08 Dhjetor 2021

Inflacioni vjetor në Eurozonë rritet në 3.4 për qind

Bruksel, 21 tetor - Zyra e statistikave të Bashkimit Evropian (BE) ka njoftuar se inflacioni në Eurozonë u rrit në 3.4 për qind në shtator, i nxitur kryesisht nga çmimet më të larta të energjisë.

Norma vjetore e inflacionit ishte 3 për qind në gusht dhe minus 0.3 për qind në shtator 2020, sipas shifrave të publikuara nga Eurostat.

“Kontributi më i madh në normën vjetore të inflacionit në Eurozonë vjen nga energjia (1.63 pikë përqindje), e ndjekur nga shërbimet (0.72 pikë përqindje), mallrat industriale jo energjetike (0.57 pikë përqindje) dhe ushqimi, alkooli dhe duhani (0.44 pikë përqindje)”, thuhet në raport.

Inflacioni vjetor i BE-së u rrit në 3.6 për qind në shtator, nga 3.2 për qind në gusht ndërsa norma ishte 0.3 për qind në shtator 2020.

Krahasuar me gushtin, inflacioni vjetor shënoi rënie në një shtet anëtar, mbeti i qëndrueshëm në një tjetër dhe shënoi rritje në 25 vende të tjera.

Shkalla më e lartë vjetore e inflacionit prej 6.4 për qind u regjistrua në Estoni dhe Lituani, e ndjekur nga Polonia me 5.6 për qind.

Malta (0.7 për qind), Portugalia (1.3 për qind) dhe Greqia (1.9 për qind) kishin normat më të ulëta të inflacionit në shtator.

Në baza mujore, çmimet e konsumit u rritën me 0.5 për qind si në të gjitha vendet anëtare të BE-së, ashtu edhe në Eurozonë në shtator.

Kalendari

Ngjarjet e datës 8 dhjetor 2021

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim shqyrton Projektligjin për tregtinë me produkte të naftës dhe karburante të ripërtërishme, dërgimin e Forcës së Sigurisë së Kosovës jashtë vendit, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 10:00)

- Ambasada Franceze, Aleanca Franceze e Prishtinës dhe Espace Campus France, në bashkëpunim me Universitetin e Prishtinës dhe Universitetin AAB organizojnë hapjen e Panairit Universitar Francez në Kosovë i cili do tu mundësoj studentëve kosovarë të zbulojnë programet akademike të ofruara nga 30 universitete dhe 16 webinare nga Franca. (Universitetin AAB, ora 10:00)

- Ministri i  MMPHI Liburn Aliu raporton para Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike lidhur me raportin e auditimit të përformancës "Mbledhja, trajtimi dhe asgjësimi i mbeturinave komerciale”. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)  

- VentureUP në partneritet me Sustainability Leadership Kosova dhe financuar nga UNDP organizon ditën e garës finale e eko-startup-eve të Programit Green Hub. (Amfiteatri i objektit të Administratës Qendrore të Universitetit të Prishtinës, ora 10:00)

- Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes shqyrtimin raportin me propozim-amendamente për Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Deminim Humanitar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 12:00)

- Të rinjte e iniciatives “Hajde në shkollë” organizojnë forum teatrin që ka për qëllim vetëdijësimin dhe parandalimin e braktisjes së shkollimit në mesin e të rinjve në komunën e Klinës. (Shtëpia e kulturës “Jehona e Dukagjinit” në Klinë, ora 14:00)

- Kosovo 2.0 dhe Fondacioni 17  organizojnë diskutimin lidhur me mobilizimin e komunitetit për ruajtjen dhe rikthimin e hapësirave të përbashkëta publike, me fokus në historinë e tri kinemave që i shpëtuan privatizimit. (Kino Armata, ora 17:00)

- OJQ “Zëri i Romëve, Ashkalive dhe Egjiptianëve” organizojnë diskutimin "Le të flasim" i cili synon të sjellë vëmendjen dhe ndërgjegjësimin tek audienca në lidhje me diskriminimin racor, martesat e hershme, gjuhën e urrejtjes në institucionet publike dhe rrugën e edukimit mbi dy dekada. (Kino Armata, ora 19:00)