04 Shkurt 2023

Inflacioni në Slloveni rritet në 5.8 për qind

Lubljanë, 8 shkurt - Inflacioni në Slloveni u rrit në 5.8 për qind në janar, duke përshpejtuar ritmin nga 4.9 për qind në dhjetor, sipas të dhënave të sotme nga Enti i Statistikave. Sipas agjencisë sllovene STA, norma e inflacionit arriti nivelin më të lartë që nga gushti 2008.

Në bazë mujore, çmimet e konsumit u rritën me 0.4 për qind në janar, kryesisht për shkak të rritjes së çmimeve të gazit dhe ushqimeve.

Çmimet e produkteve shënuan mesatarisht 7.1 për qind, për shkak të rritjes me 3.1 për qind në sektorin e shërbimeve. Mallrat e qëndrueshme u rritën me 8.2 për qind, mallrat jo të qëndrueshme me 8 për qind dhe ato gjysmë të qëndrueshme me 2.7 për qind.

Çmimet më të larta të derivateve të naftës patën ndikimin më të madh në inflacionin nga viti në vit. Lëndët djegëse të lëngshme u rritën me 11.9 për qind dhe karburantet dhe lubrifikantët për makinat me 29.6 për qind.

Energjia elektrike, gazi dhe lëndët djegëse të tjera ishin 15.4 për qind më të shtrenjta dhe ushqimet dhe pijet joalkoolike 4.6 për qind. Në të kundërt, çmimet e mallrave dhe shërbimeve në grupin e komunikimeve ranë me 4.4 për qind.

I matur nga indeksi i harmonizuar i çmimeve të konsumit në BE, inflacioni nga viti në vit në Slloveni arriti në gjashtë për qind në janar, duke u forcuar me 0.9 pikë përqindjeje krahasuar me dhjetorin, ndërsa inflacioni mujor ishte 0.6 për 

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 shkurt 2023  - Këshilli Gjyqësor i Kosovës mban mbledhjen e radhës. (Ndërtesa e KGjK-së, ora 9:00)

- Kuvendi Komunal i Gjilanit mban seancë të jashtëzakonshme, ku në rend dite do të jetë falja e tatimit në pronë në vlerën deri 100 euro për të gjithë tatimpaguesit e kësaj komune, për vitin 2023. (Salla e Kuvendit Komunal të Gjilanit, ora 10:00)

- Sindikata e Sektorit Privat të Kosovës mban konferencë për shtyp lidhur me gjendjen e punëtorëve teknik të Sektorit Privat te Kosovës dhe dialogu me qeverinë dhe institucionet tjera të Kosovës. (Zyrët e Sindikatës, ora 11:00)

- Lidhja Demokratike e Kosovës Dega në Prizren, mban konferencë për medie. (Selia e LDK-së në Prizren, ora 11:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit mbi ndarjet buxhetore, si dhe shqyrton listën e kandidatëve për plotësimin e një pozite për anëtar joekzekuiv të Bordit të Bankës Qendrore të Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, salla C203, ora 13:30)

- Prezantohet puna e kryer rreth vajzave dhe grave me aftësi të kufizuara të cilat kanë folur hapur për historitë e tyre të, abuzimeve seksuale, dhunës fizike, dhunës psikike, keqtrajtimeve, ofendimeve dhe diskriminimeve. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 14:30)