëmarrje më të lartë ishin nga: Gjermania (13.4%), Italia (5.5%), Greqia (3.9%), Sllovenia (3.9%), etj.

Në muajin gusht 2021, eksportet e Kosovës me vendet e CEFTA-së arritën në 25.3 milion Euro, ose 39.0% të eksporteve të përgjithshme, me një rritje prej 72.1%. Partnerë kryesorë për eksport nga vendet e CEFTA-së ishin: Shqipëria (15.2%), Maqedonia e Veriut (10.2%), Serbia (8.9%), dhe Mali i Zi (2.8%).

Ndërsa, importet nga vendet e CEFTA-së në muajin gusht 2021, arritën në 78.7 milion Euro, ose 18.9% të importeve të përgjithshme, me një rritje prej 50.5%. Vendet me pjesëmarrje më të lartë për import ishin: Serbia (6.8%), Shqipëria (5.6%), dhe Maqedonia e Veriut (4.9%).

Eksportet e Kosovës me vendet e tjera të botës arritën në 19.1 milion Euro, ose 29.4%. Si partnerë më të rëndësishëm nga këto vende për eksport vlen të përmenden: SHBA (13.9%), dhe Zvicra (6.7%).

Ndërsa, importet e Kosovës me vendet e tjera të botës arritën në 161.4 milion Euro, ose 38.7%. Vendet me pjesëmarrje më të lartë për import në këtë grup ishin: Turqia (12.1%) dhe Kina (10.2%).
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 21 Tetor 2021

- Zyra e Bankës Botërore në Kosovë prezanton raportin më të ri të rregullt ekonomik të Bankës Botërore për Ballkanin Perëndimor. (https://worldbankgroup.zoom.us/j/97581587600?pwd=YzBVb2NnVHJDak1kRDBscE0rVG5Ldz09 - Meeting ID: 975 8158 7600 dhe Passcode: 4Z+2*BBChV, ora 10:00)

- Ministrja e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Arbërie Nagavci raporton para Komisioni për Integrim Evropian. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)  

- Komiteti Lokal për Siguri Publike “Qendër” mban fushat sensibilizuese duke iu dhuruar qytetarëve maska falas. (Sheshi “Zahir Pajaziti”, ora 11:00)

- Ministri i Mbrojtjes, Armend Mehaj mban konferencë për media lidhur me të arriturat gjatë vizitës zyrtare në SHBA, si ministër i parë i Mbrojtjes së Republikës së Kosovës. (Ambientet e Ministrisë së Mbrojtjes, ora 12:30)

- “Rronifer” bënë inaugurimin e selisë së re të fabrikës. (Magjistralja Gjakovë - Prizren, kilometri i dytë, ora 12:30)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës. (ndertesa e KQZ-së, ora 13:30)