04 Tetor 2022

Kosova eksporti 32.1 milionë Euro, ndërsa importi 252 milionë euro

Prishtinë, 23 prill - Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar të dhënat lidhur me rrjedhat e eksportit dhe importit për muajin mars 2020.

Të dhënat nga Tregtia e Jashtme e Mallrave në Kosovë tregojnë për një deficit tregtar më të ulët për -15.3% në muajin mars 2020, në raport me periudhën e njëjtët të vitit 2019, gjegjësisht në vlerë prej 219.9 milionë Euro, krahasuar me deficitin prej 259.6 milionë Euro në vitin 2019. Eksporti mbulon importin me 12.8%.

Eksporti i mallrave në muajin mars 2020 kishte vlerën 32.1 milionë Euro, ndërsa importi 252.0 milionë Euro, që është një rritje prej 8.8% për eksport, dhe një rënie prej (-12.8%) për import, duke krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit 2019.
 
Sipas të dhënave të grupeve kryesore të eksportit: 43.8% të eksporteve e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre; 12.6% e përbëjnë plastika, goma dhe artikujt prej tyre; 7.8% e përbëjnë ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani; 6.9% e përbëjnë produktet minerale; 5.9% e përbëjnë artikujt e ndryshëm të prodhuar; 5.3% e përbëjnë makineritë, pajisjet mekanike dhe elektrike, etj.

Ndërsa, sipas të dhënave të grupeve kryesore për import: 14.6% e përbëjnë ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani; 12.8% e përbëjnë makineritë, pajisjet mekanike dhe elektrike; 10.1% e përbëjnë produktet e industrisë kimike; 9.9% e përbëjnë produktet minerale; 8.6% e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre; 8.2% e përbëjnë produktet bimore; 6.7% e përbëjnë plastika, goma dhe artikujt prej tyre; 6.6% e përbëjnë mjetet e transportit, etj.

Eksportet e Kosovës në vendet e BE-së arritën në 12.8 milionë Euro, ose rreth 39.8% e eksporteve të përgjithshme, me një rritje prej 3.2%. Partnerët kryesorë për eksportin e mallrave në BE janë: Gjermania (7.9%), Britania e Madhe (6.0%), Italia (4.9%), Suedia (4.6%), Holanda (4.6%), etj.

Importet e Kosovës nga vendet e BE-së ishin rreth 134.7 milionë Euro, ose 53.5% e importeve të përgjithshme, me një rënie prej (-7.2%). Importet me pjesëmarrje më të lartë ishin nga: Gjermania (13.5%), Italia (5.8%), Greqia (4.7%), Kroacia (4.3%), Polonia (4.1%), Sllovenia (3.8%), etj.

Në muajin mars 2020, eksportet e Kosovës me vendet e CEFTA-s arritën në 15.8 milionë Euro, ose 49.3% të eksporteve të përgjithshme, me një rritje prej 13.4%. Partnerë kryesorë për eksport nga vendet e CEFTA-s ishin: Shqipëria (29.3%), Maqedonia e Veriut (9.5%), Mali i Zi (5.1%), dhe Serbia (4.0%).

Ndërsa, importet nga vendet e CEFTA-s, në muajin mars 2020, arritën në 28.8 milionë Euro, ose 11.5% të importeve të përgjithshme, me një rënie prej (-33.7%). Vendet me pjesëmarrje më të lartë për import ishin: Maqedonia e Veriut (5.7%), Shqipëria (4.3%), dhe Serbia (0.8%).

Ndërkaq, eksportet e Kosovës me vendet e tjera të botës arritën në 3.4 milionë Euro, ose 10.9%. Si partnerë më të rëndësishëm nga këto vende për eksport vlen të përmenden: Zvicra (5.6%) dhe Turqia (1.8%).
 
Ndërsa, importet e Kosovës me vendet e tjera të botës arritën në 88.4 milionë Euro, ose 35.1%. Vendet me pjesëmarrje më të lartë për import në këtë grup ishin: Turqia (13.1%) dhe Kina (7.8%).
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 4 tetor 2022 - Komisioni për Punë të Jashtme dhe Diasporë takohet me delegacionin e administratës së Parlamentit të Republikës së Austrisë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 8:30)

- Misioni i Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë organizon ceremoninë zyrtare të nënshkrimit të Memorandumit të Mirëkuptimit ndërmjet komunave të rajonit, Prishtinës, Obiliqit, Lipjanit, Podujevës dhe Fushë Kosovës dhe Qendrës për Mbrojtjen e Grave dhe Fëmijëve në Prishtinë. (Hotel Amazona, ora 10:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës organizon tryezën e diskutimit gjatë të cilës do të shpalosën të gjeturat nga analiza e procedurave të prokurimit publik lidhur me shpenzimet publike të realizuara nga Ministria e Shëndetësisë dhe Shërbimi Spitalor Klinik Universitar gjatë periudhës 2020 – 2022. (Restorant Boho, ora 10:00)  

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Financave Publike shqyrton raportin e Auditorit të Përgjithshëm për Raportn Vjetor Financiar të Buxhetit të Republikës së Kosovës për vitin 2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)

- Në kuadër të aktiviteteve kulturore artistike brenda institucioneve korrektuese, nesër në Qendrën Korrektuese për Femra në Lipjan, do të shfaqet Filmi “ Sffaragette”. (Qendra Korrektuese për Femra Lipjan, ora 11:00)

- Me rastin e 4 Tetorit, “Ditës Botërore për Mbrojtjen e Kafshëve”,  Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës në bashkë organizim me Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë, OJQ-në Fondacioni për Mbrojtjen e të Drejtave të Kafshëve si dhe Fondacioni për mbrojtjen e kafshëve Vier Pfoten Kosova do të shënojmë këtë ditë në Pyllin e Arinjve Prishtina. (Fshati Mramor, afër liqenit të Badovcit, ora 11:00)
 
- Qendra Kryesore e Mjekësisë Familjare në Rahovec, përgjatë gjithë muajit tetor, si muaji i ndërgjegjësimit për kancerin e gjirit, çdo ditë pune ofron shërbimin e mamografisë falas për të gjithë. (Rahovec, ora 11:00)

- Ministri i Financave, Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati së bashku me Ministren e Financave dhe Ekonomisë të Shqipërisë, Delina Ibrahimaj, Drejtorin e Përgjithshëm të Doganave të Kosovës Agron Llugaliu dhe Doganës së Shqipërisë Genti Gazheli do të inspektojnë punët në hapësirat e përbashkëta të Portit të Durrësit. (Porti i Durrësit, ora 12:00)

- Kryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, Glauk Konjufca, pret në takim ambasadorin e Francës, Olivier Guerot. (Kabineti i kryetarit, ora 12:00 - Mediat mund të marrin pamje në fillim të takimit!)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton në parim i Projektligjit për Sigurinë e përgjithshme të produkteve si dhe formon grupin e punës për mbikëqyrjen e zbatimit të Ligjit për komunikimet elektronike. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 12:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës. (Selia e KQZ=së, ora 13:30)